Informații utile cu privire la sezonul 2017/18 în Liga Națională și Cupa României

Informații utile cu privire la sezonul 2017/18 în Liga Națională și Cupa României

Noua ediție a Ligii Naționale de baschet masculin cuprinde o serie de noi reguli, un calendar adaptat jocurilor echipei naționale, respectiv un sistem competițional neschimbat față de edițiile anterioare.

Regulamentul specific

Fiecare echipă din Liga Națională are obligația de a juca în permanență cu cel puțin un jucător autohton. Acesta trebuie să fie, neapărat, născut după data de 1 ianuarie 1995 în ediția de campionat 2017/18 în primul sfert al jocurilor din LNBM.

O altă regulă se referă la numărul jucătorilor străini acceptați pe foaia de arbitraj a unui meci. Indiferent de numărul străinilor legitimați și de proveniența acestora, este permisă folosirea a cel mult șase astfel de jucători într-un meci. Aceștia pot fi schimbați de la un meci la altul.

Regulamentul permite cel mult șase extra-transferuri. Este vorba despre adăugarea de jucători, indiferent de cetățenie, în perioada cuprinsă de la startul primei etape din sezonul regulat și până la încheierea lunii februarie 2018. După această dată nu mai este permisă nicio modificare în lotul de jucători.

În schimb, în Cupa României este obligatorie utilizarea în permanență a doi jucători autohtoni și se pot înscrie pe foaia de arbitraj cel mult șase jucători străini. În această competiție criteriul de vârstă a jucătorului autohton nu se aplică. CSM CSU Oradea este calificată direct la turneul final al cupei.

Sistemul competițional

Liga Națională de baschet masculin reunește la start 12 echipe. Acestea se duelează în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă. La încheierea primelor 22 de etape se întocmește clasamentul. Primele șase din această ierarhie vor juca în TOP 6, în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, iar ultimele șase clasate vor evolua în turneul locurilor 7-12.

Echipele din TOP 6 și primele două din turneul 7-12 se califică în playoff. Ultimele două clasate din 7-12 la încheierea etapei a 32-a din sezonul regulat (22 în prima fază, 10 în cea de-a 2-a) vor retrograda în Liga 1.

Playoff-ul cuprinde trei faze: sferturi de finală, semifinale și finala. Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci partide. Se va disputa și finala mică, pe sistemul cel mai bun din trei partide.

Primele trei clasate la încheierea sezonului 2017/18 în Liga Națională, împreună cu câștigătoarea Cupei României 2018 vor reprezenta România în cupele europene – Basketball Champions League și FIBA Europe Cup – în stagiunea 2018/19.

Calendarul competițional

Primele șase etape din sezonul regulat se vor desfășura la finele săptămânii. Campionatul va fi întrerupt după etapa a 6-a, programată pentru 11 noiembrie 2017, pentru a permite echipelor naționale să joace meciuri de calificări pentru FIBA Basketball World Cup 2019. Competiția internă se va relua pe 2 decembrie anul curent. O altă întrerupere se va consemna în a 2-a jumătate a lunii februarie, imediat după turneul final de Cupa României – care va avea loc între 10 și 13 februarie 2018.

Se va juca inclusiv între sărbătorile de iarnă. Returul primei faze din sezonul regulat demarează în prima săptămână a lunii ianuarie 2018 și se încheie spre finele lunii martie. Faza a 2-a din sezonul regulat se va desfășura în ultima săptămână a lunii martie și pe tot parcursul lunii aprilie. Luna mai și prima jumătate a lunii iunie sunt rezervate playoff-ului.

Turneul final de Cupa României, de tip Final 8 se joacă în sistem direct eliminatoriu: sferturi de finală, semifinale, finala. Nu se va juca finală mică.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments