Declarații Șerban Sere la conferința de presă de joi (14.01)

Șerban Sere, managerul echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea, a participat la o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre situația actuală a roș-albaștrilor. Oficialul amintit a discutat despre modificările din efectiv, făcând o scurtă prezentare a noilor veniți și s-a declarat încântat de parcursul echipei în debutul acestui an calendaristic.

“Mă bucur pentru calificarea la turneul final de Cupa României. Este un prim obiectiv pe care ni l-am atins. Al 2-lea obiectiv este să ne calificăm între primele șase în Liga Națională. Evident, ambițiile noastre sunt mai mari, însă în acest punct al sezonului ne dorim să atingem aceste obiective.

Succesul de la București ne-a asigurat calificarea la Final Four. Este un rezultat foarte bun, mai ales că el s-a consemnat în dauna unui adversar redutabil și de prestigiu. Din punctul meu de vedere dubla cu Steaua a fost o piatră de încercare, un examen în care am putut vedea care este nivelul echipei noastre în jocuri cu miză ridicată și presiune maximă.

Am dovedit putem să facem față unor astfel de provocări și că suntem una dintre echipele puternice ale campionatului. Întotdeauna trebuie să jucăm bine, însă cel mai important este să o facem în meciuri decisive, cu preciune. Acest gen de examene dau măsura valorii unei echipe. Eu cred că de această dată am arătat care este adevărata față a echipei noastre.

Evident, sunt foarte fericit pentru că în dubla deplasare din care ne-am întors recent am obținut atât calificarea la turneul final al Cupei României, cât și prima poziție în clasamentul Ligii Naționale. Este adevărat, prima poziție este provizorie, dar este tot locul 1 și ne dă speranțe pentru evoluțiile viitoare.”

Managerul CSM-ului a dorit să remarce contribuția lui Rareș Pașca în ultimele trei partide ale echipei. În plus, Șerban Sere a ținut să felicite între colectivul tehnic și cel de jucători pentru această calificare.

“Miha Zupan ne-a fost de foarte mare ajutor în această serie, dar în același timp, chiar dacă nu doresc să fac remarci individuale și nu cred că m-ați auzit să o fac înainte, trebuie să subliniez contribuția lui Rareș Pașca. El a avut un aport deosebit atât în dubla cu Steaua, cât și în jocul de la Târgu-Jiu. Am câștigat un jucător român, cred eu, important. El a mai fost criticat în trecut, dar sunt de părere că de această dată se impune să apreciem și să evidențiem evoluțiile sale. Vreau să remarc în mod deosebit nivelul său de intentitate în apărare.

Pe de altă parte, țin să felicit întregul colectiv. Antrenorii și staff-ul, jucătorii, toată lumea s-a achitat de sarcini și a făcut o treabă foarte bună. Eu cred că pentru Oradea este un pas înainte, un succes important pentru baschetul de la noi. Sunt fericit că nu avem multe probleme medicale. În aceste condiții reușit să închegăm o echipă care se poate lupta, cu șanse reale, pentru trofee.”

Despre starea lui Bogdan Țîbîrnă, oficialul CSM-ului a declarat:

“Bogdan Țîbîrnă este, din păcate, accidentat, însă el lucrează în programul de recuperare, care va fi urmat de lucru individual cu preparatorul fizic. Preconizez că în aproximativ două săptămâni, Bogdan se va alătura echipei. El va trebui să lucreze la întărirea și consolidarea musculaturii la piciorul operat pentru a-și proteja genunchiu. Este o prioritate pentru el. Pe de altă parte, procesul de recuperare decurge foarte bine și sunt încrezător că îl vom avea în formă cât mai bună din punct de vedere sportiv la turneul final de cupă. Dacă acest lucru se va confirma la momentul oportun atunci vom avea un jucător român consacrat în plus la turneul în care se joacă cu doi autohtoni în permanență.”

În ceea ce privește jocul cu Energia Târgu-Jiu, programat pentru duminică (17.01), Șerban Sere a opinat:

“Se anunță un meci foarte greu, în compania unui adversar redutabil. Întâlnim o echipă care a reușit să revină de la -22 puncte împotriva unei echipe din Franța. Respectăm orice adversar și nu îl subestimăm niciodată, cu atât mai puțin o echipă care aduce prestigiu României și baschetului din această țară. Îi vom acorda întreg respectul nostru și nu mă feresc să fac aprecieri la adresa Energiei pentru propaganda făcută sportului românesc la nivel internațional. E imposibil să subestimăm o echipă de Final Four în EuroChallenge.

Pe de altă parte suntem conștienți de faptul că avem propriile noastre obiective și ambiții, Vizăm victoria, așa cum o facem la fiecare meci. Un succes în această partidă ne-ar consolida situația nu doar în clasamentul provizoriu ci și în perspectiva menținerii trasei optime pentru accederea în grupa locurilor 1-6 pentru faza a 2-a a sezonului regulat. În plus, ne dorim să oferim o victorie minunaților noștri susținători.

Va fi o cu totul altă încărcătură psihologică. Este foarte greu ca în decurs de o săptămână să învingi o echipă de nivelul Energiei în două rânduri. În plus, este foarte greu se ‘înarmezi’ jucătorii după două victorii foarte importante și în acest sens lucrăm să evităm o relaxare nedorită ori o supraestimare nejustificată. Mizez pe expoeriența jucătorilor noștri, pe maturitatea lor și pe dorința de succes pentru a se menține în parametri optimi înaintea jocului de duminică.

Un alt aspect important constă în faptul că antrenorul Cristian Achim este foarte meticulos și precis la scouting, la pregătirea jocurilor în funcție de baschetul jucat de adversar. La meciul de la Târgu-Jiu acest nivel de pregătire nu a fost cel mai ridicat pentru că s-a jucat la două zile după meciul de cupă, care a avut prioritate pentru noi. De această dată antrenorul nostru are la dispoziție mai multe zile și sunt ferm convins că acest aspect va conta pentru noi. Va trebui să fim foarte atenți la acest joc. Consider că avem o șansă bună de a învinge.”

Despre noile achiziții:

“Miha Zupan este un baschetbalist cu vastă experiență. Ne-a fost de foarte mare ajutor în condițiile în care nu cunoștea în totalitate sistemul de joc al echipei și nici pe băieți nu îi știe foarte bine. De asemenea, nu s-a aflat la cea mai bună formă fizică în meciurile disputate până acum. Eu sunt încrezător că nivelul de joc al lui Zupan va crește în continuare, direct proporțional cu punerea la punct a detaliilor și cu asimilarea informațiilor despre întreg sistemul echipei, respectiv cu creșterea în formă fizică și sportivă. În plus, aduce un plus de entuziasm la antrenament, iar în timpul meciurilor are un efect pozitiv asupra întregii echipe, își încurajează coechipierii când este pe bancă, comunică cu ei, este foarte deschis față de colegii săi.

Cătălin Petrișor este un jucător remarcat de antrenorul Cristian Achim. El și l-a dorit pe Cătălin, dar sunt de părere că ne va fi de ajutor în cele ce urmează. Este un jucător cu intensitate în apărare, cu îndemânare la minge și rămâne ca antrenorul să-i găsească rolul, să-i acorde încredere și minute de joc conform planului pentru fiecare partidă în parte.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments