CSM CSU Oradea va întâlni campioana Finlandei pentru a 2-a oară în istorie

CSM CSU Oradea va întâlni campioana Finlandei pentru a 2-a oară în istorie

Karhu Basket este primul oponent al CSM CSU Oradea în sezonul competițional 2018/19. Campioană în exercițiu a Finlandei, formația amintită se va confrunta cu campioana României în 20 și 22 septembrie anul curent, într-o dublă contând pentru primul tur preliminar al Basketball Champions League.

Se întâmplă pentru a 2-a oară ca CSM-ul să se dueleze cu campioana în exercițiu a Finlandei. Prima înfruntare s-a consemnat în cursul sezonului 2016/17, în faza grupelor Basketball Champions League. Leii Roșii au triumfat de două ori în compania lui Kataja Basket, partida de la Arena Antonio Alexe fiind declarată Meciul Săptămânii (Game of the Week) în competiția organizată sub egida FIBA.

În noul sezon competițional, campioanele Finlandei și României se duelează în faza calificărilor. Este un duel între campioanele unor țări ce au găzduit câte 15 meciuri de la ultima ediție EuroBasket.

Karhu Basket provine din localitatea Kauhajoki. Aceasta este poziționată în zona de vest a Finlandei și este parte din regiunea denumită Ostrobotnia de Sud (una din cele 20 regiuni ce compun Finlanda). La ultimul recensământ, organizat în 2017, Kauhajoki avea o populație de 13.678 locuitori. Este cel de-al 80-lea oraș din Finlanda ca populație. Zona metropolitană acoperă o suprafață de 1.299 kilometri pătrați.

Orașul a fost înființat în cel de-al 16-lea secol. O biserică a fost construită în acest loc în anul 1584. Cea mai importantă perioadă a orașului Kauhajoki s-a consemnat în anii 1939-1940, în timpul războiului cu sovieticii, atunci când parlamentul Finlandei a avut sediul aici.

În plan sportiv, Kauhajoki este orașul de origine și formare a mai multor nume de legendă ale sportului de înaltă performanță a Finlandei. Jouko Salomäki, campion olimpic la lupte greco-romane în 1984, este originar din acest oraș. Alți medaliați olimpici și mondiali precum Kaarlo Maaninka (atletism), Vesa Hietalahti (biatlon), Heli Koivula Kruger (triplu salt) sau Jani Haapamäki (lupte greco-romane) se numără între cele mai de seamă personalități ale sportului din Kauhajoki.

Jussi Laakso este antrenorul lui Karhu Basket. El a ghidat echipa spre cel mai mare succes din istoria clubului, titlul de campioană a Finlandei în sezonul 2017/18. Karhu s-a clasat pe locul 2 în sezonul regulat, dar a devenit campioană națională după ce a depășit pe Salon Vilpas, scor general 4-2, în marea finală a campionatului.

Karhu Basket a evoluat în primul eșalon în sezonul 2007/08, însă a retrogradat. A câștigat cel de-al 2-lea eșalon pentru a 2-a oară în 2008//09 (după ce a izbutit același lucru în 2006/07). Din 2009 evoluează neîntrerupt în primul eșalon al țării și s-a clasat între primele cinci echipe ale campionatului de fiecare dată în ultimele șapte ediții desfășurate. A fost semifinalistă a campionatului în 2013, 2015 și 2017, iar în 2018 a cucerit primul titlu din istorie.

Interesant este că de-a lungul timpului la această formație a evoluat Giordan Watson, actualul conducător de joc al CSM CSU Oradea. El a jucat în sezonul 2012/13 pentru Karhu Basket.

Față de lotul cu care a câștigat campionatul în sezonul precedent, Karhu Basket i-a păstrat pe Bojan Sarcevic (bosniac, căpitan de echipă), Rene Rougeau (american), Joona Hakamaa (finlandez), respectiv Jussi Myllyniemi (finlandez). Toți ceilalți jucători au fost transferați în această vară.

Lotul actual cuprinde cinci jucători americani și un bosniac, ceilalți fiind autohtoni. Cel din urmă, Sarcevic, evoluează la Karhu Basket din anul 2013, fiind căpitanul echipei și cel mai longeviv jucător din actualul nucleu.

Componența completă a lotului de jucători

3. Durrell Summers
4. Rene Rougeau
6. Antti Niskanen
10. Bojan Sarcevic (c)
11. Mikael Laihonen
12. Marvin Singleton JR
14. Okko Järvi
20. Eero Innamaa
23. Joona Hakamaa
30. Jussi Myllyniemi
32. Kazembe Abif
43. Mike Moser

Antrenori sunt Jussi Laakso (principal), respectiv Janne Koskimies (asistent).

Karhu Basket susține jocurile de pe teren propriu la Kauhajoen Yhteiskoulu. Sala are o capacitate de 2.000 locuri.

Programul dublei dintre Karhu Basket și CSM CSU Oradea

Manșa 1 – joi (20.09), ora 18:30, în Finlanda
Manșa 2 – sâmbătă (22.09), ora 19:00, la Arena Antonio Alexe

De notat că un abonamentde adult ce asigura accesul în sală la toate meciurile de pe teren propriu este în valoare totală de 360 euro. În ceea ce privește meciul cu CSM CSU Oradea, prețul uni bilet de adult este de 15 euro. Clubul finlandez acordă reduceri pentru elevi/studenți și pensionari atât la abonamente, cât și la bilete.

Sursă foto: Korisliiga (Facebook)

Comentarii

comments

Attachment