Memorialul Antonio Alexe demarează joi (05.09) – Prezentarea evenimentului

A 4-a ediție a Turneului Memorial Antonio Alexe demarează, joi (05.09), la Oradea, în sala ce poartă numele regretatului baschetbalist. CSM Oradea, organizatorul turneului, a invitat, similar anilor precedenți, două echipe din Ungaria și una din primul eșalon baschetbalistic al României, în amintirea sportivului născut la Constanța, a cărui carieră s-a desfășurat în campionatele celor două țări vecine.

Invitate în acest an sunt: Alba Fehervar, Marso Nyiregyhaza și BC Mureș Târgu-Mureș. Ediția a 4-a are șanse să fie una dintre cele mai puternice organizate întrucât participă trei echipe angrenate în cupele europene în sezonul competițional 2013/14.

Alba Fehervar este campioana în exercițiu a Ungariei. În sezonul precedent a produs surpriza, depășind forța dominantă a baschetului maghiar, Szolnok Olaj KK, atât în finala cupei, cât și în cea a campionatului. Are patru titluri de campioană și trei cupe naționale.

Performanța din sezonul precedent s-a consemnat sub comanda lui Branislav Dzunic, antrenor care între timp a trecut în tabăra lui Atomeromu Paks, viitorul adversar al lui CSM Oradea în FIBA EuroChallenge. În locul ex-iugoslavului a venit Carlos Frade, un tehnician spaniol. Acesta vorbește engleză la perfecție și este un adept al jocului în viteză.

Astfel, în această vară Alba Fehervar a legitimat patru jucători americani. În total are șapte jucători străini, însă o parte dintre aceștia au dublă cetățenie, fiind considerați maghiari atunci când sunt trimiși pe teren.

Alba va participa în ediția 2013/14 a EuroCup (a doua competiție ca importanță în baschetul european la nivel de club).

Lotul de jucători al echipei din Szekesfehervar pentru turneul de la Oradea:

4. Maurice Kemp
5. Szanati Mátyás
6. Blaskovits László
7. Anthony Olah
8. Juhos Levente
10. Ramone Moore
11. Tóth Péter
12. Somogyi Gergely
13. Tóth Norbert
14. Alex Franklin
15. Supola Zoltán
21. Kusonic Milan
22. Brbaklic Aleksa
23. Braydon Hobbs
24. Timkó Norbert
25. Moravcsik Áron

Notă
Lista cuprinde 16 jucători, însă e posibil ca unii dintre ei să nu vină la turneu.

Marso Nyiregyhaza este o echipă mai puțin celebră în baschetul maghiar. A terminat ultimele două ediții de campionat din Ungaria pe locul al 12-lea și nu a mai avansat în playoff din anul 2008. Nu are niciun trofeu în palmares, dar se aliniază la cel de-al 10-lea sezon consevutiv pe prima scenă a baschetului masculin din țara vecină.

Similar celeilalte echipe maghiare invitate la Oradea, Nyiregyhaza a schimbat antrenorul în această vară. Ferenczi Tamas a fost înlocuit cu fostul mare jucător al Ungariei, Sitku Erno. Lotul de jucători cuprinde trei baschetbaliști nord-americani, astfel încât ritmul de joc este de așteptat să fie unul alert și pentru această echipă.

La evenimentul de la Oradea, gruparea din Nyiregyhaza participă pe baza de reciprocitate. CSM Oradea va întoarce vizita la finele săptămânii următoare, pentru turneul găzduit și organizat de acest club din Ungaria.

Lotul de jucători al echipei Marso Nyiregyhaza la Memorialul Antonio Alexe:

5. Molnár Marcell
6. Czura Attila
7. Paul Jones
8. Varga Márton
9. Derek Hall
12. Dyrians Simms Edwards
13. Mohácsi Máté
16. Jakab Péter
18. Polyák László
19. Cseh György
20. Kósa Tamás

BC Mureș vine după cel mai bun sezon din istorie. A câștigat sezonul regulat, sublizând prima poziție în ierarhia chiar lui CSM Oradea, în ultima etapă. Apoi, a avansat până în finala campionatului, pierdută cu 4-2 la general, pe mâna lui CSU Asesoft Ploiești.

Grație acestui parcurs, conducerea clubului a decis să înscrie echipa în FIBA EuroChallenge, urmând ca aceasta să debuteze într-o competiție organizată sub egida FIBA Europe. Nu va fi debutul absolut într-o competiție internațională pentru alb-albaștri, ei jucând în Liga Balcanică.

Echipa din Târgu-Mureș a operat modificări semnificative în lotul de jucători. A schimbat fundașii și pivoții în raport cu echipa din sezonul precedent. La interior va miza pe jucători cu experiență în România, în vreme ce în afara semicercului se va miza pe un trident de jucători scunzi, foarte potenți la finalizare. Au rămas extremele, trei dintre aceștia fiind jucătorii de bază în sistemul de joc gândit de către antrenor. Banca tehnică a rămas neschimbată, Srecko Sekulovic fiind aproape de a deveni campion și în România după ce în urmă cu câțiva ani a reușit acest lucru în Ungaria.

Până în prezent, BC Mureș a disputat două jocuri de verificare, ambele în compania Timbei Timișoara. Acestea au avut loc la Târgu-Mureș, încheindu-se de două ori cu victoria vicecampioanei României.

Lotul de jucători:

5. Silviu Lupusavei
6. Baczo Balazs
8. Andrija Ciric
9. Vaidotas Peciukas
7. Ivan Ivanovic (24 pe albastru)
11. Aleksandar Mladenovic
12. Dan Păltinișanu
13. Tudor Jucan
14. Cristian Jakab
15. Goran Martinic
24. Norbert Steff (7 pe albastru)
55. Tyrone Mitchell (10 pe albastru)

Gazdă a evenimentului, CSM Oradea se pregătește pentru prima întâlnire cu proprii suporteri după finala mică a precedentei ediții de campionat. Roș-albaștrii vin după cel mai bun sezon din istorie, ce include ocuparea primei poziții preț de 29 etape respectiv pe o durată de șase luni.

În playoff, CSM-ul a obținut prima victorie și a avansat în semifinale, iar apoi a câștigat finala mică pentru a completa podiumul precedentei ediții de campionat. Prin urmare, conducerea dorește să facă următorul pas și a înscris echipa în FIBA EuroChallenge. Astfel, Oradea va debuta în cupele europene.

Această decizie nu a rămas fără urmări asupra configurației lotului de jucători. Antrenorul Cristian Achim, confirmat în funcție după patru ani de progres permanent, a renunțat la structura de bază, din care a păstrat doar 2-3 piese. În schimb, au fost aduși doi jucători români cu experiență în cupele europene și la echipele naționale, respectiv trei baschetbaliști străini care în trecut au jucat la un nivel foarte ridicat.

Până la turneul de la Oradea, CSM-ul a jucat patru meciuri, câștigând două și pierzând tot atâtea.

Lotul de jucători:

4. Zarko Comagic
5. Andrei Ciordaș
7. Radovan Markovic
8. Rareș Pașca
9. Dani Popescu
10. Sergiu Pop
11. Horia Hora
12. Daniel Dillon
13. Vujadin Subotic
14. Titus Nicoară
15. Sean Denison
21. Bogdan Țibîrnă
55. William Franklin

Programul turneului:

Joi – 5 septembrie
– ora 17:30 – BC Mureș vs Marso Nyiregyhaza
– ora 19:15 – Festivitatea de deschidere
– ora 20:00 – CSM Oradea vs Alba Fehervar

Vineri – 6 septembrie
– ora 17:30 – Alba Fehervar vs Marso Nyiregyhaza
– ora 19:30 – CSM Oradea vs BC Mureș

Sâmbătă – 7 septembrie
– ora 11:00 – BC Mureș vs Alba Fehervar
– ora 13:00 – CSM Oradea vs Marso Nyiregyhaza
– ora 14:30 – Festivitatea de premiere

În afara cupelor acordate echipelor participante, se vor acorda și premii individuale pentru MVP și cel mai bun marcator.

La ediția din acest an a turneului memorial, CSM Oradea și-a legat numele de ASP Oradea, echipa de baschet în fotoliu rulant. Aceasta organizează Turneul Internațional de Baschet în Fotoliu Rulant Maria. Evenimentul ajuns la cea de-a 9-a ediție se va desfășura în cursul după-amiezei de sâmbătă (07.09), după festivitatea de premiere a Turneului Memorial Antonio Alexe.

Comentarii

comments

Leave a Comment