Oaspeți de seamă – Sportive cu experiență în Euroligă și WNBA la Oradea, pe 11 noiembrie

Oaspeți de seamă – Sportive cu experiență în Euroligă și WNBA la Oradea, pe 11 noiembrie

Iubitorii baschetului din Oradea și nu numai, vor avea ocazia să asiste la un cuplaj baschetbalistic deosebit de atractiv în cursul serii de sâmbătă (11.11), la Arena Antonio Alexe. Cu începere de la ora 18:00 se va desfășura meciul internațional feminin între România și Slovenia. Ulterior, de la ora 20:45, CSM CSU Oradea primește vizita lui SCM Universitatea Craiova.

Confruntarea feminină face parte din programul rundei inaugurale în campania de calificare pentru Women’s EuroBasket 2019. Duelul dintre România și Slovenia va aduce pe parchetul Arenei Antonio Alexe o serie de jucătoare importante, cu carieră în cea mai importantă competiție continentală la nivel de club.

Slovenia va miza pe serviciile unor sportive precum Nika Baric, Teja Oblak și Eva Lisec, care au evoluat de-a lungul timpului în Euroliga feminină. Baric și Lisec activează și în acest sezon în Euroligă, iar Oblak s-a oprit în preliminariile acestei competiții.

Fără îndoială Baric este cel mai important nume din tabăra slovenă. Ea joacă pentru UMMC Ekaterinburg, din Rusia. Alături de această formație a câștigat Euroliga feminină în sezonul 2015/16 și a fost semifinalistă în stagiunea 2016/17. Înaltă de 1.70 metri, ea evoluează la poziția 1. În anul 2010 a fost desemnată cea mai bună tânără jucătoare a Europei. După patru sezoane la Celje, ea a trecut în Rusia, unde între 2011 și 2015 a jucat pentru Spartak Moscova. Parcurge cel de-al 3-lea sezon alături de Ekaterinburg, unde este colegă cu Diana Taurasi, Brittney Griner, Lara Sanders, Emma Meessseman, Alba Torrens și Olga Arteshina.

De notat că Shante Evans – sportiva naturalizată din lotul Sloveniei – a mai evoluat în România, alături de Sepsi Sfântu Gheorghe. Ea a câștigat campionatul și cupa României în sezonul 2015/16.

De cealaltă parte, România are în componență mai multe sportive consacrate. Cele mai cunoscute sunt Ashley Walker (naturalizată) și Gabriela Mărginean.

Walker are o experiență de trei sezoane în WNBA. Jucătoare de pozițiile 4/5, ea a fost aleasă cu opțiunea a 12-a în Draft-ul din 2009. Ashley a jucat la nivel de Euroligă alături de CSM Târgoviște și Famila Schio. Actualmente evoluează la Umana Reyer Venezia, formație alături de care activează în campiontul Italiei și în FIBA Europe Cup Women. Înaltă de 1.85 metri și în vârstă de 30 ani, Walker se află în fața celei de-a 2-a campanii alături de naționala României.

Mărginean este originară din Cluj-Napoca. După o carieră universitară de excepție, alături de Drexel Dragons, unde pe lângă baschet a practicat și tenis, Gabi și-a început cariera profesionistă în Grecia, alături de Panathinaikos. Ea a trecut apoi pe la Arras Pays d’Artois (Franța), CSM Târgovişte, Istanbul Universitesi BGD S.K. și Agu Spor Kulubu (ambele Turcia), respectiv Perfumerias Avenida Salamanca (Spania). Gabi a fost aleasă în Draft-ul WNBA și a avut o scurtă experiență în lige profesionistă nord-americană feminină. Mărginean s-a întors la Agu Spor, alături de care în acest sezon evoluează în campionatul Turciei și FIBA Europe Cup. Gabi Mărginean are o experiență de patru sezoane în Euroliga feminină și evoluează în cupele europene pentru al 7-lea sezon în succesiune.

Nu trebuie omisă nici prezența altor jucătoare din cele două tabere. Slovenia va veni la Oradea cu cinci vicecampioane continentale în exercițiu la U20 feminin. În schimb, România le are în componență pe Annemarie Godri Pârău – sportivă ce a evoluat în Euroliga feminină, Ancuța Stoenescu, Sonia Ursu și Elisabeth Pavel – baschetbaliste care au acumulat experiență în plan continental. Desigur, iubitorii baschetului au oportunitatea să-l reîntâlnească pe Dragan Petricevic, cel mai longeviv antrenor străin din baschetul românesc, cu o experiență de 20 ani în slujba spotului cu mingea la coș din țara noastră.

Comentarii

comments

Attachment