Oaspeți de seamă – Zoran Sretenović

Oaspeți de seamă – Zoran Sretenović

Turneul memorial Antonio Alexe a devenit un eveniment în cadrul căruia participă nume sonore. La edițiile anterioare am enumerat câteva dintre personalitățile de seamă prezente la eveniment, fie din postură de jucători, antrenori sau oficiali.

De această dată vă invităm să faceți cunoștință cu antrenorul lui BM Slam Stal Ostrow, Zoran Sretenovic. În vârstă de 52 ani, acesta este o legendă a baschetului într-o țară în care această disciplină sportivă este religie – Serbia.

El și-a început activitatea în slujba sportului cu mingea la coș alături de Steaua Roșie Belgrad, în anul 1985. Un an mai târziu s-a transferat la Jugoplastika Split, cel mai mare nume al baschetului european în anii 80 și în continuare ultima echipă de baschet de pe bătrânul continent care a câștigat Euroliga de trei ori consecutiv.

Sretenovic a fost component al cvintetului de start la Jugoplastika în cele trei titluri câștigate (1989, 1990 și 1991). De altfel, la cel de-al 3-lea trofeu câștigat de echipa din Split, în finala cu FC Barcelona, desfășurată la Paris, Zoran Sretenovic a petrecut 40 minute pe parchet. Este unul dintre cei doar trei jucători din istoria finalelor Euroligii care au petrecut întreg timpul de joc al unei finale pe parchet.

Impresionanta sa carieră de jucător a fost completată de două titluri continentale alături de reprezentativa Iugoslaviei, în 1991 și 1995. În plus, Sretenovic a câștigat campionate, cupe și supercupe naționale în Iugoslavia și Germania.

La capătul unei cariere ce s-a întins pe parcursul a 16 sezoane, Zoran Sretenovic a renunțat la cariera de jucător. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2001, la vârsta de 37 ani. El s-a retras după trei sezoane ca jucător al lui Stal Ostrow.

Imediat după încheierea activității de jucător, Sretenovic a început-o pe cea de antrenor. În vara lui 2001 a fost numit în funcția de antrenor principal la Buducnost Podgorica. El activează în baschet pe post de antrenor, neîntrerupt de atunci.

Printre angajamentele sale se numără Budućnost Podgorica, KK Hemofarm (asistent), KK Železničar, KK Igokea, Vojvodina Srbijagas, Polpharma Starogard Gdański, AZS Koszalin și Stal Ostrow.

Conducerea CSM Oradea se declară onorată de prezența unei legende a baschetului european la Arena Antonio Alexe și în municipiul Oradea cu ocazia turneului memorial. Fără îndoială prezența unui nume cu asemenea carieră și realizări atât de bogate la cel mai înalt nivel în această disciplină sportivă reprezintă un motiv de bucurie și mândrie.

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment