Declarații Titus Nicoară la conferința de presă de vineri (19.08)

Declarații Titus Nicoară la conferința de presă de vineri (19.08)

Titus Nicoară, component al echipei CSM CSU Oradea, a participat la o primă conferință de presă organizată în noul sezon competițional. Sportivul în vârstă de 28 ani a răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliștilor, vorbind despre așteptările sale, obiectivele și provocările pe care le rezervă stagiunea 2016/17, una ce include o nouă aventură pe plan continental, dar și multe provocări pe plan intern.

Ce te-a determinat să accepți oferta lui CSM CSU Oradea?

A fost cea mai bună opțiune pentru mine, din toate punctele de vedere. Oradea a făcut performanță în ultimii ani, a urcat în fiecare an. A fost un pas firesc să câștige titlul național și a meritat pe deplin acest lucru. În ceea ce mă privește, consider că a fost o decizie înțeleaptă să mă întorc la Oradea.

Dacă ar fi fost să alegi între a juca în EuroCup și a câștiga titlul de campion al României care ar fi fost opțiunea ta?

Bună întrebare. Aș fi preferat ambele, dar fiecare experiență în parte este importantă. Să câștigi un campionat îți rămâne în memorie pentru tot restul vieții. Eu cred că mai am timp să fac acest lucru. În ceea ce privește participarea în EuroCup, am jucat în compania unor baschetbaliști cum nu prea vedem în România.

Ce a lipsit Stelei ca să devii campion cu această echipă?

Nu cred că e important acum să vorbim despre ce a fost la Steaua. Suntem la Oradea și cred că este important să privim înainte. Prima provocare este să încercăm să ne calificăm în Champions League. Ar fi o onoare pentru oraș să jucăm 14 meciuri într-o astfel de competiție, cu șapte astfel de meciuri pe teren propriu. Cred că ar fi extraordinar pentru oraș, club și pentru noi. Fără îndoială, pe plan intern ne dorim să câștigăm tot ce se poate, începând cu 15 septembrie, când se joacă SuperCupa.

Nicolae Diaconu, orădean care a plecat de la CSM spre Steaua, la polo, întors în această vară, a spus că este fericit să se revină acasă și că dacă se gândește bine și-ar dori să nu fi plecat. Ce sentiment te încearcă pe marginea acestui subiect?

Cred că nu are rost “să dezgropăm morții” acum. După doi ani suntem în aceeași formulă (n.r. la conferința de presă au participat Sean Denison și Zarko Comagic, ambii colegi cu Titus la CSM Oradea în sezonul 2013/14). Ne-am întors destul de rapid. Eu cred că fiecare experiență are plusuri și minusuri, te face mai puternic ca jucător și sunt de părere că important este ce va urma, ce a fost este de domeniul trecutului.

Cum vezi lupta pentru supremație în baschetul românesc în sezonul următor? Este Oradea principala favorită?

Cred că aceleași echipe se vor lupta pentru titlu. Oradea, fiind campioana în exercițiu, pornește din postură de favorită. Din punctul meu de vedere lotul s-a întărit și acest lucru permite să pornească cu acest statut. Sunt și alte echipe valoroare. Clujul, Mureșul și Steaua consider că se situează la același nivel, oricare având potențial necesar să facă performanță.

În cel fel influențează programul, cu două meciuri pe săptămână, performanța unei echipe?

În primul rând trebuie să ne calificăm în Champions League. Atunci cu siguranță vom avea 14 săptămâni cu meciuri pe sistemul miercuri – sâmbătă. Fără îndoială în Champions League sunt echipe extrem de puternice și nivelul acestora te influențează fără îndoială ca echipă. Avem un lot suficient de numeros și de valoros cu care să facem față în acest ritm.

Ai jucat în compania lui Lukoil Academic?

Da. În ultimii ani am întâlnit această echipă de două ori. Nu cunosc echipa lor actuală, nu știu ce transferuri au făcut în această vară. De obicei nu au foarte mulți străini, dar preferă să joace cu 3-4 americani și cu autohtoni. Însă, până la Lukoil va trebui să trecem de primul tur preliminar.

Cum compari vechea ta echipa și actuala?

Steaua are o echipă mai nouă în acest sezon. Oradea construiește meticulos în fiecare an și a crescut sănătos pentru campionatul României. Titlul câștigat a fost o consecință firească a muncii și profesionalismului existente aici. Nu a fost o chestie întâmplătoare și de aceea cred că aici este un proiect de durată.

Ce părere ai despre actuala echipă a CSM-ului?

Nu am apucat să mă antrenez cu noii colegi de echipă, întrucât am fost prins cu lotul național. Nu e o diferența foarte mare față de echipa din urmă cu doi ani. La români, spre deosebire de acea echipă, sunt Mandache și Petrișor, iar la străini nu pot să fac comparații pentru că nu am jucat cu Mirkovic, Pasalic, Barnette și Zeno. Fiind componenți ai echipei campioane, cu siguranță sunt jucători de top pentru campionatul nostru.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

Nicoara