Există viață și după BasketballCL!

Există viață și după BasketballCL!
După ultimul meci, cel de marți seară, contra redutabilei echipe Umana Reyer Venezia, ne-am permis să ne tragem un pic sufletul și să dimensionăm exact ce a însemnat această aventură europeană, din Basketball Champions League, competiția supremă organizată în premieră de FIBA.  
.
Am pornit la drum dorindu-ne să contrazicem prejudecățile tipic românești, după ce lumea a aflat că există o primă de la FIBA, pentru calificarea în Grupele BCL! Au fost mulți care și-au dat cu părerea, unii chiar ne dădeau sfaturi, spunându-ne s-o lăsăm mai moale cu lupta de pe frontul BCL pentru că e o pălărie mult prea mare pentru o echipă de baschet românească și să ne mulțumim cu banii pe care i-am câștigat…
 .
Acest mod de gândire strategică este apanajul condiționat de reflexele autosuficienței echipelor noastre de fotbal, incapabile să-și propună răsturnarea calculelor hârtiei împotriva marilor echipe europene! La aceste sub-nivele de ambiție ne-au dus ultimii ani de „fotbalizare” a sportului românesc!
 .
Super-banii de la UEFA pentru calificarea în grupele Champions League nu se compară, nici măcar pe departe, cu primele acordate de FIBA la această ediție inaugurală a Basketball Champions League! Diferențele de sume sunt încă uriașe, în favoarea fotbalului! Spunem încă pentru că, urmărind reacțiile oficialilor FIBA, e clar că BCL a depășit așteptările acestora, argument decisiv pentru creșterea cotelor de premiere ale echipelor ce vor participa la edițiile viitoare!
 .
Cum spuneam, am privit această calificare în Grupele BCL ca pe o misiune, o datorie morală pe care o aveam față de miile de orădeni, mândri că am așezat numele orașului lor pe harta baschetului premium din Europa!
După tragerea la sorți și după un aprofundat research făcut de Adrian Micinic, ne vedeam într-o grupă cu echipe ale căror bugete rivalizează cu cele ale echipelor de… fotbal! Ne încerca un sentiment de neputință și frustrare, văzând bugete anuale cuprinse între 2,7 și 8,8 milioane de euro și liste de jucători obișnuiți cu competițiile majore ale FIBA și ULEB!
Singurul care privea totul ca pe o teribilă provocare, era Cristi Achim! În mintea lui construia miliarde de puzzle-uri care-i dădeau posibile soluții la problemele pe care începuse să le identifice. El era mai degrabă atent la detaliile legate de timpii de transport către destinațiile BCL, la asigurarea pozițiilor de antrenament premergătoare meciurilor și modalitățile de recuperare de după acestea… Anticipa, într-un fel, volumul mare de oboseală care se va instala la nivel de echipă și își dorea să termine această campanie… fără accidentări.
 .
Nu am avut deloc timp să savurăm victoriile din tururile preliminarii contra unor echipe cu mult mai mare experiență în cupele europene, Prievidza și Lukoil Academic Sofia, campioanele Slovaciei, respectiv Bulgariei! Ne-am trezit direct în fața acestei mari provocări!
 .
Primul meci, acasă, contra turcilor de la Pinar Karsiaka…
Zeno, nerefăcut după accidentarea din meciul precedent cu Lukoil, nu a jucat, iar Barnette nu a evoluat decât trei minute, forțat fiind de o accidentare! Începeam cum nu se poate mai nefericit… Urmarea s-a văzut pe tabelă, Leii Roșii de pe Crișuri înscriind doar 56 de puncte și o înfrângere la 13 puncte diferență! Cu toate acestea, am consemnat un record al tânărului nostru jucător, Bobe Niculescu, autorul a 10 puncte, precum și evoluțiile solide ale lui Denison, Nicoară și Mandache, toți cu double digits la eficiență!
 .
Meciul al doilea s-a terminat tot cu o înfrângere, tot la 13 puncte diferență și tot cu doar 56 de puncte înscrise… Faptul că am jucat contra puternicei echipe Maccabi Rishon nu ar fi trebuit să fie, neapărat, o justificare pentru această nouă înfrângere din BCL. Să nu uităm în ce competiție intrasem și cât de rarefiat era aerul înaltei performanțe… La acest meci a fost rândul lui Barnette și Pasalic să iasă la rampă.
 .
Ceva îmi spunea, totuși, că suntem pe drumul cel bun…
Înaintea meciului 3, fostul nostru Președinte, actualul Vice-Primar al Oradiei, Florin Birta, îmi spunea că simte cum echipa se va descătușa fix contra „bogătașilor” din Saratov, Rusia… Întotdeauna am apreciat modul în care Florin știe să-și motiveze oamenii din echipă, dar să fii atât de optimist înaintea unui meci cu o echipă cu un buget de câteva ori mai mare decât al nostru, mi se părea doar o formă deghizată de empatizare, în eventualitatea unui eșec. Pe măsură ce meciul își derula minutele, mi-am dat seama că intensa lui experiență de conducător de club îi dădea posibilitatea să anticipeze această descătușare a echipei noastre! Lucru dovedit pe teren de o echipă ce a fost în stare să înscrie… 96 de puncte într-o incredibilă victorie împotriva unei trupe ce ținuseră în șah, cu câteva zile înainte, super campioana Europei, ȚSKA Moscova! După meci, l-am întrebat pe Florin ce anume l-a determinat să facă acest pronostic împotriva oricărei logici a șanselor. Răpunsul lui îmi stăruie și acum în minte: Șerbane, nu uita că veți avea în permanență un jucător în plus pe parchet, iar acela este formidabilul public orădean! Deși au trecut aproape trei luni de la acel meci, încă simt vibrația tribunelor de la Arena Antonio Alexe, ritmul tobei galeriei Leilor Roșii, apaluzele sacadate și forța celor 2000 de glasuri care cântau „Campionii României suntem noi!”
.
A fost un meci în care, mânat de o frumoasă nebunie, tipică marilor antrenori, Cristi Achim a dat minute de joc unui număr de 10 jucători, fiecare înscriind! În lipsa lui Martin Zeno, accidentat, Sean Barnette a făcut o demonstrație de baschet de clasă, înscriind nu mai puțin de 27 de puncte, terminând meciul cu procentaje formidabile!
 .
A urmat meciul 4, contra echipei ce avea să și câștige această grupă, Le Mans Sarthe din puternicul campionat francez! De altfel, trei din cele 5 grupe ale BCL au fost câștigate de reprezentante ale baschetului din Hexagon!
.
Faptul că reușisem să învingem în runda precedentă pe puternicii ruși de la Avtodor Saratov, ne-a ajutat să privim acest meci fără pic de frică! Cred că niciunul dintre noi nu și-a dat seama cu cine ne măsuram, de fapt, forțele… Influxul de adrenalină s-a diminuat, însă, când mai rămăseseră șapte minute de joc. Până atunci, reușisem să conducem ostilitățile în frumoasa sală Antares, din Le Mans… Acesta a fost meciul în care Martin Zeno a insistat să joace, deși nu era complet refăcut! Finalul a consemnat o înfrângere la 11 puncte, dar și părerea de rău că nu am crezut mai puternic în forțele noastre!
Meciurile 5 și 6 au însemnat două victorii importante, una acasă, împotriva ucrainienilor de la Khimik (69-66) și una în deplasarea din Finlanda (80-74, cu Kataja)!
 .
Blestemul Sfertului 4 ne-a lovit din nou, în meciul 7 din BCL, când italienii de la Umana Reyer Venezia s-au impus la 4 puncte, în ciuda unei presiuni formidabile făcută de suporterii noștri orădeni! Eram la mijlocul drumului și priveam cu optimism rezultatele obținute. Trei victorii din  șapte partide era o performanță la care foarte puțini sperau după tragerea la sorți! Pentru următoarele șapte meciuri din retur ne fixasem același obiectiv, trei victorii, chiar dacă miza acestor partide devenea din ce în ce mai mare!
 .
Mission accomplished, cum ar zice eroii din filmele de acțiune americane! Au urmat șapte partide în care s-au înregistrat rezultate extrem de surprinzătoare, meciuri pe care outsiderele le-au câștigat într-o manieră dezarmantă! Leii lui Achim au reușit și ei o serie formidabilă, învingând acasă pe israelienii de la Maccabi (69-64) și reușind o superbă victorie incredibilă în Arena Kristall, din Saratov (65-59)!
 .
Dar, de departe, cel mai important moment din participarea noastră europeană, l-a constituit „thriller-ul” din etapa… a 13-a, meciul zilei în BCL, cu Kataja Basket, din Finlanda! A fost un meci care s-a situat la aceeași încărcare emoțională ca cele din Finala LNBM, câștigată anul trecut, împotriva Tigrilor de pe Mureș! A fost un meci în care spiritul de echipă și geniul lui Zeno ne-au ținut în cărțile calificării pentru fazele următoare ale BCL, până la ultima partidă! Un meci pe care vajnicii noștri suporteri nu-l vor uita prea curând… Am dat dovadă din nou că suntem invincibili, atunci când suntem împreună cu voi, iar sintagma AD UNUM OMNES lansată cu prilejul Final Four și All Star Game 2016, nu poate căpăta formă decât într-un oraș cum este Oradea! Cele 42 de puncte înscrise de Martin Zeno în acel meci, l-au transformat într-un veritabil personaj iconic pentru baschetul orădean!
 .
Ultimul meci, cel de marți, de la Venezia, chiar dacă s-a terminat cu o înfrângere, ne permite să spunem că ne-am îndeplinit obiectivul, ba chiar l-am depășit, continuând drumul în cealaltă competiție europeană organizată de FIBA, Europe Cup! Suntem singura echipă românească, dintre cele patru pornite la drum, care își continuă parcursul în cupele europene! Este o performanță care a pornit de la o simplă provocare, dar este, mai întâi de orice, o performanță pe care ne dorim să v-o dedicăm vouă, celor ce susțineți această echipă! Sunteți demni de toată lauda noastră și doar alături de suporteri ca voi am reușit să ținem steagul sus pe toate cele trei fronturi, BCL, Campionat și Cupă!
O observație care amplifică și mai mult performanța noastră: am reușit mai multe victorii în BCL decât Cibona Zagreb, din Croația  (5W-9L, în Grupa D) și Stelmet Zielona Gora, din Polonia (4W-10L), fosta echipă a lui Vlad Moldoveanu, fostă participantă în Euroleague!!!
 .
O statistică amănunțită a parcursului nostru din BCL puteți găsi aici !
Adrian Micinic a avut răbdare să contorizeze orele petrecute prin avioane și aeroporturi, meciurile desfășurate în efectiv complet, numărul de km parcurși cu autocarul și multe alte detalii care vor constitui, suntem siguri, deliciul fanilor noștri!
 .
N-o să vă vină să credeți, dar avem emoții mari, dintre cele mai intense, înainte de întâlnirea pe care o avem cu voi, sâmbătă, 28 ianuarie, prilejuită de FAN DAY! Alex Rad, noul nostru coleg de la departamentul de marketing, v-a pregătit o seară dedicată în întregime suporterilor noștri din care nu vor lipsi concursurile cu premii, lansarea albumului omagial, colecția de articole de merchandising, plus multe alte surprize pe care vă lăsăm bucuria să le descoperiți sâmbătă!
 .
Vă așteptăm în număr cât mai mare la Arena Antonio Alexe! Vrem să vă putem privi în ochi și să vă mulțumim fiecăruia pentru suportul pe care ni-l acordați!
 .
Am venit acasă, Leilor și abia așteptăm să vă revedem!
A consemnat pentru dvs, cu drag,
Șerban SERE

Comentarii

comments

Attachment

aventura