Al 15-lea sezon din istoria secției de baschet

Al 15-lea sezon din istoria secției de baschet

CSM Oradea se află la startul unui nou sezon competițional. Este cel de-al 15-lea pentru secția de baschet, al 13-lea în primul eșalon baschetbalistic al României.

Municipiul Oradea, cel care se mândrește cu o bogată tradiție în sportul cu mingea la coș, atât prin faptul că a furnizat talent local echipei naționale și pentru că a îngroșat loturile de jucători ale defunctei Dinamo Oradea, cât și pentru faptul că aici, sub privirile pasionatului de sport de performanță, au jucat echipe competitive, dovadă fiind locul 3 obținut de Dinamo Oradea la începutul anilor 90, cât și prin performanțele atinse de CSM Oradea în ultimii cini ani, se află așadar în fața unui an jubiliar. Iar partenerii de întrecere au fost de cele mai multe ori de certă valoare.

Secția de baschet va aniversa 15 ani de existență în vara anului 2018. Chiar dacă primii doi ani ai acestei structuri sportive s-au derulat sub altă denumire, echipa ajungând parte din Clubul Sportiv Municipal în vara anului 2005, imediat după ce ea a promovat în eșalonul de elită.

Cei, până acum, 14 ani de istorie, au adus echipa de baschet în diferite posturi. Au fost momente în care ea a fost considerată revelația campionatului. Vorbim despre primul sezon în Divizia A (actuala Ligă Națională), când a obținut locul 8 și s-a calificat în playoff, acolo unde în meciul de la Oradea cu redutabila CSU Asesoft Ploiești a oferit o replică de excepție. Au fost momente în care echipa a luptat pentru supraviețuire. Atât din punct de vedere sportiv (menținere în primul eșalon), cât și din punct de vedere organizatoric (probleme financiare).

Pe parcursul ultimilor opt ani, începând cu vara anului 2009, lucrurile s-au schimbat. Secția de baschet și-a început ascensiunea. A devenit o echipă cu stabilitate financiară, lucru ce a ajutat foarte mult la capitolul performanță sportivă. Au fost ani în care echipa a crescut, și-a format un renume, a adăugat medalii, un titlu național, a disputat multiple finale și meciuri cu trofeul pe masă, și-a făcut un nume în afara granițelor țării și a găsit soluții să se mențină între principalele forțe ale sportului cu mingea la coș din țara noastră. Lucru deloc ușor de realizat dacă ținem cont de cele întâmplate cu alte forțe ale baschetului românesc (vezi Asesoft, Gaz Metan, Energia etc).

Fără îndoială, istoria secției de baschet a fost scrisă de jucători, antrenori, management, sponsori. Alături, fără îndoială, de public, de oamenii pasionați de baschet, de sport și de adrenalină. Cu siguranță cei care cunosc în amănunt trecutul acestei echipe sunt cei care știu să aprecieze eforturile și pot să înțeleagă faptul că uneori lucrurile nu funcționează fără cusur, chiar și atunci când condițiile par a fi propice performanței. Sportul și baschetul rezervă întotdeauna o doză de neprevăzut.

La startul celui de-al 15-lea sezon din istoria acestei echipe de baschet, al 13-lea în primul eșalon al țării, cifre ce ne spun că sportul cu mingea la coș din Oradea a acumulat o oarecare tradiție, cu toții ne dorim ca lucrurile să decurgă în cel mai pozitiv mod posibil. Lucru care se poate face cu foarte mult efort din partea absolut tuturor părților implicate.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments