Declarații după CSM CSU Oradea vs Dinamo București, scor 88-71

Antrenorii echipelor CSM CSU Oradea și Dinamo București au participat la conferința de presă de după meciul direct din cadrul Final Four 2016 by Superbet. Meciul s-a încheiat cu scorul de 88-71 în favoarea roș-albaștrilor.

Cristian Achim, antrenor CSM CSU Oradea

“În primul rând mă bucur că am rupt tradiția care ne spune că echipa gazdă a turneului final de Cupa României nu reușește să învingă în semifinale. Din punctul meu de vedere este un pas important pentru că în urma calificării în finală avem posibilitatea să ne jucăm șansa într-un meci pe teren propriu, cu trofeul pe masă. Spre deosebire de ce s-a întâmplat în precedentele ediții.

Presiunea este evident foarte mare pe noi ca și echipă gazdă. Este normal să fie așa, însă noi avem datoria să trăim cu ea și să scoatem maximul posibil.

În pofida unui început foarte bun pentru noi, meciul nu a fost ușor. Dinamo are arme necesare pentru a reveni. Vorbim despre o echipă recunoscută că poate să marcheze foarte bine de la distanță. De altfel, în sfertul doi ne-au pus în dificultate. Apărarea noastră a fost foarte bună în sfertul trei. Prin acest lucru am reușit să ne eliberăm într-o oarecare măsură de această apărare care ne încearcă la acest turneu și din fericire ne-am calificat în finală.

Nu am avut și nu am nicio preferință în ceea ce privește adversarul din finală. Chiar dacă Polyak s-a accidentat, BC Mureș era la fel de periculoasă ca adversar în finală. Însă, noi întâlnim U-BT Cluj-Napoca. Cert este că noi vom încerca să câștigăm, așa cum o facel de fiecare dată, împotriva echipei cu care jucăm. Nu contează numele ei.

O finală nu poate să fie altfel decât cu încărcătură foarte mare, cu dorință pe măsură, cu presiune mai mare pe echipa noastră. Sunt lucruri normale din punctul meu de vedere.”

todorov

Aco Todorov, antrenor Dinamo București

“Felicit CSM Oradea pentru victorie și ăi urez acestei echipe mult succes în finala de luni. Știam cu toții înaintea meciului că venim aici să ne bucurăm de calificarea la turneul final. Am avut ghinion la tragerea la sorți, deoarece, în opinia mea, am dat peste cea mai bună echipă în regulamentul cu doi autohtoni pe teren și cred că am fi dat peste cea mai bună echipă chiar și cu un singur autohton pe teren.

Oradea este o echipă care trăiește din momente foarte bune de joc, iar atunci când le reușește este greu să te ții după ea. Au fost două parțial de 9-0, câte unul în sferturile 1 și 3. Singurul mod în care poți învinge această echipă este să menții un scor foarte strâns în permanență. Atunci când acest lucru se întâmplă începe să se instaleze nesiguranța în jocul echipei orădene și atunci poate fi vulnerabilă. Altfel este imposibil să o bați. Noi nu am reușit asta.

Oradea este cea mai bună echipă la recuperare din România. Formează o echipă atletică și în același timp dispune de cinci jucători la pozițiile 4-5 care ar avea loc de titular în orice echipă din România. Nici noi nu suntem răi la recuperare, dar similar precedentelor confruntări pe care echipa mea le-a avut cu CSM Oradea problema a fost la acest capitol. Ei formează o echipă atletică, arțăgoasă și sunt extrem de productivi la recuperare ofensivă. Toată lumea știe că aceasta e arma orădenilor, însă e extrem de greu să o contracarezi.

Vreau să-l felicit pe Iulian Orbeanu, care a avut o accidentare foarte urâtă și 99% dintre jucători ar fi decis să nu joace în aceste condiții. El a făcut-o deoarece există regula cu doi autohtoni și a depus eforturi uriașe pentru a fi în teren la această partidă. Îl felicit și îi mulțumesc pe această cale.

În ceea ce privește obiectivele trasate pe hârtie, suntem în grafic. Ne-am calificat în playoff, iar la nivel de cupă nici măcar nu ne-am gândit la o calificare în Final Four. În calitate de antrenor mă așteptam și îmi doream mai mult. Mi-am dorit să întrăm între primele șase pentru faxza a 2-a a sezonului regulat, dar am pierdut niște meciuri pe care nu trebuia să le cedăm. Cred că puteam să facem un rezultat mai bun. Dar, în ceea ce privește obiectivele trasate, suntem în grafic. Știu că putem și am încredere că vom arăta acest lucru în playoff.

Turneul de la Oradea este cel de-al 5-lea Final Four din cariera mea de antrenor. În trei dintre acestea echipa la care am lucrat eu a fost organizatoare, adică echipă gazdă. Vă pot spune că sunt cele mai stresante și epuizante experiențe pe care le-am avut în întreaga mea activitate de antrenor. Este o presiune maximă pe care o trăiește antrenorul echipei gazdă. Acest lucru se explică pur și simplu prin faptul că toată lumea interesată de acel eveniment se așteaptă ca echipa gazdă să câștige. Oamenii nu realizează, dar eu vă spun că prin acest lucru ei fac un mare deserviciu echipei gazdă. Presiunea aceea trebuie înmagazinată de antrenor. Credeți-mă este o stare aproape imposibil de suportat. Nu vreau să fiu în locul lui Cristian Achim. Pur și simplu nu vreau să fiu în pielea lui nici înaintea turneului, nici acum, nici la finala de luni. Poate doar după finală, dacă o câștigă. Nu îi doresc nici celui mai mare dușman să treacă printr-un asemenea calvar.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments