Marcus Ginyard este noul jucător al CSM CSU Oradea

Marcus Ginyard este noul jucător al CSM CSU Oradea

Marcus Ginyard este noul jucător al CSM CSU Oradea. Originar din Statele Unite ale Americii, jucătorul în vârstă de 31 ani se află la primul contact cu baschetul românesc.

Înalt de 1.96 metri, Ginyard cântărește 97 kilograme și este extremă. El a studiat la universitatea North Carolina și se află la cel de-al 9-lea sezon din cariera profesionistă. Marcus este licențiat în comunicare, absolvind cursurile universității North Carolina at Chapel Hill în vara anului 2010.

Ginyard s-a născut în Rochester, statul New York. A descoperit jocul de baschet încă de la vârsta de 5 ani. El a evoluat la nivel de liceu pentru Bishop O’Connell High School. La nivel universitar a jucat pentru North Carolina Tar Heels între 2005 și 2010, sub comanda legendarului antrenor Roy Williams.

Traiectoria sportivă

Marcus a făcut parte din lotul echipei care a câștigat titlul NCAA în anul 2009, însă a jucat doar trei meciuri în sezonul 2008/09, din cauza unei probleme de sănătate. Exceptând sezonul în care a trebuit să declare forfait după doar trei meciuri, cel mai bun rezultat înregistrat de Ginyard în uniforma lui Tar Heels (echipă pentru care printre mulți alții a evoluat și Michael Jordan) este calificarea la turneul final (Final Four) NCAA în sezonul 2007/08, după ce a câștigat redutabila conferință ACC atât în sezonul regulat, cât și turneul final. De notat că el a fost căpitanul lui North Carolina în acest sezon. Anterior, în sezonul 2006/07, Tar Heels cu Ginyard în teren s-au oprit în sferturile de finală (Elite 8) ale turneului NCAA.

În sezoanele 2005/06, 2006/07, 2007/08 și 2009/10, noul jucător al CSM-ului a jucat între 31 și 39 meciuri. În ultimul sezon din liga universitară a avut medii statistice de 7.7 puncte, 4.9 recuperări, 2.8 pase decisive și 1.2 intercepții, respectiv un procentaj de 31% la aruncările de trei puncte.

Cariera profesionistă a lui Ginyard a demarat în sezonul 2010/11, după ce de-a lungul verii lui 2010 a evoluat în NBA Summer League. Marcus a jucat pentru BBC Bayreuth (Germania), după care a trecut la Ironi Nahariya (Israel – liga a 2-a, sezonul 2011/12), Anwil Wlocklawek (Polonia, 2012/13), Azovmash Mariupol (Ucraina și Liga VTB, 2013/14), Stelmet Zielona Gora (Polonia, 2014), Westchester Knicks (G-League, 2014/15), Panionios (Grecia, 2015), Nantes Atlantique (Franța – liga a 2-a, 2015/16), Energa Czarni Slupsk (Polonia, 2016/17) și Rabotnicki (Macedonia, 2017/18).

Cu excepția angajamentului în NBDL și a celui de la Zielona Gora, Marcus a fost titular în toate echipele pentru care a jucat. În sezonul 2017/18, alături de Rabotnicki, Ginyard a avut 35 prezențe cu medii statistice de 15.9 puncte, 5.1 recuperări, 2.2 pase decisive și 1.7 intercepții cu un procentaj de 37% la aruncările de trei puncte. El a devenit campion al Macedoniei, reușind să detroneze pe MZT Skopje, formație a cărei serie de șase titluri naționale consecutive a fost oprită de Ginyard și Rabotnicki.

Un mix cu Marcus Ginyard în uniforma lui Rabotnicki Skopje în sezonul 2017/18

Experiență, palmares, profil

La nivel universitar a fost coleg cu Michael Copeland, Danny Green, Bobby Frasor și Tyler Hansbrough. El a primit o ofertă de bursă la universitatea North Carolina at Chapel Hill din partea lui Roy Williams, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați antrenori din baschetul universitar, după ce a participat în perioada liceului la mai multe tabere de baschet organizate în onoarea lui Dean Smith, predecesorul lui Williams la cârma lui Tar Heels, cel care i-a fost antrenor lui Michael Jordan.

Marcus a avut șase sezoane complete, patru dintre ele la nivelul primului eșalon și două în cel de-al 2-lea al țărilor în care a jucat. Se află la startul celui de-al 9-lea sezon ca jucător profesionist, iar România devine cea de-a 8-a țară din cariera lui Marcus Ginyard. Interesant este că baschetbalistul american nu a jucat niciodată mai mult de un sezon pentru aceeași echipă la nivel profesionist.

Pe lângă titlul de campion al Macedoniei, Marcus Ginyard mai are o finală în Polonia (2014), respectiv două semifinale în Polonia (2013 și 2017). De notat că în playoff-ul ediției 2016/17 din Polonia, Ginyard a ajutat pe Energa Czarni să elimine câștigătoarea sezonului regulat în primul tur, o premieră absolută pentru campionatul acestei țări. De asemenea, el a evoluat în Liga VTB, unde în opt prezențe a avut medii statistice de 14.8 puncte, 4.3 recuperări și 1.5 pase decisive. Între adversarii întâlniți în această competiție se numără și celebra CSKA Moscova. În fine, Marcus a jucat pe parcursul sezonului precedent în FIBA Europe Cup.

Încă de pe vremea când juca în campionatul universitar nord-american, Marcus Ginyard a fost considerat un jucător defensiv de excepție datorită efortului depus, a calităților fizice și atletice, respectiv a interesului manifestat în a-și ajuta echipa în apărare. Totodată, el este un bun aruncător de la distanță. Are un IQ baschetbalistic apreciat și dispune de o bună calitate atletică. Ginyard evoluează cu regularitate la poziția 3, însă a fost utilizat de-a lungul carierei, în funcție de nevoile propriei echipe la pozițiile 2 și 4. De altfel, el are capacitatea de a asimila informații și de a înțelege acțiunile propriei echipe, astfel încât poate acoperi poziții multiple în ambele faze ale jocului.

Meticulos, atât pe terenul de baschet, cât și în afara lui, Marcus acordă o atenție deosebită comunității. El este implicat în diferite activități ale universității North Carolina, iar de-a lungul verii organizează o tabără de baschet ce îi poartă numele. Totodată el are un portofoliu foarte interesant, suporterii fiind ținuți la curent cu activitățile lui Ginyard prin intermediul site-ului propriu ce poate fi accesat AICI.

Foto: www.marcusginyard.com

Comentarii

comments

Attachment