Oaspeți de seamă – Aleksandar Dzikic

Oaspeți de seamă – Aleksandar Dzikic

Iubitorii baschetului din Oradea au avut posibilitatea să îi vadă la lucru, în ziua a 2-a a turneului memorial Antonio Alexe – ediția 2016, pe câțiva dintre oamenii celebri din sportul cu mingea la coș sârbesc. Dacă ieri l-am remarcat pe legendarul Zoran Sretenovic, de trei ori câștigător al Euroligii, om de o modestie deosebită, de această dată se impune să remarcăm un nume mare aflat pe banca tehnică a lui Partizan Belgrad – club cu un renume extraordinar în baschet, atât ca performanță sportivă, cât și prin faptul că a lansat spre Euroligă și NBA o serie impresionantă de baschetbaliști.

În primul rând trebuie subliniată prezența pe banca tehnică a lui Aleksandar Dzikic. Acesta are 45 de ani și este cel mai de seamă reprezentant al școlii de antrenori sârbești din noua generație. Și-a început activitatea de antrenor la vârsta de doar 19 ani, lucrând ca asistent pentru o serie de nume uriașe ale jocului cu mingea portocalie.

El și-a lărgit orizonturile având oportunitatea să lucreze sub îndrumarea lui Nenad Trajkovic. Ulterior a făcut același lucru pentru Darko Russo, un nume imens pentru baschetul sârnesc. În fine, Dzikic și-a completat cunoștințele în materie de antrenorat colaborând cu Dusko Vujosevic, omul de al cărui nume se leagă o mare și importantă parte din istoria lui Partizan – cel mai celebru nume din baschetul sârbesc.

Ulterior, Aleksandar Dzikic a avut oportunitatea să facă pasul spre NBA. Inițial a lucrat în NBA Summer League, între 2003 și 2005. Apoi, antrenorul amintit a devenit antrenor asistent la Minnesota Timberwolves. A fost primul antrenor european inclus în staff-ul tehnic al unei echipe din NBA fără experiență prealabilă în baschetul american (exceptând NBA SUmmer League). El a fost și continuă să fie cotat între cei mai importanți antrenori tineri ai Serbiei și Europei, alături de Igor Kokoskov.

Dzikic s-a întors apoi în Europa și a preluat pe Olimpija Ljubljana. El a trecut ulterior la cârma unei alte echipe din Slovenia, Krka Novo Mesto. Alături de aceasta Dzikic a câștigat patru titluri de campion național și a cucerit FIBA EuroChallenge.

Cariera lui Dzikic a cuprins și o perioadă alături de Lietuvos Rytas, dar și la cârma echipei naționale U20 a Serbiei, cu care s-a clasat pe locul al 4-lea la Campionatul European din anul 2012.

Dzikic este un antrenor foarte apreciat în țara sa, în Europa și chiar în NBA. El a preluat pe Partizan Belgrad la începutul anului calendaristic 2016, reușind să o califice în finala Cupei Serbiei, după ce a trecut de principala favorită și marea rivală, Steaua Roșie Belgrad, în penultimul act.

Comentarii

comments

Attachment

dzikic