Declarații Cristian Achim, antrenor CSM CSU Oradea, la conferința de presă desfășurată marți (10.10)

Declarații Cristian Achim, antrenor CSM CSU Oradea, la conferința de presă desfășurată marți (10.10)

Cristian Achim, antrenorul echipei CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă organizată marți (10.10), la Arena Antonio Alexe în cadrul căreia a vorbit despre situația actuală de la secția de baschet.

“Eu aș vrea să vă spun ceea ce toată lumea știe foarte bine. Din fericire pentru sportul nostru, se joacă playoff și tot ceea ce contează este ce se întâmplă la finalul sezonului. Atunci se trage linie și atunci echipa noastră trebuie să arate foarte bine în playoff.

Suntem o echipă încă în lucru. Asta e realitate. Nu aș vrea să trecem peste niște motive obiective, precum începerea pregătirilor mai târziu decât ne-am fi dorit, faptul că trei jucători au fost la loturile naționale, am avut parte de accidentări și așa mai departe.

În momentul în care ne-am stabilit strategia pentru noul sezon știam că vom juca primul meci oficial în noul sezon pe 7 octombrie. Nu am știut în acel moment că vom fi nevoiți să disputăm două tururi preliminare în cupele europene. FIBA a anunțat modificările cu privirela la sistemul competițional, implementând un format cu două tururi preliminare. Ulterior am încercat să refacem programul și să ne reunim pe data de 1 august, însă acest lucru nu a fost posibil.

Pe lângă cei trei jucători care au fost la loturi, am avut jucători care nu puteau să ajungă sub nicio formă înaintea datei la care ne-am reunit. De asemenea, după cum se știe, Valeika a fost legitimat la jumătatea lunii august. Prin urmare, nu puteam să ne reunim mai devreme deoarece am fi avut 4-5 jucători.

Din păcate am fost loviți de accidentări, astfel încât până la această oră nu am avut tot lotul de jucători la dispoziție nici măcar o dată. Mă refer și la antrenament, nu doar la meciuri. Martin Zeno va mai sta o perioadă foarte lungă, asta știm cu siguranță. Sper ca în decurs de două luni, poate puțin mai devreme, să-l avem din nou alături de echipă.”

Antrenorul CSM CSU Oradea a mai precizat:

“Este clar că noi avem foarte mult de lucrat la coeziune. Foarte mult. Este un proces nici pe departe terminat. Pe de altă parte noi trebuie să arătăm foarte bine în luna februarie, la turneul de Cupa României, respectiv în primăvară, când se va desfășura playoff-ul Ligii Naționale. Practic până atunci avem timp să devenim o echipă din nou, sper eu, foarte bună.

Consider că această echipă are un potențial foarte mare, însă va trebui să muncim enorm de mult. Practic conducătorul de joc și pivotul sunt jucători noi pentru acest campionat. Vorbim așadar despre pozițiile esențiale în jocul de baschet. Vreau sa repet, noi trebuie să fim în formă sportivă, legați din punct de vedere al jocului, apți din punct de vedere fizic și focusați în februarie pentru turneul de cupă, respectiv în luna mai, în playoff.

În ceea ce ne privește, referitor la imaginea noastră actuală au la felul în care suntem judecați, pot doar să citez un antrenor foarte mare. Acesta a fost că echipa, jucătorii și antrenoru, sunt ultimul rezultat. În funcție de el suntem buni sau nu suntem buni. Nu e tocmai corect, dar asta este. Activăm într-un domeniu în care e limpede că suntem judecați în funcție de ultimul rezultat.”

Referitor la Obie Trotter, tehnicianul roș-albaștrilor a precizat:

“A avut un meci foarte nefericit din toate punctele de vedere. Eu cred însă că trebuie să îi dăm credit și să îl susținem. Să avem răbdare cu el, deoarece am avut și cu alți jucători. Care la început nu au impresionat.

Are circumstanțe atenuante. Gândiți-vă că a început pregătirea cu Pasalic și Zeno. Apoi a venit Ionescu. După care au venit Mandache și Nicolescu. E limpede că nu a putut să înțeleagă mare lucru, fiind și un jucător nou pentru noi, care nu îi cunoștea în prealabil pe niciunul dintre acești jucători.

La meciul cu Sibiul a încercat să-și asume foarte lucruri. Nu i-au prea ieșit, dar pe de altă parte modul în care a tratat jocul și faptul că și-a asumat acele lucruri îmi spune că este un jucător cu personalitate. Eu am încredere deplină în el. I-am spus și lui acest lucru. A avut un meci mai modest, dar asta nu înseamnă că în fiecare meci va juca la fel.

Eu cred că va juca foarte bine. Argumentele mele sunt faptul că vine după un sezon foarte bun în Polonia. De asemenea, s-a pregătit foarte bine din prima zi, de la reunire. Nu a avut niciun fel de problemă medicală, a participat la toate antrenamentele, este muncitor și lucrează foarte bine. De alfel, toată echipa lucrează foarte bine la antrenament.”

Întrebat despre obiectivele echipei, antrenorul roș-albaștrilor a spus:

“Este o discuție pe care am mai avut-o. Este foarte complicat ce anume declarăm. Desigur noi spunem că vrem să câștigăm tot. Nu putem să declarăm altceva, e limpede că asta ne dorim și pentru asta muncim în fiecare zi. Știm că va fi foarte greu, e cert acest lucru. Suntem într-o competiție sportivă, avem adversari și rivali. Nu suntem singuri aici. Asta nu înseamnă că ne temem de cineva ci pur și simplu este vorba despre faptul că și adversarii noștri au obiective la rândul lor.

Eu sunt foarte încrezător și am mare încredere în potențialul acestei echipe. Mă cunoașteți. În general sunt pragmatic și nu îmi place să fac promisiuni întrucât nu pot să dau garanții, sunt lucruri pe care nu poți să le controlezi orice ar fi. E clar că suntem în urmă din punct de vedere al pregătirii și al coeziunii, dar la ora în care vom juca primele meciuri decisive, sunt convins că vom fi bine. Până acolo avem obiectiv să câștigăm fiecare meci în parte.

Trebuie să o luăm pas cu pas. Prima dată ne dorim să fim în primele șase, la capătul primei faze. Apoi ne dorim să intrăm în primele patru pentru a beneficia de avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului. Și tot așa. Obiective avem pentru fiecare fază a competiției, însă din punctul meu de vedere trebuie să le luăm pas cu pas.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment