Cristian Achim a aniversat opt ani la cârma CSM Oradea

Cristian Achim a aniversat opt ani la cârma CSM Oradea

Cristian Achim aniversează opt ani pe banca tehnică a lui CSM Oradea. Tehnicianul originar din Râmnicu-Vâlcea, în vârstă de 47 ani, a preluat gruparea roș-albastră în luna noiembrie a anului 2009. Meciul cu SCM U Craiova, din cadrul etapei a 6-a în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18 a marcat momentul aniversar pentru specialistul de la cârma Leilor Roșii.

La momentul numirii sale în funcție, CSM Oradea se afla în subsolul clasamentului, cu două victorii și șase înfrângeri în cadrul ediției 2009/10 a campionatului național. Achim avea să fie ultima piesă în ceea ce s-a transformat în echipa care a ghidat destinele secției de baschet de la CSM spre cele mai bune performanțe din istoria disciplinei în Oradea. Achim a fost numit în funcție la propunerea managerului de atunci, actualmente președinte al clubului, Șerban Sere, alături de care colaborează neîncetat din acele zile.

Achim a disputat primul meci în calitate de antrenor al CSM Oradea pe 11 noiembrie 2009, într-o partidă de Cupa României, cu CS Otopeni. Primul succes al roș-albaștrilor s-a consemnat zece zile mai târziu, la Pitești, când CSM-ul s-a impus cu scorul de 74-69.

Sub comanda tehnicianului vâlcean, baschetul orădean a obținut, printre altele, primul trofeu din istorie – titlul de campioană a României în 2016. În plus, a disputat cinci meciuri cu trofeul pe masă, a cucerit patru medalii naționale, a disputat peste 30 de meciuri internaționale cu caracter oficial și a făcut zeci de mii de orădeni să viziteze cel puțin o dată Arena Antonio Alexe. În plus, despre numele municipiului Oradea, despre baschetul de pe Crișul Repede și atmosfera creată în jurul echipei s-a vorbit în peste zece țări europene prin intermediul aventurilor continentale realizate de echipă.

Cu siguranță ascensiunea baschetului orădean nu ar fi fost posibilă fără aportul consistent al jucătorilor, al colaboratorilor, managementului și staff-ului administrativ, respectiv fără contribuția partenerilor și sponsorilor. Desigur, un rol deosebit l-a jucat minunatul public. Antrenorul Achim a fost și este conexiunea întea toți factorii care fac de opt ani baschetul orădean tot mai competitiv.

Cristian Achim este, din luna noiembrie a anului 2009, piesa principală în tot ceea ce înseamnă baschetul orădean și ascensiunea spectaculoasă a acestuia. De la o echipă confruntată cu probleme în ceea ce privește menținerea în primul eșalon, CSM CSU Oradea a devenit, sub comanda lui Achim, o echipă unică în baschetul românesc mizând pe principii solide și pe un baschet inteligent, poate nu pe placul tuturor, dar care a respectat mereu filosofia antrenorului.

Baschetul orădean a scris, prin mâinile lui Cristian Achim, pagini nemaiîntâlnite pentru sportul orădean.

Medaliile CSM Oradea, sub comanda lui Cristian Achim:

  • Locul 1 în Liga Națională (2016)
  • Locul 2 în Liga Națională (2014)
  • Locul 2 în Cupa României (2014, 2016)
  • Locul 3 în Liga Națională (2013, 2017)
  • Locul 3 în Cupa României (2012)
  • Semifinală de Cupa României (2017)

În calitate de antrenor al CSM Oradea, Cristian Achim a strâns 211 victorii și a pierdut 135 meciuri oficiale. Așadar, o rată de succes de 61%.

Dincolo de cifre, antrenorul Cristian Achim a implementat la Oradea un sistem de joc prin intermediul căruia CSM-ul are propria sa identitate. Mai mult, baschetul orădean își scrie propriul drum, propriile pagini de istorie.

Comentarii

comments