Istoric

csm

Echipa de baschet masculin CSM Oradea a luat ființă în anul 2003 sub denumirea de Clubul Atletic Oradea. În primii doi ani de existență a evoluat la nivelul celui de-al 2-lea eșalon, calificându-se de fiecare dată la turneul final de promovare.

Urcarea în primul eșalon baschetbalistic al țării s-a consemnat la încheierea sezonului competițional 2004/05. După asigurarea promovării echipa a fost preluată de CSM Oradea, cu sprijinul municipalității, și a evoluat în prima ligă sub această denumire.

La prima aventură în Divizia A (actuala Ligă Națională), CSM-ul a obținut locul al 8-lea, calificându-se în playoff. Au urmat patru sezoane în care echipa nu s-a calificat în playoff. A fost o perioadă în care roș-albaștrii s-au confruntat cu diferite probleme, însă schimbarea s-a consemnat în vara anului 2009.

A fost momentul în care conducerea administratică a clubului s-a schimbat, Florin Birta fiind numit în funcția de președinte. Aceasta numire a fost dublată de o schimbare la nivelul managementului secției de baschet, Șerban Sere preluând frâiele. Totodată, baschetul a câștigat un sponsor – Gavella. Ulterior, alături de echipă au venit Digi, DGV sau Universitatea Oradea. De asemenea, baschetul orădean s-a bucurat de sprijinul unui număr impresionant de parteneri, sponsori și prieteni.

Următorul pas a fost numirea lui Cristian Achim în funcția de antrenor principal. Aceasta a fost un șir important de modificări în activitatea baschetului de la CSM ce a contribuit la creșterea echipei în peisajul baschetului românesc.

Astfel, începând din sezonul competițional 2010/11, CSM Oradea și-a asigurat calificarea în playoff-ul Ligii Naționale de fiecare dată. De asemenea, roș-albaștrii au obținut două calificări la turneul final (semifinale) de Cupa României. Baschetul orădean a înregistrat câte două clasări pe podium atât în Liga Națională, cât și în Cupa României.

Alături de echipă au venit o serie de sponsori care au contribuit la creșterea clubului, secția de baschet devenind una dintre principalele forțe ale disciplinei în țara noastră. De asemenea, CSM Oradea a făcut cunoștință cu arena internațională, participând în două ediții consecutive ale FIBA EuroChallenge.

Cele mai bune rezultate din istoria echipei de baschet CSM Oradea:

- vicecampioană a României – ediția 2013/14
– finalistă a Cupei României – ediția 2013/14
– locul 3 în Liga Națională – ediția 2012/13
– locul 3 în Cupa României – ediția 2011/12
– locul 2 în sezonul regulat al Ligii Naționale – ediția 2012/13
– locul 2 în sezonul regulat al Ligii Naționale – ediția 2013/14

Cele mai importante nume din istoria echipei de baschet CSM Oradea: Nemanja Maric, Andjelko Mandic, William Franklin, Daniel Dillon, Titus Nicoară, Vujadin Subotic, Radovan Markovic și alții.

Foto: Echipa din sezonul 2013/14