Cristian Achim, antrenorul echipei de baschet, a vorbit despre sezonul tocmai încheiat

Cristian Achim, antrenorul echipei de baschet, a vorbit despre sezonul tocmai încheiat

Cristian Achim, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a participat la o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre sezonul 2016/17, tocmai încheiat pentru echipa masculină de baschet. Tehnicianul amintit a discutat despre aventura continentală, impactul ei mediatic, dar și asupra performanțelor echipei, precum și despre sezonul următor.

“Sunt mândru de parcursul echipei în Basketball Champions League. Am pus Oradea pe harta baschetului mare și cred că este cel mai important lucru pe care noi l-am realizat în acest sezon. Îmi doresc și cred că sunt destui suporteri care au înțeles și apreciat parcursul internațional, deoarece au avut oportunitatea să vadă echipe, jucători și antrenori pe care altă dată îi putea privi doar la televizor.

Domnul președine a spus că pentru el această participare a fost foarte importantă și ar dori să o repetăm. În același timp a fost un coșmar din punct de vedere al oboselii. Am avut un lot restrâns pentru a putea acoperi la cel mai înalt nivel posibil un astfel de sezon. Suntem însă bucuroși că am întâlnit, la Oradea, echipe pe care în urmă cu câțiva ani nici măcar în vis nu ne-am închipuit că le putem avea ca oaspeți în sala noastră.

Este absolut firesc ca în campionat să fi apărut sincope. Reamintesc de problemele medicale și accidentările pe care le-am întâmpinat. Atât cu jucătorii străini, cât și cu cei români. Însă, în momentul în care au încheiat aventura în cupele europene, în TOP 6, am avut al 2-lea bilanț între toate echipele. De asemenea, eu consider că echipa s-a exprimat foarte bine în playoff.”

Antrenorul CSM CSU Oradea a ținut să facă precizări cu privire la publicul din Oradea:

“Doresc să adaug faptul că publicul nostru este extraordinar. Am spus-o și o repet din nou, avem cea mai frumoasă sală din România. Mă refer la felul în care ne susțin, dar în același timp pentru faptul că, din păcate pentru baschetul românesc, Oradea a răms ultimul loc din România în care publicul este civilizat și echipa oaspete nu este jignită. Nu trebuie să blamăm toți spectactorii. Există peste tot oameni care își susțin foarte civilizat favoriții. Însă am văzut în acest sezon anumite manifestări prin tribune care nu își au locul la baschet. Știu că o să fiu înjurat pentru această afirmație, dar trebuie să remarc lucrurile astea. Sunt mândru de suporterii noștri, cu atât mai mult cu cât ei sunt apreciați pentru gradul de sportivitate și civilizație în absolut toate locurile în care vin să ne susțină.”

Despre impactul aventurii continentale asupra rezultatului final din campionat:

“Sunt absolut convins că dacă nu exista aventura continentală, noi jucam cel puțin finala campionatului. Am tot respectul pentru rivalii noștri și nu vreau să par lipsit de modestie, dar sunt sigur că terminam sezonul regulat pe locul 2 sau 3. Însă, noi nu am păcălit baschetul. Am încercat să dăm tot ce putem din noi la fiecare meci. E adevărat că uneori am putut foarte puțin, poate mult sub nivelul real și cel așteptat. Însă asigur pe toată lumea că noi am încercat. Nu e ușor să încerci asta de 66 ori. Jucătorii sunt oameni la rândul lor. De asemenea, apre oboseala și în staff. Credeți că e ușor să pregătești fiecare meci la succesiunea în care am jucat și cu adversarii pe care i-am avut? Noi nu suntem Real Madrid să avem un staff cu șapte antrenori. Pe noi ne-a preocupat să jucăm, atât cât am putut, la fiecare meci. Nu voi nominaliza, însă anumite echipe din România nu au avut aceeași abordare în meciurile din cupele europene.

Reamintesc faptul că noi am jucat cu doar cinci străini pe foaia de arbitraj pe tot parcursul acestui sezon. În ediția următoare lucrurile se vor schimba. În Basketball Champions League va fi permis cu șapte străini, regulă valabilă pentru toate echipele, indiferent de specificul campionatului intern. Este o regulă care ne-ar fi ajutat și pe noi.

Vreau să mulțumesc conducerii. Ne-a susținut în absolut toate situațiile, atât cât s-a putut și cât de mult a fost posibil.”

În ceea ce privește lotul pentru următorul sezon competițional:

“Am nevoie de câteva zile în care să mă deconectez. Cu toate acestea am exprimat deja dorința de a face tot ce depinde de noi pentru a continua colaborarea cu jucătorii autohtoni. Ulterior, vom face cercetări și căutări pentru a legitima acei jucători care ne pot ajuta să ne atingem obiectivele. Desigur, totul în măsura posibilităților pe care bugetul nostru pentru sezonul următor a o va permite.

Da, suntem adepții continuității. Ea ne-a adus rezultate. Cine crede că e ușor să obții patru medalii în cinci sezoane îl invit să încerce. Până atunci îi anunț eu pe toți că nu e deloc ușor.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

Achim