Declarații Cristian Achim la conferința de presă de vineri (19.08)

Declarații Cristian Achim la conferința de presă de vineri (19.08)

Cristian Achim, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a vorbit despre noul sezon competițional 2016/17. Tehnicianul în vârstă de 46 ani a discutat despre perioada scursă de la reunire, starea echipei, programul aglomerat și despre noile achiziții ale CSM-ului.

“Suntem la începutul unui nou sezon. Evident, ne dorim să câștigăm tot ce se poate câștiga. Așa suntem formați, e spiritul nostru și aceasta este eticheta noastră. Aș vrea să avem o prestație cât se poate de bună în primul rând în campionat. Ne așteaptă o participare în Europa, într-o competiție de alt nivel, în compania unor echipe de certă valoare. Experiența pe care o vom acumula acolo ne va ajuta, sunt convins.

Am început pregătirea la începutul acestei luni în număr restrâns. Pe parcurs ni s-au alătuat mai mulți jucători, urmând ca de sâmbătă (20.08) să fim cu aproape tot lotul la antrenament. Va absenta Andrei Mandache, operat la mână. El ni se va alătura, sperăm noi, în data de 5 septembrie. Practic de sâmbătă ni se alătură jucătorii de la lotul național.

Suntem, evident, într-o ușoară întârziere. Am început pregătirea cu un lot restrâns, iar noul sezon începe cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât anul trecut. Însă, sunt absolut sigur că până la meciurile importante vom fi foarte bine. Vom încerca, desigur, să câștigăm primul meci, care este SuperCupa.

În ceea ce privește lotul, îmi place cum arată. Avem un lot de jucători echilibrat, pe care ne-am dorit să îl construim în acest fel deoarece ne așteaptă foarte multe meciuri. Pe lângă sistemul din campionat, cu multe meciuri, vom avea și cupele europene. De aceea am considerat necesar să avem un lot echilibrat și să fim dublați, chiar triplați pe posturi.”

Întrebări din partea jurnaliștilor:

Este lotul pe care vi l-ați dorit? Sunt acești jucători prima dumneavoastră opțiune?

Sunt mulțumit de transferurile pe care le-am făcut și de lotul pe care îl avem la dispoziție. Sunt mulțumit atât de efectivul de jucători români, cât și de cel de străini. Am optat pentru acești jucători deoarece îi cunosc foarte bine. Le cunosc potențialul și cel mai important pentru mine este felul în care ei se antrenează. Etica profesională a acestor jucători este una deosebită. În plus, Sean Denison este un jucător cu un profil mai rar, de care noi aveam mare nevoie. Desigur, a contat și faptul că a jucat alături de Titus (Nicoară) și au făcut-o bine împreună.

Branko Mirkovic este un jucător cu bogată experiență. Are un profil ușor diferit de cel al lui Will Franklin, însă păstrează caracteristica principală, cea de jucător de echipă. Ceea ce ne-am dorit de la postul de conducător de joc.

Pe Muhamed Pasalic îl cunoașteți. A jucat la Cluj în sezonul trecut. Este un jucător foarte bătăios, care arde pentru echipă. Noi sperăm și credem că poate să o facă extrem de bine în echipa noastră.

Cel mai important lucru este felul în care noi vom reuși să ne legăm ca echipă. Niciodată o echipă nu va putea juca bine dacă jucătorii nu sunt integrați bine unul cu celălalt. Vom lucra intens pe parte baschetbalistică și ne vom înclina asupra legării relațiilor de joc, deoarece timpul lucrează împotriva noastră. Pe de altă parte, va trebui să facem pregătire fizică în paralel cu cea tactică, în special pentru jucătorii veniți de la lotul național. Este un lucru greu de reușit, dar sunt absolut convins că fiecare jucător are nevoie de pregătire fizică.

Este Oradea afectată de convocările la lotul național?

Evident suntem cea mai afectată echipă de acest lucru. Jucătorii noștri au petrecut două luni la lot în această vară. Nu au avut vacanță și au ratat cantonamentul. Însă, aceasta este situația. Până la urmă este o mândrie pentru ei și pentru clubul nostru să avem jucători în echipa națională. Este firesc ca jucătorii buni și foarte buni să fie invitați la echipa națională. Nu ne-am opus acestui lucru niciodată, chiar dacă nouă ne creează niște probleme. Până la urmă, echipa națională trebuie onorată și tratată cu seriozitate.

Se pare că nu vă afectează “ciorba reîncălzită”, ținând cont de faptul că ați legitimat mai mulți jucători care au jucat în trecut la Oradea.

Din moment ce le cunosc etica profesională, pe care o admir la ei, nu văd care ar fi impedimentul în a-i legitima. Știu că ne place să facem comparații și să dăm exemple. Așa că, “reîncălzind ciorba” în sezonul trecut cu Franklin, am câștigat campionatul. Pe mine unul nu mă afectează aceste vorbe. Pot fi valabile, nu contest acest lucru, însă eu cred în jucători. În cei pe care îi avem la echipă. Cel mai important este ca echipa să funcționeze ca întreg.

Pot apărea modificări în lotul de jucători?

Pentru moment nu luăm în calcul nicio modificare.

Simțiți o presiune suplimentară din postură de echipă campioană?

Este ceva firesc ca această presiune să existe. Noi suntem obișnuiți cu așa ceva. Suntem campioni în premieră însă presiune a existat pe echipa asta cu mult înainte ca trofeul să vină la Oradea. Știm să o gestionăm. Ea face parte din meseria noastră de antrenori, jucători, manageri…Nu ne deranjează cu nimic acest gen de presiune.

Ce părere aveți despre adversarii din cupele europene? Este Oradea favorită să acceadă în grupele Champions League?

Deocamdată vorbim despre generalități la acest capitol. Avem niște meciuri de jucat înainte, de pregătire și oficiale. Cu siguranță vom trata meciurile cu maxim de seriozitate și vom acorda respectul cuvenit tuturor adversarilor. Eu consider că noi suntem favoriți în duelul cu Prievidza, însă vă asigur că este o echipă periculoasă. Cunosc o parte a jucătorilor de acolo. Nu mai vorbesc de faptul că au patru jucători din echipa națională a Slovaciei. Sunt totuși campionii Slovaciei, adică nu sunt o echipă oarecare. Ne dorim că câștigăm tot ce se poate.

Comentarii

comments

Attachment

Achim