Aspecte pozitive și negative (și) în victoria de la Chiajna

CSM Oradea a învins pe Concordia Chiajna, scor 89-73, pentru o victorie la general de 170-126 în primul tur al Cupei României la baschet masculin – ediția 2013/14. Partida a avut loc la Chiajna în cursul zilei de vineri (27.09).

În cadrul acestui meci CSM-ul a avut din nou momente de satisfacție, dar și destule aspecte în joc pe care trebuie să le corecteze pentru a juca eficient în compania adversarilor de calibru pe care îi va întâlni atât în campionatul național cât și în cupele europene.

Din start trebuie subliniat faptul că partida de la Chiajna nu a reprezentat o provocare pentru CSM Oradea ca urmare a despărțirii adversarului de patru dintre componenții echipei adverse, toți oameni de bază din rotația Chiajnei. Miza a fost, la rândul ei, aproape inexistentă în condițiile unei victorii la 28 de puncte diferență în manșa inaugurală. Astfel, tot ceea ce s-a petrecut pe parchet a avut cu totul alte conotații decât ceea ce s-ar fi putut întâmpla într-un meci în care miza ar fi fost victoria sau adversarul ar fi fost mai potent din punct de vedere valoric sau al experienței la acest nivel.

Date fiind condițiile, concentrarea a avut o problemă pentru jucătorii CSM-ului. Acest lucru s-a văzut cu precădere în prima repriză, când elevii lui Cristian Achim au tratat cu lejeritate atât situațiile din faza ofensivă – multe pase neglijente sau greșeli altă dată impardonabile – cât și în cea defensivă – problemele la recuperare, datorate în principal blocajului defensiv precar, respectiv disponibilitatea la efort fizic, fiind principalele surse ale nemulțumirii antrenorului.

Pe de altă parte, valoarea individuală, capacitatea de penetrare și experiența superioară au fost vizibile în jocul CSM-ului. Au rezultat câteva faze de joc, fie colectiv, fie acțiuni individuale, de mare efect. În plus, precizia în execuții la finalizare este un plus extrem de mare și foarte vizibil în actuala echipă a CSM-ului. Dovadă în acest sens este procentajul la aruncările din acțiune: 62%.

Chiajna a jucat cu mult curaj și dorință, aspecte prin care a reușit să compenseze plecările celor patru jucători străini. Chiar dacă o desfășurare a jocului de acest gen într-un meci de campionat, în care contează victoria în acel meci și nu contează ce a fost în meciul tur, este foarte puțin probabilă, meritele echipei pregătite de Vladimir Lucic nu trebuie minimalizate. Jocul colectiv în faza ofensivă a pus de câteva ori în dificultate apărarea mai puțin activă și prezentă în joc a bihorenilor. Cert este că ilfovenii practică un baschet colectiv, chiar dacă valoarea individuală nu îi va ajuta foarte mult pe parcursul noului sezon.

De notat că din punct de vedere al personalului, Zarko Comagic, sărbătoritul echipei la finele acestei săptămâni, nu a fost folosit în partida de la Chiajna.

Din punct de vedere statistic s-au consemnat următoarele:

CSM Oradea vs Concordia Chiajna
– puncte: 89-73
– puncte titulari: 62-67
– puncte rezerve: 27-6
– puncte în trei secunde: 50-36
– aruncări 2 puncte: 26/39 – 21/33
– procentaj: 67% – 64%
– aruncări 3 puncte: 9/17 – 9/31
– procentaj: 53% – 29%
– aruncări libere: 10/15 – 4/9
– procentaj: 67% – 44%
– schimbări la conducere: 7
– egalități: 4

– eficiență: 115-73
– recuperări: 34-31
– ofensive: 7-16
– defensive: 27-15
– pase decisive: 20-16
– mingi câștigate: 12-8
– mingi pierdute: 19-18
– faulturi: 14-15

Comentarii

comments

Leave a Comment