Interpretări ale regulamentului jocului de baschet conform noilor prevederi – Greșeala antisportivă

Interpretări ale regulamentului jocului de baschet conform noilor prevederi – Greșeala antisportivă

Începând de la data de 1 octombrie 2017, adică cu valabilitate din sezonul competițional 2017/18, interpretările greșelii antisportive se modifică. Potrivit noului regulament adoptat de FIBA cu scopul de a fluidiza jocul de baschet, există două modalități de interpretare a infracțiunilor ce pot fi sancționate cu greșeală antisportivă:

A. Se comite un fault prin contact dur, cauzat de un jucător în efortul de a juca mingea sau de a intimida un adversar.
B. Un jucător aflat în defensivă care nu are nicio intenție de a juca mingea în spiritul jocului și provoacă un contact inutil cu scopul de a opri contraatacul sau tranziția echipei adverse este sancționat cu greșeală antisportivă. Această regulă se aplică până la momentul în care jucătorul aflat în ofensivă aruncă la coș.

Situația prezentată la punctul A a fost valabilă și înainte de 1 octombrie, fiind vorba despre agresiuni ce nu au legătură cu această disciplină sportivă.

În cazul B este vorba despre eliminarea așa numitului „fault tactic”. Orice fault comis cu scopul de a opri contraatacul și ritmicitatea acțiunii ofensive va fi sancționat cu greșeală antisportivă, indiferent de locul sau poziționarea celui care provoacă contactul.

În atac pozițional, atunci când se joacă cinci vs cinci și jucătorii de află în poziție statică, un jucător aflat în defensivă care nu are nicio intenție de a juca mingea în spiritul jocului și comite un fault va fi sancționat cu greșeală personală. Cu alte cuvinte, “faultul tactic” rămâne acceptat în jocul pozițional.

Fault tehnic + greșeală antisportivă = descalificare

Tot de la data de 1 octombrie 2017 se implementează o nouă regulă în ceea ce privește descalificarea unui jucător. Astfel, acesta va fi eliminat din joc dacă este sancționat cu un fault tehnic și o greșeală antisportivă pe parcursul aceluiași meci.

Mai exact un jucător este descalificat dacă în cadrul aceluiași meci se consemnează oricare din următoarele situații:

  • este sancționat cu două faulturi tehnice
  • este sancționat cu două greșeli antisportive
  • este sancționat cu o greșeală antisportivă și un fault tehnic

Greșeli personale, antisportive și tehnice

Greșeala personală se sancționează funcție de situația în care ea se consemnează:

– posesie pentru echipa adversă, cu repunere din lateral, dacă echipa celui care a comis faultul nu are patru greșeli personale cumulate de echipă și infracțiunea nu s-a comis în momentul aruncării la coș;
– două aruncări libere pentru echipa adversă, dacă faultul s-a comis în momentul aruncării libere la coș, indiferent de numărul de greșeli personale cumulare de echipă are formația aflată în defensivă;
– două aruncări libere la coș pentru echipa adversă, dacă echipa celui care a comis faultul avea acumulate cel puțin patru greșeli personale cumulate de echipă, indiferent dacă infracțiunea s-a comis în momentul aruncării la coș sau nu.

Greșeala antisportivă se sancționează cu două aruncări la coș și posesie cu repunere de la centrul terenului pentru echipa adversă.

Greșeala tehnică se sancționează cu o aruncare liberă la coș și posesie cu repunere de la centrul terenului pentru echipa adversă.

Comentarii

comments