Prezentare PBC Lukoil Academic Sofia

Prezentare PBC Lukoil Academic Sofia

PBC Lukoil Academic este următorul adversar întâlnit de CSM CSU Oradea în arena internațională. Campioana în exercițiu a Bulgariei se află față în față cu cea a României pentru un loc în grupele Basketball Champions League.

Gruparea din Sofia este cel mai celebru nume din baschetul bulgar. Are un palmares impresionant și o tradiție deosebită pentru un club din Estul Europei care nu provine din spațiul ex-iugoslav sau ex-sovietic.

Lukoil Academic întâlnește pe CSM CSU Oradea de pe picior de egalitate dacă ne referiim exclusiv la ultimul sezon competițional. Ambele au pierdut finala cupei și au câștigat-o pe cea a campionatului. În schimb, bulgarii au o tradiție net superioară CSM-ului.

Clubul a luat ființă în anul 1947. Acesta a fost deschis de asociația studenților sportivi. Denumirea originală a clubului a fost Academic. Ulterior a devenit BC Academic, iar din anul 2000, din motive de sponsorizare, denumirea clubului este PBC Lukoil Academic. Este unul dintre cluburile cu statut profesionist din baschetul bulgar, țară ce dispune și de ligă cu acest statut.

Lukoil dispută jocurile de pe teren propriu la Universiada Hall. Aceasta are o capacitate de aproape 4.000 locuri, fiind inaugurată în anul 1961.

Academic are un număr de 24 titluri de campioană și 11 cupe naționale ale Bulgariei. Are două finale de Euroligă, disputate la sfârșitul anilor 50. Echipa este cunoscută cu porecla de “studenții”, chiar dacă statutul profesionist a îndepărtat clubul de ideea originală a organizării a acestei structuri sportive.

Lukoil a câștigat 13 din ultimele 14 ediții de campionat desfășurate în Bulgaria. Această grupare a dominat baschetul la finele anilor 50, în anii 60 și 70. A urmat o perioadă de aproape 30 ani de secetă până la câștigarea unui noi trofeu. Acesta s-a consemnat în anul 2002, în Cupa Bulgariei. Ce a urmat se numește cea mai dominantă forță a baschetului într-o țară din Europa: 13 titluri și 9 cupe naționale în 14 ani calendaristici.

În prezent, Lukoil Academic are în componență 12 jucători. Patru dintre ei sunt străini – doi americani, un sârb și un ucrainean. Ceilalți sunt autohtoni.

Remarcabil este faptul că Steve Zack este pivot clasic. În schimb, Maxym Korniyenko și Sașa Zagorac sunt jucători de pozițiile 4-5 cu aruncare deosebit de periculoasă de la mare distanță. Danny Gibson este conducător de joc.

La capitolul autohtoni se remarcă în mod deosebit Filip Videnov. În vârstă de 36 ani, el este un baschetbalist cu extrem de bogată experiență la nivel înalt. Nu pot fi omiți nici ceilalți autohtoni, precum Pavlin Ivanov, Denis Agre, respectiv Veselin Veselinov. Cel din urmă sosește de la BC SCM Timișoara, echopă la care a evoluat în partea a 2-a din sezonul precedent.

Antrenor este Toni Dechev. Acesta se află la cel de-al 2-lea sezon la cârma lui Lukoil. În vârstă de 45 ani, el a mai colaborat cu celelalte mari nume ale baschetului bulgar – Levski și CSKA Sofia.

De-a lungul anilor, pentru Lukoil Academic au jucat câțiva dintre cei mai mari jucători ai baschetului bulgar. Pot fi enumerați Liubomir Panov, Georgi Panov, Viktor Radev, Nikola Ilov, Mihail Semov. Petar Lazarov, Dimitar Sahanikov, Georgi Barzakov, Nikola Atanasov, Atanas Golomeev, Temelaki Dimitrov, Stefan Filipov, Slavei Raychev, Vladimir Boyanov.

La capitolul jucători străini se remarcă prezența la acest club a lui Pero Antic, fost câștigător de Euroligă și finalist al ultimei ediții de Euroligă. Pentru Lukoil au mai jucat Dee Brown, Bojan Popovic, Jure Lalic, Brandon Heath, Priest Pauderdale, Travis Peterson și mulți alții. Printre ei se numără și Branko Mirkovic, actualul conducător de joc al CSM CSU Oradea.

Fără îndoială cel mai mare nume legat de Lukoil Academic este Petko Marinov. Acesta a fost antrenorul echipei și este considerat o veritabilă legendă a baschetului bulgar.

Lukoil Academic are o foarte bogată activitate în cupele europene. A participat în nouă ediții ale EuroCup, a bifat participări notabile în EuroChallenge și evoluează cupele europene pentru a 15-a oară în ultimii 16 ani.

Comentarii

comments

Attachment

lukoil