Prezentarea ultimului adversar din presezon – KK Igokea

Prezentarea ultimului adversar din presezon – KK Igokea

KK Igokea Aleksandrovac este ultimul partener de întrecere în presezon pentru CSM CSU Oradea. Campioana în exercițiu a României se duelează cu deținătoarea Cupei Bosniei la baschet masculin în cursul zilei de joi (13.09), cu începere de la ora 17:00 cu participarea publicului – intrarea fiind liberă, respectiv vineri (14.09), de la ora 16:30 cu ușile închise.

Clubul bosniac a luat naștere pe 23 iulie 1973. Denumirea inițială a fost KK Potkozarje. Această grupare a fost înființată cu scopul de a-i iniția în tainele baschetului pe locuitorii din Aleksandrovac. Denumirea clubului s-a schimbat în cea de-a 2-a jumătate a anilor 90. De atunci gruparea poartă numele de KK Igokea. Imediat după schimbarea denumirii strategia clubului s-a scimbat, fiind orientată asupra formării și educării baschetbalistice a tinerilor, lucru dublat de ambițiile în ceea ce privește rezultatele la nivel de seniori.

Primul trofeu din istoria clubului s-a consemnat în anul 2001, când Igokea a devenit campioana Bosniei-Herțegovina pentru prima dată. Șase ani mai târziu a triumfat în Cupa Bosniei. În prezent, KK Igokea are șase titluri de campioană națională și tot atâtea cupe naționale. În ultimul sezon, gruparea din Aleksandrovac a câștigat Cupa Bosniei. De notat că în sezonul 2017/18 i-a fost întreruptă o serie de cinci titluri naționale consecutiv, fiind învinsă în finală de Zrinjski cu 1-3 la general.

Igokea a participat pentru prima dată în Liga Adriatică în sezonul 2010/11. Cel mai bun rezultat din istoria echipei în cea mai veche competiție regională din baschetul european s-a consemnat în 2013, atunci când s-a calificat la Final Four-ul Ligii Adriatice, după un sezon regulat fenomenal. Prin prisma calificării în semifinale, Igokea și-a asigurat un loc în ediția 2013/14 a EuroCup – a 2-a întrecere baschetbalistică la nivel de club din Europa.

Interesant este că în anul 2013 s-a creat o controversă legată de participarea în Euroligă, la startul sezonului anunțându-se că echipa care va câștiga sezonul regulat al Ligii Adriatice va obține dreptul de participare în următoarea ediție a competiției continentale supreme din baschetul de club. Igokea a terminat sezonul regulat al Ligii Adriatice pe primul loc, însă Euroleague Basketball a refuzat să acorde acestei echipe un loc în Euroliga masculină invocând faptul că sala nu are capacitatea și utilitățile necesare, iar orașul Aleksandrovac nu dispune de hoteluri la standardele cerute și nici aeroport internațional.

Laktaši Sports Hall este sala în care își dispută jocurile de pe teren propriu. Aceasta are o capacitate de 3.050 locuri.

Igokea este o prezență permanentă în Liga Adriatică din sezonul 2012/13. În ultima ediție desfășurată a ocupat locul 10 în clasamentul final. Formația din Aleksandrovac va juca în competiția regională și în ediția 2018/19. De notat că numărul de participante în această întrecere a fost redus în vara anului 2017 la 12, astfel încât participarea în Liga Adriatică devine tot mai solicitantă, mai ales că a fost înființat cel de-al 2-lea eșalon al competiției. Totuși, Igokea se menține în primul eșalon.

Nenad Trajkovic este antrenorul principal al lui Igokea. El a legitimat următorii jucători în această vară: Sava Lešić (de la Oettinger Rockets Gotha), Jimmy Gavin (Spartak Saint Petersburg), Trey Kell (San Diego University), Filip Njegovanović (Slavija), Domen Lorbek (Petrol Olimpija) și Tоmislav Zubčić (Telekom Baskets Bonn). Cel din urmă ar putea absenta la meciurile de la Oradea, numărându-se între jucătorii convocați în lotul lărgit al echipei naționale a Croației.

Alte noutăți sunt tinerii Dalibor Ilic, Aljosa Jankovic, Darko Talic și Nemanja Zivkovic, toți promovați de la echipele de juniori. În fine, din echipa cu care a jucat în sezonul precedent, Igokea i-a păstratpe Nemanja Nikolic, Djordje Milosevic, Vuk Radivojevic, respectiv Robert Rikic.

Lotul lui KK Igokea cuprinde doi jucători americani, cinci bosniaci, patru sârbi, doi croați și un sloven.

Foto: Igokea – Republika Srpska (Facebook)

Comentarii

comments

Attachment