Declarații Cristian Achim după calificarea CSM CSU Oradea în finala Ligii Naționale de baschet – ediția 2017/18

Declarații Cristian Achim după calificarea CSM CSU Oradea în finala Ligii Naționale de baschet – ediția 2017/18

Cristian Achim, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei din Meciul 4 al semifinalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18, câștigat în compania lui BC CSU Sibiu. Rezultatul final al partidei a fost de 71-61, iar seria s-a terminat cu scorul general de 3-1, astfel încât formația orădeană a pătruns în finala campionatului.

Iată ce a declarat tehnicianul roș-albaștrilor la încheierea acestei serii:

“În primul rând îmi felicit jucătorii pentru victorie. Îmi felicit jucătorii pentru apărarea seonzațională pe care au făcut-o în cele două meciuri de la Oradea. Ca să fac referire la meciul din această seară, am ținut Sibiul la 23 puncte marcate în prima repriză, iar pe tot parcursul meciului am încasat 61 puncte, în condițiile în care ultimele 8-10 puncte le-am primit pe relaxarea noastră, jocul fiind terminat. Așadar, apărarea noastră a făcut diferența. Băieții noștri au fost extraordinari. Aproape că am jucat fără greșeală în defensivă pe parcursul a 80 minute efective. Mă refer la ceea ce ne-am propus, la planul tactic.

În al 2-lea rând doresc să subliniez cu litere mari faptul că această victorie și calificare se datorează în egală măsură publicului nostru, care efectiv ne-a dat o energie incredibilă. Este ceea ce jucătorii și eu am simțit. Publicul nostru este unul absolut fabulos. Realmente, această victorie a fost adusă de energia pe care acești oameni minunați au adus-o și transmis-o echipei noastre.

Știam că echipa din Sibiu este foarte fizică. Însă știam că dacă noi reușim să ne ridicăm la nivelul lor de agresivitate vom câștiga. Eram absolut convins. Consider că suntem o echipă mult mai organizată decât a lor. Am cerut jucătorilor mei ca nivelul nostru de agresivitate să fie cel puțin egal cu al lor. Acum pot să spun că nivelul nostru de implicare a fost superior celui exprimat de Sibiu. Nivelul nostru de determinare ne-a adus victoria.

Aș vrea să felicit echipa din Sibiu. Este o echipă cu o calitate ieșită din comun. A staționat pe prima poziție întreg campionatul. Acest lucru nu e posibil dacă nu ai valoare și nu ai un antrenor foarte bun. Cu atât mai mare este meritul echipei noastre pentru această calificare.

CSU Sibiu este o echipă cu niște jucători foarte buni, cu individualități de marcă, cu un antrenor priceput și care a încercat să ne atragă în jocul lor de unu la unu, în jocul lor de tranziție. Mă bucur că am reușit să dejucăm aceste planuri ale adversarului. Revenind, îi felicit pe cei de la Sibiu pentru acest sezon. Cred că merită în acest sezon o medalie.

Suntem în cea de-a 3-a finală de campionat în ultimii cinci ani. Este o performanță extraordinară. Mi se pare fabulos ceea ce a realizat această echipă pentru propria sa istorie, pentru oraș, pentru tot ce înseamnă mișcarea baschetbalistică din Oradea.”

Antrenorul Cristian Achim a dorit să atingă un subiect sensibil:

“Este un subiect mai puțin plăcut, însă doresc să-l punctez. Sportul, dar mai ales baschetul, în România și peste tot în lume, este făcut pentru fani. Este o minunăție să joci în săli pline. Indiferent că joci în deplasare sau pe teren propriu. Sala plină te face să te simți antrenor, te face să te simți jucător. Publicul din Sibiu este unul excepțional de frumos. Publicul din Sibiu a fost un exemplu, la un moment dat, de conduită, de civism, de tot ce înseamnă încurajări sportive.

Din păcate, câțiva golani – care nu sunt mulți, poate cât degetele de la o mână – încearcă să deturneze spiritul excepțional de frumos al publicului din Sibiu și încearcă să strice și să murdărească tot ce s-a făcut frumos în Sibiu din punct de vedere baschetbalistic. Pe mine, acești golani, nu mă vor opri să admir din tot sufletul spectatorii din Sibiu și galeria lor.

Iar golanilor – care, repet, sunt foarte puțini – aș vrea să le transmit câteva lucruri. Baschetul este un sport al oamenilor educați, al fair play-ului. Baschetul este recunoscut la nivel global pentru aceste lucruri. Sportul nostru este un exemplu pentru că în acest domeniu activează oameni educați, atât cei care îl practică, cât și cei care vin să-l vadă.

Ceea ce nouă, tuturor, ne-a plăcut la Sibiu, la Cluj-Napoca, la Oradea, la Pitești, la Craiova…a fost faptul că putem să venim la sală împreună cu copiii noștri. Asta este frumusețea sportului nostru, iar baschetul trebuie să continue pe aceste coordonate. Sunt foarte trist pentru că o mână de golani murdăresc istoria baschetbalistică a Sibiului. Sunt foarte puțini, știu și repet asta, dar vocea lor nu trebuie să se mai audă.

Nu am vrut să spun după primul meci, dar să știți că am fost scuipat de unul dintre acești golani. Aici, la Oradea, în sala noastră, am fost scuipat de un astfel de golan din grupul de suporteri sibieni. Nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată. Activez de o viață în baschet, dar așa ceva nu mi s-a întâmplat. Am fost jucător, sunt antrenor, activez în baschet de o viață, dar așa ceva nu mi s-a mai întâmplat! Am evitat să spun acest lucru după primul meci deorece nu am dorit să inflamez și mai mult spiritele, întrucât ele erau oricum încinse. O spun acum.

Lăsați, vă rog, baschetul pentru familii, pentru oameni educați, pentru oameni care vor să vină pentru un spectacol adevărat. Exact cum a fost până acum. Eu când merg în sala din Sibiu este o bucurie. Te simți antrenor. Te simți jucător. La Oradea la fel. La Cluj la fel. La Pitești la fel. Și așa mai departe. Avem niște săli extrem de frumoase. Nu trebuie să pierdem acest lucru.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment