Declarații Cristian Achim după victoria cu Steaua CSM EximBank București

Declarații Cristian Achim după victoria cu Steaua CSM EximBank București

Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a vorbit despre succesul epurtat asupra Stelei CSM EximBank București, scor 81-74, în etapa a 16-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17.

“Victorie importantă, obținută după un meci foarte bun pentru noi. Mă bucur că echipa noastră a arătat caracter și după un meci mai puțin reușit în Ucraina ne-am mobilizat și am jucat atât de bine. Este foarte complicat să joci două meciuri pe săptămână luni întregi. Mă bucur pentru victorie, dar și pentru felul în care am arătat în acest meci.

Este un succes important și prin prisma faptului că am întâlnit un adversar de mare valoare în campionatul nostru. Este o victorie pe care am obținut-o cu o nouă risipă uriașă de efort și după un nivel de apărare extrem de bun. În special în sfertul 3 apărarea noastră a funcționat extrem de bine și ea s-a transformat în puncte ușoare pentru noi. Apreciez că echipa adversă a făcut un meci, doar că astăzi noi am fost peste noi.

Veau să remarc cele zece pase decisive ale lui Zeno. El este un jucător care poate să creeze pentru colegi și eu îmi doresc ca el să facă asta. După părerea mea abilitatea lui de a fi periculos nu doar pe finalizare, dar și prin faptul că și-a pus colegii în situații favorabile, este esențilă pentru noi.”

Întrebat ce discurs a avut în pauza meciului, tehnicianul campioanei României a spus:

“Nu am cerut nimic neobișnuit. I-am sfătuit să joace ceea ce știu să joace și ceea ce sunt antrenați să facă. Nu le-am cerut luna de pe cer. Din fericire în această seară am putut. Am avut prospețime, am avut voință, am avut de toate.”

Tehnicianul CSM-ului se gândește deja la meciul de meciuri (18.01), cu Kataja:

“Urmează un meci extrem de important pentru noi în Champions League. Întâlnim un adversar deosebit de complicat și de periculos. Este o nouă provocare, dar vom încerca să repetăm prestația din această seară. Știm că e nevoie de un efort imens și țin să reamintesc că jucăm de cinci luni în acest ritm, astfel încât nu e tocmai ușor să te recuperezi atât de repede.

Aș adăuga faptul că noi am eliminat în fazele preliminare două echipe care s-au calificat în dauna Stelei în FIBA Europe Cup. Toată lumea este conștientă de valoarea Stelei, iar faptul că noi am bătut acele echipe care ulterior au eliminat Steaua din cupele europene spune multe despre nivelul oponenților noștri din Europa. Subliniez asta pentru a reaminti tuturor cam ce adversari am avut de bătut într-un moment în care adversarii noștri din Champions League nu erau angrenați în cupele europene.

Vom încerca să obținem o victorie care ne-ar mări substanțial șansele de calificare în Champions League. Suntem protagoniști în cea mai echilibrată și imprevizibilă grupă din competiție, astfel încât e imposibil să prevedem ce se poate întâmpla, însă noi ne dorim să trecem mai departe în Champions League.

Mărturisesc că m-am amuzat copios citind comentariile unor ‘binevoitori’ care spuneau după victoria noastră din Finlanda că nu există echipă mai slabă ca aceasta. Ulterior această echipă a învins în Turcia, Israel și Franța, pe terenul unei foste participante în Euroligă, a campioanei Israelului și a deținătoarei Cupei Franței. În Italia au condus tot meciul, pe terenul celei de-a 2-a clasate în această țară, pierzând după un 14-0 cu care s-a terminat meciul. În opinia mea, Kataja este o echipă extrem de complicată. Are un stil de joc foarte greu de combătut. De asemenea, are suficientă calitate având în vedere că cel mai eficient jucător al Champions League joacă la această echipă.”

Întrebat despre numărul mare de puncte marcate, Achim a spus:

“Nu ni s-a întâmplat să marcăm așa mult de o lună și jumătate, exceptând meciul de la Baia Mare. Trebuia să vină acest lucru. Poate că a contat și faptul că am fost aproape de o formulă completă. Am avut cinci străini, i-am avut pe toți românii, astfel încât pot să spun că am fost relativ apropiați de o formulă completă. Sigur că ne lipsește Barnette, care este un jucător foarte important pentru noi. Azi a lipsit și Lucic din motive medicale, dar sperăm să-l avem alături de noi cât mai curând.”

Despre debutul lui Will Franklin în acest meci:

“În primul rând el nu trebuia să joace astăzi. Vine după o perioadă lungă de inactivitate și nu e tocmai ușor să intri într-un astfel de meci după doar o săptămână de antrenamente individuale. El a lucrat cu echipa după întoarcerea ei din Ucraina, adică joi și vineri. Atât. Franklin a jucat pentru simplul fapt că Barnette și Lucic sunt accidentați. Dacă unul dintre ei era sănătos, Will nu ar fi jucat.

Simpla lui prezență în teren realizează lucruri foarte frumoase. Colegii si au încredere deplină în el, le transmite siguranță și încredere. De asemenea, vede și înțelege jocul extrem de bine. La prima acțiune ofensivă cu Will în teren, Pasalic a fost lăsat singur pe semicerc pentru trei puncte. Știm calitățile lui Will: comunică, vorbește, transmite încredere jucătorilor și întregii echipe. Este cea de noi ne-am dorit.

Deocamdată nu este la nivelul cel mai bun, dar e normal să nu fie. Însă nu am nicio îndoială că va ajunge acolo unde poate să fie.”

Comentarii

comments

Attachment

Achim