Declarații Cristian Achim după victoria cu Maccabi Rishon LeZion

Declarații Cristian Achim după victoria cu Maccabi Rishon LeZion

Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei cu Maccabi Rishon LeZion, scor 69-64, din Basketball Champions League. Tehnicianul vâlcean a vorbit despre importanța rezultatului obținut și a explicat decizia din finalul partidei, care a asigura echipei bihorene a 4-a victorie în Grupa B și a 7-a în actualul sezon pe plan continental.

“Victorie foarte, foarte importantă pentru noi. În special pentru situația în care ne aflăm din punct de vedere medical. De asemenea, este un rezultat care ne menține în discuție pentru calificarea în playoff-ul Champions League. Este ceva cu care nimeni nu ne-a creditat la startul competiției, când se presupunea că vom fi în formulă completă, pe când noi nu am jucat nici măcar un meci în întregime cu tot lotul de jucători.

Mă bucur pentru băieți, deoarece am avut o perioadă prea lungă fără victorie și cu siguranță ei nu sunt vinovați cu nimic. Ba mai mult, au făcut un efort supraomenesc în această perioadă. Așa că, repet, mă bucur că am reușit să oprim această serie negativă de rezultate. În pofida problemelor cu care ne confruntăm, rezultatele sunt cele care contează. Prin urmare era mare nevoie să oprim această serie de meciuri pierdute.

A contat foarte mult, așa cum s-a văzut, revenirea lui Nicoară. El a jucat după ce a efectuat doar două antrenamente. Mai mult, a luat decizia de a juca de abia după încălzirea efectuată înaintea meciului. Vă dați seama că în calitate de antrenor îți faci niște planuri înaintea fiecărui meci. Eu nu mi le-am putut face, neștiind dacă pot sau nu să contez pe Titus în acest meci, decât cu câteva minute înaintea începerii sale.

Aportul său a fost extrem de important și a avut un impact asupra jocului în toată perioada petrecută pe parchet. Nu aș vrea să luăm din meritele celorlalți băieți. Martin Zeno și Sean Denison au avut contribuții uriașe în acest joc. De asemenea, toți cei care au intrat pe teren au dat absolut tot din ce pot ei în acest moment.”

Antrenorul campioanei României a vorbit despre alocarea minutelor, seria negativă de rezultate, situația actuală a echipei în cupele europene și programul imediat următor:

“Din păcate, în absența lui Mandache și Barnette, am jucat foarte mult cu Pasalic și Zeno. Din păcate nu am ce să fac în acest moment. Trebuie să ne sacrificăm și să le împingem corpul jucătorilor peste limitele normale.

Eu nu țin minte să fi avut vreodată o serie de cinci meciuri pierdute consecutiv. Ce-i drept nu am avut niciodată un ritm de meciuri și un program atât de aglomerat, cum nu țin minte să fi avut asemenea probleme de efectiv. În urmă cu doi ani am avut probleme medicale, însă programul a fost mult mai lejer, deoarece am jucat doar șase meciuri în Europa. Acum am disputat deja 13 și mai avem cel puțin cinci de jucat.

Aș vrea să remarc faptul că suntem peste campioana Israelului. Nu doar că am învins-o în meci direct, dar avem și o victorie în plus în grupă. Cine și-ar fi putut închipui așa ceva…

Urmează meciul de la Pitești. Ne dorim să câștigăm, iar în acest sens principala noastră preocupare imediat după încheierea jocului cu Maccabi Rishon este să îi recuperăm pe jucători, atât fizic, cât și mental, deoarece va trebui să o luăm de la capăt cu un adversar foarte bun și într-o sală foarte grea. Mergem acolo să dăm tot ce putem pentru a obține victoria.

Ne așteaptă o nouă deplasare dublă, deoarece după Pitești plecăm în Rusia. Nici nu mai pot să realizez că vom fi iarăși o săptămână pe drumuri. Nu o spun ca să mă plâng, deoarece noi am vrut să fim aici. Este o onoare și o șansă extraordinară să fim în Champions League. Consider că pentru imaginea orașului este ceva deosebit, iar pentru public trebuie să fie fantastic să aibă ocazia să vadă astfel de echipe jucând aici.”

Întrebat despre decizia de a faulta la scorul de 66-64, cu 20 secunde înainte de final, Achim a explicat:

“În astfel de situații există mai multe opțiuni, doar că nimeni nu cunoaște soluția câștigătoare. Dacă ea ar exista, atunci vă asigur că toți antrenorii și toate echipele ar face la fel. Noi am ales să faultăm și am ales jucătorul care a mers la libere, la sugestia lui Milan Mitrovic. Eu am vrut să fac fault, dar mi-aș fi dorit să faultăm pe altcineva și să împiedicăm repunerea spre cel care în cele din urmă a fost faultat.

Există un risc în tot ceea ce facem în această meserie. Am decis să mergem pe fault, deoarece pierduserăm prea multe meciuri la limită în ultima perioadă și am dorit să evit o situație de genul acesta dacă se comitea o eroare individuală sau arunca iarăși cineva peste mână în ultima secundă și am fi pierdut.

Prin decizia de a faulta, în cel mai rău caz am fi fost egalați, dar aveam ultima posesie, în condițiile în care aveam și un timp de odihnă. Adică puteam să câștigăm la ultima minge sau să intrăm în prelungiri. Hanochi a ratat acele libere și în aceste condiții lucrurile s-au desfășurat în așa fel încât am câștigat. Ideea e că am ales această cale. De această dată ne-a ieșit și totul e perfect, dar e clar că nu întotdeauna îți iese. Repet, nu există o variantă anume în astfel de situații.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

dsc_0162