Reprezentanții CSM Oradea s-au alăturat proiectului “Campionii României în școală, liceu și universitate”

Reprezentanții CSM Oradea s-au alăturat proiectului “Campionii României în școală, liceu și universitate”

Sportivii CSM Oradea, Bianca Benea (scrimă) și Ligia Grozav (atletism), s-au întâlnit cu elevii, învățătorii și profesorii de la Școala Gimnazială Ioan Slavici, respectiv Liceul Lucian Blaga, din Oradea. Cele două evenimente s-au desfășurat în cursul ultimelor zile și fac parte din proiectul “Campionii României în școală, liceu și universitate”.

Bianca Benea

Peste 150 de copii au primit-o cu aplauze pe colega lor mai mare, BIANCA AURELIA BENEA, o adevărată Laura Badea a scrimei bihorene. Școala nu a fost aleasă întâmplător deoarece Bianca a auzit aici primul ei sunet de clopoțel. Când era în clasa a III-a a participat în școală la o selecție la scrimă, iar cel care a remarcat-o primul a fost multiplul Campion Național, component al echipei de aur a clubului Crișul Oradea, Alexandru Nyistor, cu care dealtfel face și primele antrenamente. La doar câteva luni după ce a pus prima dată mâna pe spadă, Bianca participă la primul ei concurs, la Satu Mare, acolo unde, cel care îi este antrenor și azi, prof. Nicolae Ille, o înscrie la o categorie mai mare pentru că ea era cu mult mai înaltă decât fetițele de aceeași vârstă. Din acel moment, adică de mai bine de 10 ani, cei doi se pregătesc împreună, astfel că rezultele n-au întârziat să apară. Primul titlu de campionă națională la copii în 2010, urmat de cele la juniori și cadeți din 2011, 2012, 2017 și ultimul, acum câteva zile, în 2018.

Ligia Grozav

25 ianuarie este data reluării acțiunilor “Campionii României în școală, liceu și universitate“ în județul Bihor. Prima gazdă din 2018 a fost Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Oradea în a cărui micuță sală de sport 200 de elevi au primit-o cu multă căldură pe LIGIA DAMARIS BARA GROZAV, deținătoarea celei mai mari performanțe din atletismul local.

În iulie 2011, la Campionatele Mondiale de atletism desfășurate la Lille(Franța), Ligia urca pe prima treaptă a podiumului la săritura în înălțime cu un rezultat unic în istoria probei, fiind singura sportivă care și-a depășit, într-un concurs de asemenea anvergură, cel mai bun rezultat personal cu 9 cm. Chiar dacă accidentările au ținut-o departe de sectorul de sărituri mai mulți ani, timp în care campiona a devenit soție și mamă, Ligia a revenit anul trecut în activitate când a și câștigat titlul național. Acum ea se pregătește pentru apropiatele campionate naționale de sală și speră la un rezultat care să-i aducă o mult dorită calificare la Campiontele Europene din primăvară.

În cursul lunii noiembrie 2017, primul reprezentant al CSM Oradea care s-a întâlnit cu elevii a fost Dorin Costrăș, actualul antrenor al CSM Digi Oradea, fost jucător la Crișul și la echipa națională de polo a României.

300 de elevi de la Școala Gimnazială “Oltea Domna” din Oradea l-au întâmpinat cu bucurie și interes pe antrenorul echipei de polo pe apă CSM DIGI Oradea, prof. Dorin Costrăș, într-o nouă acțiune “Campionii României în școală, liceu și universitate”.

Component al echipei de aur Crișul Oradea între 1972 și 1990 cu care a disputat finala Cupei Cupelor în 1981 și a câștigat două Campionate Naționale, Costrăș a fost și unul dintre “tunarii” echipei naționale pentru care a marcat peste 400 de goluri la șase ediții ale Campionatelor Europene, două Campionate Mondiale și la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980. Remarcabil faptul că mulți dintre elevii acestei școli fac un sport de performanță, ceea ce i-a ajutat să-l “bombardeze” cu întrebări foarte interesante pe oaspetele lor de seamă.

Întâlnirile între sportivi și elevi s-au făcut prin intermediul DJST Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Bihor.

Sursă informații: www.campioniiromaniei.ro

Comentarii

comments

Attachment