Istoric

csm

Echipa de baschet masculin CSM Oradea a luat ființă în anul 2003 sub denumirea de Clubul Atletic Oradea. În primii doi ani de existență a evoluat la nivelul celui de-al 2-lea eșalon, calificându-se de fiecare dată la turneul final de promovare.

Urcarea în primul eșalon baschetbalistic al țării s-a consemnat la încheierea sezonului competițional 2004/05. După asigurarea promovării echipa a fost preluată de CSM Oradea, cu sprijinul municipalității, și a evoluat în prima ligă sub această denumire.

La prima aventură în Divizia A (actuala Ligă Națională), CSM-ul a obținut locul al 8-lea, calificându-se în playoff. Au urmat patru sezoane în care echipa nu s-a calificat în playoff. A fost o perioadă în care roș-albaștrii s-au confruntat cu diferite probleme, însă schimbarea s-a consemnat în vara anului 2009.

A fost momentul în care conducerea administratică a clubului s-a schimbat, Florin Birta fiind numit în funcția de președinte. Aceasta numire a fost dublată de o schimbare la nivelul managementului secției de baschet, Șerban Sere preluând frâiele. Totodată, baschetul a câștigat un sponsor – Gavella. Ulterior, alături de echipă au venit Digi, DGV sau Universitatea Oradea. De asemenea, baschetul orădean s-a bucurat de sprijinul unui număr impresionant de parteneri, sponsori și prieteni.

Următorul pas a fost numirea lui Cristian Achim în funcția de antrenor principal. Aceasta a fost un șir important de modificări în activitatea baschetului de la CSM ce a contribuit la creșterea echipei în peisajul baschetului românesc.

Astfel, începând din sezonul competițional 2010/11, CSM Oradea și-a asigurat calificarea în playoff-ul Ligii Naționale de fiecare dată. De asemenea, roș-albaștrii au obținut două calificări la turneul final (semifinale) de Cupa României. Baschetul orădean a înregistrat câte două clasări pe podium atât în Liga Națională, cât și în Cupa României.

Alături de echipă au venit o serie de sponsori care au contribuit la creșterea clubului, secția de baschet devenind una dintre principalele forțe ale disciplinei în țara noastră. De asemenea, CSM Oradea a făcut cunoștință cu arena internațională, participând în două ediții consecutive ale FIBA EuroChallenge. A urmat primul titlu național, pentru ca apoi să se consemneze cel mai lung parcurs al unei echipe de club românești în orice disciplină sportivă cu mingea.

Cele mai bune rezultate din istoria echipei de baschet CSM Oradea:

– campioana României – ediția 2015/16
– vicecampioană a României – ediția 2013/14
– finalistă a Cupei României – ediția 2013/14 și 2015/16
– locul 3 în Liga Națională – ediția 2012/13 și 2016/17
– locul 3 în Cupa României – ediția 2011/12 și semifinalistă în 2016/17
– locul 2 în sezonul regulat al Ligii Naționale – ediția 2012/13, 2013/14 și 2015/16

Cele mai importante nume din istoria echipei de baschet CSM Oradea: Nemanja Maric, Andjelko Mandic, William Franklin, Daniel Dillon, Titus Nicoară, Vujadin Subotic, Radovan Markovic, Andrei Mandache, Sean Barnette, Martin Zeno, Sean Denison, Miha Zupan și alții.

Foto: Echipa din sezonul 2013/14