Despre lotul CSM CSU Oradea înaintea sezonului 2016/17

Despre lotul CSM CSU Oradea înaintea sezonului 2016/17

CSM CSU Oradea a construit lotul de jucători pentru sezonul competițional 2016/17 urmărind mai multe obiective. Staff-ul tehnic a avut în atenție aspecte precum îndemânarea, creativitatea, polivalența, calitatea atletică, abilitatea de a recupera, dar și capacitatea de a înscrie de la mare distanță.

Îndemânare

CSM CSU Oradea va beneficia de cel puțin cinci jucători care să poate căra mingea în dribling chiar și sub presiune. Având abilitatea de a controla mingea cu atâția jucători, crește inevitabil și creativitatea echipei. Este evident că atunci când dispui de jucători capabili să dribleze cu ușurință, este mult mai ușor să găsești soluții de a dezvolta acțiunea pregătită la antrenament.

Polivalență

Leii Roșii vor avea multiple variante la toate pozițiile. Cu cinci jucători îndemânatici se pot folosi o mulțime de formule la pozițiile 1-2-3. În plus echipa dispune de variante la toți termenii uzual folosiți în teoria baschetului.

Aruncăm o privire asupra acestui aspect:

Poziția 1 – Mirkovic, Petrișor, Mandache, Pasalic, Zeno
Poziția 2 – Mandache, Pasalic, Zeno
Poziția 3 – Zeno, Barnette, Nicolescu
Poziția 4 – Nicoară, Pașca, Barnette, Denison
Poziția 5 – Denison, Țîbîrnă, Nicoară

Combo guard (pozițiile 1/2) – Mandache, Pasalic, Zeno
Swingman (2/3) – Zeno, Mandache
Cornerman (3/4) – Barnette
Big man (4/5) – Nicoară, Denison

Calitate atletică

Campioana în exercițiu a României și-a construit lotul de jucători optând pentru sportivi care să acopere și aspectul atletic. Echipa trebuie să aibă abilitatea de a alerga pe contraatac, lucru ce crește spectaculozitatea jocului, aspect prin care se atrage publicul, dar un alt detaliu important este abilitatea de a puncta pe tranziție. Ca acest lucru să se întâmple, echipa are nevoie de jucători capabili să se deplaseze cu ușurință pe teren.

Aruncare de la distanță

O echipă, pentru a avea șanse de a câștiga, trebuie să beneficieze de aruncare de la mare distanță și semidistanță. Mai ales într-un campionat al României obișnuit să se încarce de jucători a căror principală calitate este ușurința de a puncta. Lotul CSM-ului a fost construit în așa fel încât, indiferent ce formulă va fi în teren, echipa să aibă cel puțin doi jucători capabili să transforme de la mare distanță. La acest capitol, se evidențiază în mod deosebit Mirkovic, Pasalic și Mandache, cu alți jucători, precum Denison, Zeno, Barnette și Pașca, deloc străini de acest procedeu.

Recuperare

CSM-ul va beneficia de jucători capabili să recupereze la pozițiile 3, 4 și 5. Astfel, Oradea va avea în componență jucătorii care au strâns cele mai multe recuperări la total în sezonul precedent la nivelul Ligii Naționale: Barnette (344), respectiv Nicoară (286). Remarcabil este că poziția principală a acestor jucători este 3, respectiv 4. În echipă a fost recrutat și un jucător de poziția 5, atletic și redutabil la recuperare, în persoana lui Denison. În echipă sunt și alți jucători ce pot contribui la recuperare, dar în același timp sunt și jucători interesați de blocajul defensiv, pricepuți în a-și bloca adversarul de a culege mingea la panou și de a deschide calea pentru proprii colegi de echipă care să pună mâna pe minge și implicitg pe o nouă posesie.

Chimie

Fără îndoială, tot ce s-a menționat mai sus reprezintă abilități demonstrate de-a lungul anilor trecuți. Rămâne de demonstrat pe parchet, dar mai ales va trebui demonstrat în această formulă. Cu alte cuvinte, dincolo de toate aspectele pur baschetbalistice, echipa trebuie să se sudeze, iar chimia este aspectul care va face, ca de obicei, diferența. Acesta este un detaliu pe care nu îl vedem în statistică și nu este ceva palpabil, însă este un aspect extrem de important. Felul în care relaționează jucătorii, modul în care se acoperă și ajută reciproc la fiecare meci, aspect asupra căruia se lucrează din prima zi de activitate.

Starea medicală

Nu vom insista prea mult asupra acestui aspect, însă este important să conștientizăm că eficiența și productivitatea unei echipe, atunci când ea este construită, se face cu gândul la formula completă a acelei echipe, sau cu cel mult 1-2 absențe importante, pe termen cât mai scurt posibil. CSM CSU Oradea a avut experiența unor sezoane lipsite de probleme medicale, dar a avut și câte un sezon în care nu a putut performa din cauza problemelor medicale, respectiv unul în care cu număr oarecum limitat de probleme medicale a izbutit să cucerească titlul de campioană a României.

Reamintim faptul că în sezonul competițional 2016/17, CSM CSU Oradea trebuie să respecte următoarele prevederi de regulament:

Liga Națională – este permisă înscrierea pe foaia de arbitraj a unui meci a cel mult cinci jucători străini cu menținerea în teren a cel puțin unui jucător autohton.

Cupa României – este permisă înscrierea pe foaia de arbitraj a unui meci a cel mult cinci jucători străini cu menținerea în teren a cel puțin doi jucători autohtoni.

Basktball Champions League / FIBA Europe Cup – fiecare echipă este obligată să respecte regulamentul din campionatul intern, adică CSM CSU Oradea joacă după regulamentul din Liga Națională.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments