Memorialul Antonio Alexe 2014 – Ziua 1

Vineri (05.09), a demarat ediția a 5-a a turneului memorial Antonio Alexe. Evenimentul este organizat de către secția de baschet a Clubului Sportiv Municipal Oradea, se desfășoară la Arena Antonio Alexe în perioada 5-7 septembrie și este onorat de echipe din Ungaria, Slovacia și Serbia.

Competiția a demarat cu meciul dintre Metalac Valjevo, din Serbia, respectiv Inter Bratislava, campioana în exercițiu a Slovaciei. Partida a fost controlată de către ex-iugoslavi, aceștia desprinzându-se pe tabela de marcaj încă din primul act, la capătul căruia scorul a fost de 26-13. Diferența a continuat să crească, la pauză rezultatul fiind de 44-25. Debutul reprizei a 2-a a consemnat revirimentul slovacilor, aceștia apropiindu-se la 61-47, cu zece minute înainte de final. În secvența decisivă Metalac a fost echipa mai bună, desprinzându-se la 20 de puncte. Rezultatul final a fost de 78-58.

Între partida de deschidere și meciul dintre CSM-U Oradea și Albacomp Szekesfehervar s-a desfășurat un moment de amintire a celui care a fost Antonio Alexe. A urmat prezentarea echipei roș-albastre, pentru ca primul angajament onorific să fie realizat de către Mihai Covaliu. În vârstă de 37 ani, este președinte al Federației Române de Scrimă din anul 2013. El a fost campion olimpic la Sydney, în urmă cu 14 ani, după care a devenit campion mondial în 2005 în proba de sabie, pentru ca în anul 2008 să cucerească medalia olimpică de bronz, după care s-a retras din activitatea competițională. Actualmente, Covaliu ocupă și funcția de antrenor al echipei naționale de sabie a României.

Partida dintre CSM Oradea și Albacomp Szekesfehervar, principalul punct de atracție pentru publicul orădean la începutul sfârșitului de săptămână, a consemnat o nouă confruntare a roș-albaștrilor conduși de Cristian Achim cu Marcel Țenter, nimeni altul decât antrenorul echipei naționale de seniori a României, cel care a fost foarte aproape de a o califica la EuroBasket 2015 și totodată fost antrenor al echipelor de club U Mobitelco Cluj, Gaz Metan Mediaș și SCM U Craiova.

Partida a demarat sub semnul echilibrului, maghiarii fiind superiori pe parcursul primei reprize. Aceștia conduceau la jumătatea confruntării cu scorul de 32-28. Lucrurile s-au schimbat radical în sfertul al 3-lea, atunci când jocul ofensiv al CSM-ului a funcționat la capacitate ridicată. Orădenii au înscris nu mai puțin de 34 puncte pe parcursul acestui interval, preluând conducerea pe tabela de marcaj și desprinzându-se la 14 lungimi cu zece minute rămase de disputat. Finalul jocului a fost controlat de bihoreni, aceștia impunându-se cu scorul de 79-69.

Principalii remarcați ai CSM-ului în meciul cu Albacomp: Daniel Dillon – 17 puncte, 8 recuperări, 6 pase decisive, 3 intercepții, Marcus Hatten – 16 puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive, Gary McGhee – 14 puncte, 6 recuperări, Vujadin Subotic – 11 puncte, Bogdan Țibîrnă – 11 puncte. Au jucat zece baschetbaliști pentru CSM-U în această partidă.

Oradea a bifat doar trei recuperări ofensive în această confruntare, însă a avut un procentaj de 60% la aruncările din acțiune, net superior celui reușit de adversar (41%).

De notat că, așa cum staff-ul tehnic al roș-albaștrilor a remarcat prin vocea lui Igor Ranisavljev, meciurile de pregătire trebuie tratate ca atare și folosite ca un pas în direcția potrivită pentru a eleva nivelul de joc al echipei în perspectiva începerii noului sezon. În plus, CSM-U s-a confruntat și continuă să aibă probleme în ceea ce privește starea medicală a unor jucători, iar acest lucru afectează întregul proces de pregătire al echipei.

Galeria foto a meciului cu Albacomp poate fi consultată AICI.

Cei prezenți la Arena Antonio Alexe au fost martori ai unei accidentări suferite de către Adrian Guțoaia, noua achiziție a echipei. Acesta s-a lovit la genunchi, urmând să fie supus unui set complet de investigații pentru stabilirea unui diagnostic. În schimb, Ante Krapic a fost folosit doar pe parcursul primei reprize, acesta antrenându-se doar în preziua începerii turneului, după o pauză de cinci zile. Recomandarea medicului sportiv în cazul jucătorului croat a fost ca el să fie folosit în joc, dar nu mai multe de 10-12 minute având în vedere că și zilele următoare sunt programate meciuri de pregătire.

În cursul zilei de sâmbătă, cu începere de la ora 17, se dispută meciurile rundei a 2-a la turneul de la Oradea. Programul jocurilor este următorul:

Ora 17:00 – Albacomp Szekesfehervar vs Inter Bratislava
Ora 19:00 – CSM-U Oradea vs Metalac Valjevo

Așadar, CSM-ul întâlnește cealaltă învingătoare din prima zi a turneului memorial Antonio Alexe.

Duminică (07.09), în cursul dimineții, se va desfășura ultima rundă de la turneu. tot atunci se va desfășura ceremonia de premiere.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Leave a Comment