Cea mai importantă săptămână

Cea mai importantă săptămână

CSM CSU Oradea a găzduit și câștigat Game of the Week în Basketball Champions League. Campioana României vine după una dintre cele mai mari victorii pe care le-a obținut din întreaga sa istorie, de aproape 14 ani. Ea a venit în afara terenului, fiind însă strict legată de tot ce s-a petrecut pe parchet în ultimii ani.

Vineri, într-o dată de 13. A fost ziua în care CSM Oradea a fost notificată de Basketball Champions League că meciul cu Kataja Basket, din cadrul etapei cu numărul 13, a fost desemnat Game of the Week. Această notificare a fost însoțită de informarea potrivit căreia acest statut aduce și o atenție sporită din partea organizatorilor competiției pentru meciul dintre roș-albaștri și Kataja Basket.

Avea să fie încleștarea revelațiilor sezonului în această competiție. Un duel între două echipe mici, puțin spre deloc cunoscute la nivel foarte înalt în baschetul european. S-a dorit a fi un fel de mesaj de recunoștință din partea FIBA față de două echipe care prin muncă au demonstrat că sunt în stare să producă un baschet de înaltă calitate.

Nimeni nu putea să-și imagineze că va rezulta un meci atât de bun. Ce-i drept este încă viu în memorie, dar nivelul pur baschetbalistic, pasiunea, îndârjirea, dorința de victorie, miza, nivelul, atenția și promovarea, respectiv presiunea ce au înconjurat această încleștare fac din acest meci unul memorabil. Unul care intră direct în cartea de istorie a baschetului orădean.

https://twitter.com/BasketballCL/status/822428498195202048

Un baschet de înaltă ținută și un meci extrem de echilibrat. Un joc așa cum oricine își dorește să vadă. Un duel între două echipe care se dau una la alta fără teamă sau remușcări și care nu vor face o jumătate de pas înapoi. A rezultat un meci în care am putut să experimentăm ce înseamnă dorința de victorie. Ce înseamnă pofta de a continua în această competiție care te stoarce de puteri, dar care acționează ca un drog.

Pentru că Basketball Champions League, deși la prima sa ediție, te face dependent. Dependent de competitivitate, de dorința de a câștiga, de a te lupta cu echipe foarte puternice, foarte bine organizate și care sunt atât de însetate de succes încât nu poți să faci altceva decât să-ți ridici nivelul. Să te autodepășești. Iar atunci când te autodepășești constant ajungi să crești. Te face dependent de…a continua. Pur și simplu.

https://twitter.com/BasketballCL/status/821824509535604737

Oricât ți-ar fi de greu (și credeți-mă, au fost atâtea momente în care toată lumea din echipă a simțit că nu există cale de a continua sau de a ieși din impas), efectiv nu mai vrei să te desparți de această competiție. E tare greu de exprimat în cuvinte. Însă ajungi să-ți dorești să fii acolo. Nu te mai poți sătura de această aventură.

Desemnarea de către FIBA a meciului dintre CSM CSU și Kataja drept Game of the Week a adus Oradea la un cu totul alt nivel. Probabil sunt subiectiv, deoarece sunt dependent de baschet. Însă nu e vorba despre autor în acest text. E vorba despre ceea ce această echipă a realizat.

Și nu e vorba despre performanță, trofee sau victorii. Deși toate aceste elemente se regăsesc în absolut tot ceea ce Cristian Achim și elevii săi au realizat, susținuți necondiționat de Șerban Sere. Este vorba despre imaginea pe care municipiul Oradea a obținut-o pe parcursul ultimelor zile.

Este vorba despre:

- opt materiale video cu și despre memorabilul meci, publicate pe site-ul oficial al competiției, postate pe pagina de facebook Basketball Champions League (care are peste 284.700 urmăritori), respectiv pe contul de Twitter (cu 75.000 urmăritori). Contul de YouTube a găzduit toate aceste postări, acolo unde sunt aproape 7.000 de utilizatori abonați.

- cinci texte special dedicate echipei orădene ori unui component al ei (Martin Zeno), incluzând titlul de MVP al etapei, includerea jucătorului amintit în cvintetul ideal al rundei, un reportaj de excepție realizat despre superstarul nord-american de la CSM CSU, performanța incredibilă și istorică pe care el a realizat-o în uniforma roș-albaștrilor, respectiv anunțul cu privire la selectarea meciului cu Kataja drept Game of the Week.

Achim

Nu știu în ce domeniu a mai fost Oradea cap de afiș pe plan european atâtea zile. Poate voi știți, eu unul nu am idee. Totul a început să se miște în mediul online de marți (17.01), în preziua meciului. A continuat miercuri (18.01) cu fabulosul meci. Urmarea a venit joi (19.01), cu titlul de MVP, pentru ca vineri (20.01) să fie publicat reportajul meciului, respectiv interviul cu eroul încleștării.

Așadar, patru zile în care Oradea, prin echipa de baschet CSM CSU, a fost cap de afiș în Europa.

Dacă ar trebui să mulțumești cuiva nici nu știi de unde să începi, deoarece sigur uiți pe cineva. Însă foarte pe scurt trebuie să fim recunoscători că trăim aceste vremuri, deoarece suntem binecuvântați cu o echipă așa cum orașul nostru nu a mai avut alta. Și desigur, să mulțumim Basketball Champions League că a acordat atenție echipei noastre și credem că în această săptămână a obținut un capital de imagine deosebit prin tot ce s-a întâmplat pe 18 ianuarie în bătrâna, dar atât de primitoarea Arenă Antonio Alexe. Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumim lui Kataja Basket și antrenorului Greg Gibson, deoarece au fost mai mult decât un adversar oarecare. Mult mai mult. Au fost acel oponent alături de care clubul și imaginea lui au crescut substanțial.

Vom uita, foarte repede, toate cele întâmplate. Pentru că așa suntem noi. Chiar și așa, să știți că trăim vremuri nemaiîntâlnite pentru baschetul orădean, sportul orădean, pentru tot ce înseamnă Oradea.

Foto&video: www.BasketballCL.com

Comentarii

comments

Attachment

Achim Oradea