Kalman Kadar, antrenor CSM Digi Oradea, prefațează finala LEN EuroCup

Kalman Kadar, antrenor CSM Digi Oradea, prefațează finala LEN EuroCup
  • in

Kalman Kadar, antrenorul principal al lui CSM Digi Oradea, a prefațat dubla conruntare cu Ferencvaros Budapesta, din finala LEN EuroCup. Legendarul fost jucător al ambelor progatoniste a acestei finale a vorbit despre importanța și greutatea rezultatului deja obținut și a pus accent pe dorința foarte mare a întregii echipe orădene de a-și trece în cont primul trofeu continental din istorie.

“Suntem în fața unui mare eveniment cu care România s-a întâlnit de foarte puține ori în polo. Doar două echipe au ajuns să dispute o finală de cupă europeană în țara noastră și de această dată consider că avem o șansă foarte bună să câștigăm. Înainte de acest meci băieții sunt foarte motivați. Vom da tot ce putem pentru a ne crea un avantaj în prima manșă a acestei finale. Ne dorim foarte mult să câștigăm această cupă.

În momentul în care joci o finală e greu să spui că există o favorită. Bine-nțeles, pe hârtie, uitându-ne la numele jucătorilor, echipa adversă este mai puternică. Dacă stăm să numărăm performanțele polo-ului maghiar raportat la cel românesc, este clar că favoriți sunt ei. Însă este o finală, presiunea e la fel de mare pentru ambele echipe. Poate că presiunea îi apasă mai mult pe maghiri deorece vorbim despre un club cu o foarte mare tradiție, la care așteptările sunt foarte mari și acest lucru poate să îi apese suplimentar pe ei.

Avem și noi atuurile noastre, pe care vrem să le fructificăm. Entuziasmul și dorința de victorie cred și sper că este mai mare de partea noastră. Noi ne întâlnim prima dată cu o astfel de oportunitate și e normal să fim foarte motivați și dornici de a câștiga trofeul. “

Despre faptul că manșa decisivă se joacă în deplasare, accidentări și ce anume poate să decidă o astfel de finală, Kadar Kalman a precizat:

“Nu știu dacă este relevant faptul că meciul revanșă se va desfășura la Budapesta. Probabil peste trei săptămâni o să vă pot răspunde la această întrebare (zâmbește). De-a lungul istoriei au fost mai multe situații, când fie echipa care a jucat prima manșă acasă a triumfat, fie echipa care a găzduit jocul decisiv a reușit să se impună. Vom vedea la sfârșitul acestei duble. În teorie este mai bine să joci returul pe teren propriu, dar aceasta nu este o regulă.

Am avut câteva probleme medicale. Mihnea Gheorghe și Andrei Prioteasa. Cel din urmă, din păcate, nu va putea să joace în primul meci. În schimb, Mihnea Gheorghe va fi apt pentru prima manșă. Am avut și alte probleme medicale, mai mici, peste care am trecut, chiar dacă programul nostru de pregătire a fost perturbat de aceste probleme. La ora actuală, cu excepția lui Prioteasa, toată lumea este aptă.

Vreau să precizez că această finală se joacă în opt reprize. Patru la noi acasă și patru la Budapesta. Nu contează cât va fi scorul după primele patru reprize. Tot ce contează este scorul după încheierea acestei duble. Așa cum ați văzut, la Verona, în semifinale, s-a jucat un fel de meci, iar la Oradea, chiar dacă au jucat aceleași echipe, meciul a avut o cu totul altă desfășurare.

Orice jucător contează în acest gen de meciuri. Forma de moment a sportivilor poate să fie un element decisiv în soarta acestei finale. Pe lângă spiritul de echipă vor conta și abilitățile individuale ale jucătorilor.”

Întrebat dacă trecutul mai multor componenți ai CSM Digi Oradea sub culorile lui Ferencvaros reprezintă un avantaj pentru formația bihoreană, tehnicianul a precizat:

“Chiar și eu am jucat un sezon la Ferencvaros. Am fost coleg de echipă cu o parte a jucătorilor care încă se află în lotul acestei echipe. De asemenea, Gojko Pijetlovic și Ramiro Georgescu au evolut la Ferencvaros. Chiar și Ghiță Dunca, colegul meu din staff, a jucat acolo o perioadă. Poate este un plus pentru noi, deoarece cât de cât îi cunoaștem mai bine decât îi cunosc ei pe ceilalți jucători ai noștri.

Am jucat cu Ferencvaros anul trecut câteva meciuri de pregătire, însă de atunci atât lotul echipei noastre, cât și cel al lui Ferencvaros a suferit modificări importante. Prin urmare este dificil să ne putem raporta la această oră.

Țin să subliniez dorința noastră de a învinge, ca un club din România să învingă unul din retutabilul polo maghiar, respectiv ca un club mult mai mic, precum al nostru, să învingă un club de legendă al sportului maghiar, să demonstreze că poate să câștige, mai ales când la mijloc este un trofeu reprezintă, în opinia mea, cel mai mare avantaj pentru noi. Ferencvaros este un club uriaș în Ungaria, cu tradiție și infrastructură la care noi nu ne putem raporta.”

Foto: Christian Sandor

Comentarii

comments