Declarații Cristian Achim despre meciul cu Phoenix Galați, Branko Mirkovic și Rareș Pașca

Declarații Cristian Achim despre meciul cu Phoenix Galați, Branko Mirkovic și Rareș Pașca

Cristian Achim, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei cu Phoenix Galați din ultima etapă a primei faze în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Tehnicianul în vârstă de 46 ani a vorbit despre acest meci, după care a făcut câteva precizări cu privire la Branko Mirkovic și Rareș Pașca. De asemenea, el a vorbit și despre alte aspecte legate de echipă.

“Sunt bucuros că am încheiat prima fază a sezonului regulat cu o victorie. Ne-am dorit foarte mult acest lucru. Sunt bucuros pentru revenirea lui Barnette, după o absență de trei luni. Pot să spun că ne-am îndeplinit ambele obiective pentru acest meci – victoria și Barnette. Eu am dorit să îi acord între 10 și 15 minute, dar a bifat 19 până la urmă. Nu e o problemă, deoarece mi-a comunicat în permanență că se simte bine și că poate să joace.

Felicit echipa din Galați. A făcut un meci bun, cum mă așteptam de altfel, în ciuda celor două absențe foarte importante – Pesic și Gugino. Sigur că altfel ar fi decurs jocul cu ei în teren.

Nicoară a avut o poblemă medicală ușoară, din acest motiv el nu a jucat. Am fost sfătuit să nu îl folosesc, așa că nu am făcut-o.

Pasalic încă resimte dureri după accidentarea din Turcia.

Am încheiat participarea în cupele europene. Consider că a fost un succes major pentru noi, în special în condițiile date. Nu vreau să mai intru în detalii, cei care ne urmăresc cunosc tot ce s-a întâmplat în acest sezon. Eu sunt mulțumit că această echipă a pus Oradea pe harta baschetului european, așa cum foarte frumos ne-au scris suporterii la începutul meciului, cărora le mulțumesc. Am dus numele orașului în zece țări. Eu cred că am demonstrat că putem să jucăm un baschet de calitate. Probabil puteam mai mult și în Turcia, dar prin accidentarea lui Pasalic, după doar trei minute de joc, a devenit foarte greu să reușim calificarea.

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să privim înainte, deoarece ne așteaptă TOP 6. “

Despre Branko Mirkovic:

“Branko Mirkovic se desparte de echipa nostră după acest meci. El a primit o ofertă de nerefuzat. În același timp, după eliminarea noastră din cupele europene, a trebuit să ușurăm bugetul echipei. În plus, cu șapte jucători străini, în condițiile unui regulament ce îți permite să joci cu cinci, consider că ar fi devenit problematic.

Doresc să îi mulțumesc și aici, așa cum am făcut-o în vestiar. Este una dintre persoanele pe care le-am apreciat cel mai mult de când sunt antrenorul acestei echipe. Este un om deosebit, o persoană remarcabilă, iar ca jucător a dat totul pentru această echipă. Absolut tot ce i-am cerut, a încercat să facă. Desigur, au fost greșeli, deoarece nimeni nu este impecabil, dar nu despre asta e vorba acum. Dorim să îi mulțumim foarte mult și să îi urăm succes la noua sa echipă.

Știu numele echipei la care va merge, dar nu pot să vă spun. Haideți să așteptăm anunțul oficial al clubului care îl va legitima.

Planul nostru a fost să rămânem cu șapte străini, nu ne-am gândit atunci când l-am legitimat pe Franklin să renunțăm, atunci sau în alt moment, la Mirkovic. Oferta pentru Mirkovic a apărut în urmă cu două zile. Fără îndoială, trebuia să ne gândim să renunțăm la un jucător străin, deoarece nu se mai justifica numărul de șapte jucători străini în condițiile în care mai jucăm într-o singură competiție.”

Despre Will Franklin:

“Eu sunt mulțumit de felul în care suntem acoperiți la poziția 1. Franklin este un jucător pe care îl cunosc, care mă cunoaște, un jucător cu care clubul a crescut și obținut toate cele trei medalii din campionat. Este un jucător care cunoaște campionatul României și această echipă. Pentru noi este o soluție foarte bună, mai ales că la poziția 1 este cel mai greu să integrezi un jucător.

Franklin nu este la cel mai înalt nivel al său în acest moment. Știu asta, sunt conștient de acest lucru. Pentru mine cel mai important este ca el, la fel ca și ceilalți jucători, să fie la cel mai bun nivel al potențialului său în momentul începerii playoff-ului. Are o lună și jumătate la dispoziție pentru a-și intra în ritm și sunt convins că va reuși.

Echipa arată diferit cu el în teren. Rămâne să vedem dacă va fi benefic pentru noi. Eu am convingerea că da.”

Despre faza a 2-a din sezonul regulat:

“Este evident că e imposibil să ajungem pe primul loc. Sunt zece meciuri de jucat și suntem la șapte victorii în urma primului loc. Ne dorim să ne clasăm pe locul 2 sau 3 la încheierea fazei a 2-a. Asta ar însemna să obținem cel puțin șapte victorii în TOP 6. Oricum e prea devreme să facem calcule. Cert este că vom avea aceeași abordare ca până acum, adică ne vom concentra la următorul meci. Până la urmă tot ce contează este playoff-ul. Important este să ne legăm ca echipă.”

Despre Rareș Pașca:

“Pentru mine a fost o persoană foarte dragă. Un jucător pe care eu l-am adus la Oradea și pe care am încercat să-l sprijin cât am putut de mult. Cu toții facem greșeli, eu, el, toată lumea.

El a avut o reacție nepotrivită la adresa mea, după ultimul meci din Cupa României, pe care întâmplător am auzit-o. Era singura opțiune pentru mine, aceea de ne despărți.

Confuzia a plecat de la comunicatul inițial postat pe site-ul clubului, dar care, trebuie să știe toată lumea, a fost dat în acest fel pentru a proteja jucătorul. Acesta și numai acesta a fost motivul pentru care în comunicatul inițial nu s-a menționt că a fost vorba despre un act de indisciplină. A fost inclusiv dorința jucătorului ca acest lucru să nu fie menționat.  

De aceea s-a ales această cale, poate nu foarte potrivită și evident, după cum s-a demonstrat, nu foarte inspirată, deorece lumea a înțeles cu totul și cu totul altceva. Eu personal nu l-am dat afara de la echipă, dar l-am trimis la echipa a 2-a. Repet, primul comunicat a fost nepotrivit, doar că el a fost prezentat în această formă pentru a proteja jucătorul. De asemenea, repet, aceasta a fost și dorința lui. Din păcate situația a luat o turnură neplăcută pentru toată lumea. Domnul președinte Șerban Sere a revenit apoi cu o declarație, publicată pe site-ul clubului, care reflectă strict realitatea. Intenția a fost strict de a proteja jucătorul, iar termenul de abatere disciplinară să nu apară.

Am spus-o și o repet, Rareș Pașca a făcut tot ce a putut pentru această echipă din prima zi și până în ultima. Îi mulțumim foarte mult pentru tot ce a oferit clubului nostru.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

Achim