Declarații Dorin Costrăș, antrenor CSM Digi Oradea, la conferința de prezentare

Declarații Dorin Costrăș, antrenor CSM Digi Oradea, la conferința de prezentare
  • in

Dorin Costrăș, noul antrenor principal CSM Digi Oradea, a participat la o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre proiectul secției de polo. Întâlnirea a avut loc joi (25.05), la sala mică a Primăriei Municipiului Oradea.

“Mulțumesc clubului și celor implicați în acest sport pentru oportunitatea oferită. Este o situație emoționantă. Mă întorc acasă cu dorința de a continua procesul de întinerire. Sunt probabil oameni care își amintesc că în urmă cu patru ani am spus că vom încerca să facem o întinerire a echipei. Atunci am spus că vom încerca să o facem cât mai puțin traumatizant pentru rezultatul imediat. Am ajuns însă în situația în care să facem un pas mai grăbit, cu oschimbare radicală la nivelul lotului de jucători.

Dorința mea este să răsplătesc încrederea pe care clubul o investește în mine. Voi încerca prin toate mijloacele să atrag jucători crescuți și formați la Oradea. Cu riscul de a trece printr-o perioadă mai grea. Împreună cu Cipri Cîmpianu, care este un cunoscător al sectorului juvenil din poloul orădean, dorim să formăm o echipă ambițioasă, cu caracter. O echipă care să se identifice cu orașul, cu clubul nostru. Vrem să avem un polo de înaltă calitate, care să ducă mai departe tradiția acestei disciplină în Oradea.

Vom avea niște criterii de selecție severe. Dacă pleacă jucători de talie internațională, locul acestora trebuie acoprit de jucători care să dorească și să merite, să fie demni înlocuitori ai sportivilor pe care îi vor substitui. Cine vrea să facă parte din lotul echipei trebuie să demonstreze că merită să facă parte din el.

Îmi amintesc perioada în care eu am jucat. Atunci eram foarte mulți practicanți ai poloului, bună parte de un nivel foarte ridicat. Un element important a fost că eram prieteni și ne ajutam reciproc în momentele dificile. Acesta e unul dintre obiectivele pe care le urmăresc.

Desigur, avem nevoie de sprijinul presei și al publicului. Deoarece vom avea tineri care au nevoie de încurajare și va fi necesar să știm să apreciem, când e cazul, progresul înregistrat de ei. Îmi doresc să facem cu toții o echipă. Promit solemn că această echipă va munci.

Dispunem de condiții de pregătire extraordinare. Acestea sunt comparabile cu cele din străinătate. Este un lucru deosebit de important și de pe urma căruia trebuie să profităm cu toții.

Într-adevăr, lipsa de experiență poate să-și spună cuvântul. Pe de altă parte, noi trebuie să umblăm la mentalitate.

Știu ce mă așteaptă. Am urmărit activitatea echipei în cei doi ani de la plecarea mea. Au fost momente foarte bune. Din păcate nu cunosc detalii, însă au existat și probleme, deoarece au fost multe momente în care echipa nu s-a exprimat la capacitate maximă. Probabil toată această schimbare vine prin prisma acestor probleme.

Vreau să schimb complet la față această echipă. Am nevoie de tineri pentru că știu că pot să lucrez cu ei, pot să le cer să muncească, pot să îi antrenez, să îi supraveghez și să conduc o echipă așa cum mi-o doresc eu. Vorbesc de ambiție, combativitate, agresivitate, de dorință de a câștiga, de a lupta împotriva celui mai puternic și a-l învinge. E un ciclu, dar știm foarte bine că în lumea sportului e imposibil să fii mereu cel mai bun.

S-a terminat un ciclu. S-a tras foarte mult de această echipă. Zece ani CSM Digi Oradea a fost în top cu această echipă, lucru remarcabil pentru întreg sportul românesc, nu doar pentru polo. Criticile cad din toate părțile și e normal să fie așa, dar haideți să vedem părțile pozitive. Eu cred că în cel mai scurt timp putem ajunge să ne luptăm pentru supremație și pentru noi trofee.

Aș vrea să fiu precaut în declarații referitor la jucătorii care vor compune lotul. Doresc să mă înconjor de tineri ambițioși. Acesta este tiparul pe care îl urmăresc. Am nevoie de tineri care doresc să se afirme. Cei mai bătrâni cer niște favoruri. În situația în care mă aflu, cu responsabilitatea pe care mi-o asum, nu pot să le satisfac. Nu doresc să mă abat de la principiile mele.

Nu doresc să ofer nume. Piața de jucători buni și valoroși este săracă. Pe de altă parte nu dorim să ne cheltuim banii fără a avea o răsplată. Trebuie să fim atenți cu ceea ce recrutăm. E posibil să nu avem trei străini. Simplul fapt că ne permite regulamentul să avem trei străini, nu înseamnă automat că atâția vom legitima. Ne dorim să avem trei, dar aceștia trebuie să ne ajute. Să aibă calitate superioare din punct de vedere sportiv, dar în același timp să o demonstreze și să transmită mesaje pozitive tinerilor.

Vreau să renunț la jucătorii bătrâni. Doresc să am la dispoziție jucători cu vârsta între 23-26 ani în nucleul de bază. Ramiro Georgescu va fi singurul jucător veteran din echipă. Îl apreciez foarte mult și în același timp este orădean, născut și format aici. Am discutat cu el și consider că a venit momentul să fie căpitanul echipei.

Niciunul dintre străini nu va fi păstrat. Există o discție cu Gojko Pijetlovic. E singurul cu care am discutat. Rămâne să-mi dea un răspuns curând. Țin foarte mult să avem un portar foarte bun. În Gojko am putea avea acest lucru, chiar dacă în ultimul sezon nu a mai avut prestațiile de odinioară. Eu am încredere în el. Rămâne de văzut dacă îmi va răspunde afirmativ.

Vreau să se înțeleagă că scopul meu este să mă încojor de jucători tineri. Care au potențial și doresc să se afirme. Care doresc să joace pentru echipa națională și să participe la Campionate Mondiale și Jocuri Olimpice.

Max Costa se va antrena împreună cu noi. Îl consider un jucător important și care ne poate ajuta din postură de jucător român. L-am sfătuit să facă tot ce poate pentru a obține cetățenia română. Dacă o va obține cu siguranță vom conta pe el. Nu are cetățenie română. Dacă poate soluționa această problemă atunci vom conta pe el și la meciuri, nu doar în pregătiri.

La 1 august vom avea lotul finalizat. Mai este un aspect. Vom face un trial pentru câțiva tineri pe care împreună cu Cipri îi avem pe listă. Aici vor participa și tineri din afara orașului. E posibil să aducem niște jucători de la Arad și București. Sunt foarte interesanți și considerăm că merită băgați în seamă. Va fi un minicantonament în cadrul căruia ne putem elucida dacă o parte a acestora pot fi legitimați la echipa noastră. Îi vom verifica și testa.

Criteriile de selecție vor fi extrem de stricte. Urmărim calități fizice, motrice, de mânuire a mingii și așa mai departe. Nu avem o dată precisă cu privire la acest camp. Aș dori cât mai devreme, dar vorbim despre tineri, care au școală și studii. De abia după ce își vor încheia aceasta activitate vom putea să îi chemăm la Oradea.

Vom avea un regulament de ordine interioară extrem de strict. Cine va greși va plăti. Trebuie să impunem disciplină. Aici nu e joacă. Cine vrea să muncească nu va avea probleme.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

Costras