Cristian Achim: “Mi-am dorit foarte mult participarea în cupele europene”

Miercuri (21.08), la sala mică a Primăriei Oradea, a avut loc o conferință de presă organizată de secția de baschet a CSM Oradea. În cadrul acesteia au luat cuvântul președintele clubului, Florin Birta, antrenorul Cristian Achim, precum și ultima achiziție a roș-albaștrilor, Dani Popescu.

Președintele a deschis conferința făcând referire la ceilalți doi invitați, iar mai apoi a adus la cunoștința asistenței programul de abonamente și bilete al echipei de baschet în următorul sezon competițional. El a făcut referire la instalarea noilor scaune în sectorul superior al tribunelor de la Arena Antonio Alexe și a precizat că în următoarele săptămâni va fi instalată noua tabelă de marcaj. De asemenea, s-au făcut precizări de rigoare cu privire la importanța relației cu mass-media, reprezentanții publicațiilor prezente fiind rugați să solicite acreditări pentru următorul sezon întrucât pe baza acesteia vor avea un loc asigurat în sectorul destinat presei. În continuare, a luat cuvântul Cristian Achim.

Antrenorul principal al echipei CSM Oradea a vorbit despre prima parte a perioadei de pregătire, făcând referire la condițiile întâlnite în cantonamentul de la Debrecen. El a continuat pe marginea programului de acumulări din această perioadă, unul extrem de important pentru întreaga echipă. Tehnicianul roș-albaștrilor a explicat ce așteptări are de la acest sezon și nu a uitat să mulțumescă încă o dată publicului pentru atmosfera de la jocurile din sezonul precedent.

“Perioada de pregătire a decurs în condiții foarte bune. La Debrecen condițiile de pregătire au fost excepționale. Cred că în toată țara noastră nu găsim o astfel de bază sportivă și de agrement. Mi-aș dori să meargă cât mai mulți oameni să vadă ce condiții există acolo și nu sunt destinate doar pentru sportul de performanță ci și pentru oamenii care fac sport pentru că e sănătos. Sunt ferm convins de faptul că oamenii de acolo fac mișcare pentru că pur și simplu au unde să facă.

În ceea ce privește echipa noastră, în cantonament am avut doar 10 jucători. Cei șase străini, plus Sergiu Pop, Andrei Ciordaș, Rareș Pașca și Horia Hora. Până în prezent suntem foarte mulțumiți de pregătirea făcută. Absolut toată lumea a marșat în sens pozitiv la tot ceea ce am lucrat acolo. Fizic pot să spun că pur și simplu nu am nicio emoție. Cum nu am avut nici sezoanele trecute din acest punct de vedere. Efectiv nu am nici măcar 1% motive de îngrijorare sau de a mă plânge.

Începând de luni (19.08) am început pregătirea la Oradea. Cele mai multe antrenamente vor fi făcute cu mingea, dar am continuat și pregătirea fizică. După cum bine știți în perioada imediat următoare avem salba de jocuri amicale în care practic vom pune baza pe jocurile oficiale care vor urma. De asemenea, tot de luni ni s-au alăturat cei trei jucători de la lotul național – Bogdan Țibîrnă, Titus Nicoară și Dani Popescu. Principala mea grijă din punct de vedere tehnico-tactic este să devenim o echipă. Atât pe teren cât și în afară.

Sâmbătă (24.08) este primul meci amical. Acesta se va desfășura în Ungaria, la Jaszbereny, împotriva unei echipe foarte bune, participantă la rândul ei în EuroChallenge. După cum știți această echipă îl are în componență și pe Laci Lazar. La patru zile distanță vom merge la Sibiu, unde vom participa la un turneu în care vom avea parte de trei jocuri în zilele de miercuri, joi și vineri (perioada 28-30 august). Apoi va urma turneul de la Oradea, în perioada 5-7 septembrie, unde va avea loc și prezentarea echipei. Vom încheia perioada de pregătire cu un turneu în Ungaria, în care avem alte trei meciuri.”

Referitor la cei trei jucători veniți de la lotul național, Achim a precizat următoarele:

“Cei trei jucători veniți de la echipa națională au de recuperat din punct de vedere fizic. Din păcate nu avem perioada necesară pentru a-i aduce la același nivel cu ceilalți, întrucât începe perioada jocurilor de pregătire, astfel încât ședințele de antrenament vor fi de altă factură față de perioada de acumulări fizice. Suntem conștienți că ne așteaptă o perioadă încărcată, dar știm ce avem de făcut. Este un pic dificil pentru că trebuie să facem și încărcare de natură fizică, dar avem și meciuri. Așa că trebuie să avem grijă cum facem programul de pregătire.”

Achim a vorbit și despre așteptările de la următorul sezon competițional ce implică și participarea în cupele europene:

“Se anunță un nou sezon competițional foarte echilibrat. Anul trecut ne-am mirat de echilibrul existent, dar anul acesta cred că va fi și mai echilibrat. Spun asta pentru că e posibil să nu mai fie nicio echipă care să termine fără victorie și vor fi 13 echipe care se pot bate la primele opt locuri. Pe hârtie toate echipele s-au întărit considerabil, inclusiv noi. Însă în ceea ce ne privește va trebui să o demonstrăm pe teren.

Pot să spun că ne așteaptă un campionat extrem de complicat. Știți foarte bine că pentru prima dată în istoria clubului vom participa într-o cupă europeană. Una care este foarte puternică. Întotdeauna când o echipă joacă în cupele europene pot să apară tot felul de probleme. Pot apărea niște scurtcircuite în parcursul din campionat, pot apărea accidentări și așa mai departe. Nimeni nu a fost ferit de acest gen de probleme în niciun sport, în niciun campionat. Pur și simplu se întâmplă. Important este să învățăm și să acumulăm din această experiență. 

Eu mi-am dorit foarte tare această participare într-o cupă europeană. Dacă vrem să atingem următorul nivel aceasta este calea. Va apărea oboseala, sunt convins, dar de pe urma acestei experiențe toată lumea va crește în valoare. De asemenea, publicul va avea posibilitatea să vadă jucând, la Oradea, echipe cum e Samara – deținătoarea Cupei Rusiei și câștigătoarea precedentei ediții în EuroChallenge, Gaziantep – reprezentantă a Turciei sau Paks – reprezentantă a Ungariei, în meciuri cu caracter oficial.

Nu avem un obiectiv din EuroChallenge, însă asta nu înseamnă că vrem să facem doar act de prezență. Cred că întotdeauna am arătat că dorim să câștigăm, chiar dacă adversarul a fost mai bine cotat la început. Vrem să jucăm pe toate cele trei fronturi și nivelul nostru de implicare în joc va fi același indiferent de competiție sau adversar. Pentru asta ne pregătim acum. Cert este că linia se va trage la final. Atât în EuroChallenge cât și în competițiile interne. Avem experiența sezonului trecut în care am învățat că important este ce se întâmplă în playoff și mai puțin ce se întâmplă în sezonul regulat.

Sunt convins că prin seriozitate și muncă putem să facem față pe toate cele trei planuri. Vreau să avem ambiții tot mai mari. Eu așa sunt construit și asta vreau să văd la toată echipa. Până în prezent eu cred că această abordare a dat roade. Ne-am bucura foarte tare dacă acest obicei ar continua. Suntem conștienți că prin muncă bună putem să reușim și să continuăm pe acest trend ascendent.”

În încheiere, antrenorul CSM-ului a vorbit despre public:

Îmi place foarte foarte mult publicul de la Oradea. La ficare meci mă uimesc și vreau să le mulțumesc pentru aportul din sezonul trecut. Sunt foarte sigur că ei vor veni alături de noi în număr chiar și mai mare alături de noi în următoarea aventură.”

Comentarii

comments

Leave a Comment