Rezumatul aventurii continentale – ediția 2016/17 pentru echipa de baschet masculin

Rezumatul aventurii continentale – ediția 2016/17 pentru echipa de baschet masculin

Sezonul competițional 2016/17 a fost cel mai lung din istoria secției de baschet CSM Oradea. Acesta a cuprins 64 meciuri oficiale, incluzând 20 jocuri în arena internațională.

O aventură ce a devenit posibilă prin prisma muncii depune și a rezultatelor obținute de echipă în sezonul 2015/16, atunci când a devenit campioană a României, asigurându-și dreptul de participare în Basketball Champions League. O aventură care a fost atât de lungă și cu atât mai frumoasă, prin prisma parcursului echipei, a rezultatelor înregistrate de-a lungul sezonului.

Este cel mai mare număr de meciuri oficiale disputate de o echipă sportivă (jocuri cu mingea) de club din România în epoca modernă a sportului de performanță. Cele 20 de meciuri s-au desfășurat după cum urmează: patru în preliminariile Basketball Champions League, 14 în grupele aceleiași întreceri, respectiv două în FIBA Europe Cup.

De notat că în prealabil, de-a lungul istoriei sale, echipa de baschet CSM Oradea acumulase o experiență internațională ce a însumat 12 meciuri oficiale. Strânse pe parcursul a două campanii continentale.

cronica

CSM Oradea a vizitat, prin intermediul echipei masculine de baschet, următoarele țări: Slovacia, Bulgaria, Israel, Franța, Finlanda, Turcia (de două ori), Rusia, Ucraina și Italia. Așadar, nouă țări și zece orașe în cadrul cărora numele municipiului Oradea a fost rostit și s-a aflat pe buzele iubitorilor de baschet din următoarele localități: Prievidza, Sofia, Rishon LeZion, Le Mans, Joensuu, Izmir și Usak, Saratov, Yuzhny, respectiv Mestre Venezia.

A fost o experiență ce a cuprins confruntări cu echipe din țări net avansate din punct de vedere baschetbalistic, sportiv și absolut orice criteriu se dorește a compara, precum Franța, Italia, Israel, Turcia, Rusia. La care se adaugă țări mai dezvoltate precum Finlanda, respectiv altele cu o experiență superioară în domeniul baschet, precum Bulgaria sau Ucraina.

O delegație a CSM Oradea a fost prezentă pe data de 21 iulie 2016 la Munchen, acolo unde s-a dat startul oficial al Basketball Champions League, prin ceremonia de lansare a competiției și tragerea la sorți a fazelor preliminare, respectiv a fazei grupelor.

Tragere

Fazele preliminare din Basketball Champions League

Aventura continentală a început la sfârșitul lunii septembrie. CSM-ul a primit vizita lui BC Prievidza, în deschiderea aventurii europene, în primul tur preliminar al Basketball Champions League. O aventură necunoscută ca durată – deoarece se putea încheia prematur, dar și prin prisma jocului propriu zis dezvoltat de oponent, întrucât acestea aveau să fie primele meciuri oficiale ale campioanei Slovaciei în sezonul 2016/17.

Formația antrenată de Cristian Achim a repurtat o dublă victorie, scor 71-64 și 73-67. Au fost 80 de minute echilibrate, în cadrul cărora echipa mai valoroasă s-a impus. Calitatea individuală și plusul de experiență și-au spus cuvântul.

Victoria din confruntarea cu Prievidza a permis CSM-ului să avanseze în cel de-al 2-lea tur preliminar. Aici, roș-albaștrii aveau să pornească în mod evident cu șansa a 2-a. Postură cu care Leii Roșii s-au putut obișnui, deoarece de aici începând aproape toate meciurile disputate au avut-o pe campioana României din 2016 drept formație considerată outsider.

echipa

Adversar a fost Lukoil Academic. Nimeni altcineva decât campioana Bulgariei, o țară cu experiență superioară în baschetul internațional. În plus, acest club este deosebit de apreciat și cunoscut în Europa, fiind probabil cel mai sonor nume din Europa de Est, exceptând cluburile din spațiul ex-iugoslav și ex-sovietic.

Prima manșă s-a desfășurat la Sofia, fiind câștigată de gazde cu scorul de 75-72. Jocul a fost echilibrat pe tot parcursul celor 40 minute de joc efectiv. Condițiile în care partida s-a disputat au fost de departe cele mai precare, ținând cont de faptul că tabela de marcaj, cronometrul de 24 secunde și alte elemente ce țin de un minim obligatoriu în ceea ce privește desfășurarea unui meci la nivel de seniori (nici măcar internațional) nu au fost îndeplinite.

Revanșa s-a consemnat la Oradea, două zile mai târziu. CSM-ul a dominat jocul de la Arena Antonio Alexe. Rezultatul final a fost de 70-58, după 40 de minute în care apărarea roș-albaștrilor a funcționat impecabil. Ea a făcut posibilă calificarea inclusiv după fractura costală pe care a suferit-o Martin Zeno în prima repriză a manșei a 2-a.

grupe

Astfel, CSM CSU Oradea a avansat în faza grupelor Basketball Champions League. Performanță premiată de organizatorul competiției cu suma de 100.000 euro. Dincolo de bani, această realizare a fost una extraordinară, fiind realizată în condiții ce trebuie subliniate și accentuate. Este vorba despre singura echipă care a trecut de două tururi preliminare pentru a ajunge în faza grupelor.

Acestea s-au desfășurat într-o succesiune de-a dreptul inumană. CSM-ul a jucat pe 27 septembrie la Oradea, pentru ca în 29 septembrie să evolueze în Slovacia. Apoi, pe 4 octombrie a jucat la Sofia, după care la 6 octombrie a evoluat din nou la Oradea. Slovacii au fost eliminați din primul tur, astfel încât nu au mai jucat al 2-lea tur preliminar. În schimb, bulgarii fuseseră înscriși direct în turul al 2-lea, fără să fie nevoiți să evolueze în primul tur. În plus, CSM-ul a disputat repriza a 2-a din manșa secundă a dublei cu Lukoil Academic fără principala armă ofensivă, Martin Zeno.

Faza grupelor în Basketball Champions League

Faza grupelor a demarat cu un meci pe teren propriu. Adversar avea să fie nimeni altcineva decât campioana Turciei din 2015 și formație ce a poposit la Oradea direct din Euroliga masculină. Este vorba despre Pinar Karsiyaka Izmir. Impactul imediat în faza grupelor a fost unul îngrijorător. După ce l-a pierdut și pe Sean Barnette ca urmare a unei accidentări, evoluând deja fără Martin Zeno, formația antrenată de Cristian Achim a cedat cu scorul de 56-69, la capătul unui meci în care realitatea din teren a fost alta decât cele 13 puncte cu care au câștigat turcii.

A urmat o primă deplasare la depărtare. După Slovacia și Bulgaria, CSM-ul a zburat în țara sfântă. Roș-albaștrii au poposit la Tel-Aviv, de unde și-au continuat drumul spre Rishon LeZion. Aici, Oradea s-a duelat cu campioana în exercițiu a Israeului. Nimeni altcineva decât gruparea care a învins marile forțe ale baschetului dintr-o țară consumatoare a sportului cu mingea la coș. Este vorba despre Maccabi Tel-Aviv și Hapoel Ierusalim. Echipe învinse în semifinalele și finala campionatului israelian de către Maccabi Rishon. Această grupare a administrat cel de-al 2-lea eșec formației bihorene, scorul fiind identic, 56-69. Dincolo de căldură, în Israel a impresionat cu adevărat preocuparea pe care presa – scrisă, online, radio și TV – o are pentru baschet. Este fără îndoială țara în care baschetul este cel mai mediatizat sport.

Leii Roșii s-au întors la Arena Antonio Alexe, locul în care pe tot parcursul sezonului 2016/17 au găsit surse de inspirație și motivație necesare pentru a se autodepăși și a performa în compania unor adversari proveniți din țări superdezvoltate în sportul cu mingea la coș. Un astfel de adversar a venit pe malurile Crișului Repede pentru etapa a 3-a din faza grupelor. Este vorba despre Avtodor Saratov. Echipă poposită la Oradea după ce în urmă cu un an a jucat în EuroCup. Adversar pe care CSM-ul îl mai întâlnise în campania continentală din sezonul 2014/15, iar amintirile nu au fost cele mai plăcute. Avea să fie prima victorie în grupe. Una conturată pe final, grație faptului că Oradea a marcat ultimele zece aruncări executate în această confruntare.

După succesul repurtat în compania reprezentantei Ligii VTB, CSM-ul a luat drumul Franței. Destinația a fost Le Mans, acolo unde, în imediata vecinătate a celebrului circuit ce găzduiește cursa de 24 ore, în Antares Arena, campioana României din sezonul 2015/16 s-a duelat cu câștigătoarea Cupei Franței, Le Mans Sarthe. Vorbim despre echipa care tocmai a stabilit recordul absolut de calificări consecutive în playoff-ul redutabilului campionat al Franței, cu 20. A fost un meci în care CSM CSU Oradea a jucat mai bine decât adversarul, însă o cădere inexplicabilă în ultimele cinci minute de joc efectiv a privat echipa de o victorie istorică și care ar fi fost indiscutabil meritată. Cu celebrul Mickael Gelabale, fost jucător în NBA, în componență, echipa din Le Mans s-a impus cu scorul de 72-61.

Revenirea la Oradea a coincis cu o nouă prestație de excepție. Împinsă dela spate de propriul public, formația antrenată de Cristian Achim și Milan Mitrovic a repurtat un succes la limită, scor 69-66, asupra campioanei ultimelor două ediții din Ucraina, Khimik Yuzhne.

Acest succes a fost dublat de prima victorie externă în faza grupelor. Ea s-a consemnat la Joensuu, în fieful lui Kataja Basket, scor 80-74. A fost un meci deosebit de echilibrat, în cdrul căruia Leii Roșii au avut un final de partidă excelent, exact ce le-a lipsit în finalul deplasării precedente din Europa. Prezența în Finlanda a coincis, dincolo de primul succes extern în grupe, cu o vizită la un complex sportiv ce poate să rivalizeze fără mari emoții cu întreaga logistică existentă în cel puțin jumătate din județele României. A fost un exemplu suplimentar care a sublinit de ce sportul românesc de masă și performanță este cu mult în urma lumii civilizate.

Sean Barnette a fost premiat la finalul partidei din Finlanda, de către clubul gazdă, cu titlul de MVP al partidei. El a fost anunțat la micforon, în prezența și aplauzele publicului local. Avea să fie un exemplu de respect, sportivitate și civilizație, elemente care au contribuit pe deplin la completarea experienței extraordinare trăite de clubul orădean în sezonul 2016/17.

Barnette_Fin

Din etapa a 7-a în faza grupelor Basketball Champions League și până la încheierea aventurii continentale, CSM CSU Oradea avea să joace fără Sean Barnette. Americanul s-a accidentat la ultimul meci disputat de echipă în luna noiembrie. Grativatea acesteia l-a scos din circuit pe MVP-ul sezonului 2015/16 în LNBM pentru mai bine de trei luni, implicit din tot ce a rămas de disputat în cupele europene. O pierdere pe care niciodată nu vom putea să o cuantificăm, întrucât cu Barnette în teren e posibil ca traiectoria echipei prin Europa să fi fost alta, ținând cont în special de motivația cu care jucătorul nord-american evoluase până în acest punct al stagiunii, cu precădere în arena internațională.

Turul fazei grupelor din Basketball Champions League s-a încheiat cu un meci extraordinar susținut de CSM CSU Oradea, pe teren propriu, în compania echipei cu al 2-lea buget din Italia, Umana Reyer Venezia. O grupare cu un buget de salarii mai mare de cinci ori decât al CSM-ului și care a aliniat nu mai puțin de șase foști jucători în Euroligă. Investiție care în timp și-a demonstrat utilitatea, fiind recompensată cu o calificare la turneul final al noii competiții continentale de club. Venezia a înscris cinci coșuri de trei puncte în sfertul decisiv. Similar jocului din Franța, Oradea a pierdut pe final, acolo unde experiența superioară își spune cuvântul. Atunci când investiția de cinci ori mai mare în lotul de jucători de justifică. Rezultatul final a fost de 69-73, dar în pofida eșecului a fost exact genul pe meci pe care un pasionat de baschet își dorește să-l vadă: echilibrul suspans, nume cu adevărat sonore în baschetul european, pe care până de curând cei familiarizați cu Euroliga le priveau doar la TV (MarQuez Haynes, Michael Bramos, Tomas Ress, Tyrus McGee, Jeff Viggiano sau Benjamin Ortner).

 

Astfel, la jumătatea fazei grupelor, CSM CSU Oradea avea un bilanț general de 3-4. Acesta a cuprins o victorie surprinzătoare în compania reprezentantei Ligii VTB, o victorie scontată pe teren propriu și una foarte importantă, ce în teorie părea să conteze în lupta pentru ocuparea locului 6 la încheierea fazei grupelor. Împreună cu aceste victorii s-au consemnat două prestații excelente, în compania reprezentantelor puternicelor campionate din Franța și Italia, ambele pierdute, însă la capătul unor evoluții memorabile pentru elevii lui Cristian Achim.

Începutul lunii decembrie a consemnat mari probleme de efectiv pentru roș-albaștri. Ei au jucat primul meci din returul fazei grupelor, în celebra sală din Izmir, fără Sean Barnette, Andrei Mandache, Muhamed Pasalic și Titus Nicoară, accidentați. De altfel, roș-albaștrii au avut doar nouă jucători apți pentru încleștarea cu Pinar Karsiyaka. Astfel, eșecul cu scorul de 79-50 avea să încheie trist deplasarea în superbul Izmir.

CSM-ul s-a repliat rapid, depășind campioana Israelului, Maccabi Rishon LeZion, scor 69-64. A fost un meci între două echipe apăsate de problemele de efectiv, însă istoria va consemna doar rezultatul final. Unul favorabil echipei din Oradea, la o încleștare cu o echipă ce în urmă cu șase luni scria istorie în Israel.

Succesul de la Arena Antonio Alexe cu Maccabi Rishon a fost dublat de remarcabila prestație defensivă din patinoarul de la Saratov. CSM-ul s-a impus pentru a 2-a oară în fața lui Avtodor, reprezentanta Ligii VTB. Roș-albaștrii și-au făcut un cadou superb de Crăciun, reușind să se impună cu scorul de 65-59, în Rusia. Un alt succes memorabil și de care orice iubitor al baschetului familiarizat cu tot ce se petrece în Europa la nivelul acestei discipline a știut să se bucure pentru că a înțeles foarte bine semnificația unui succes românesc în Rusia, pe terenul unei echipe din Liga VTB.

Intrarea în anul calendaristic 2017 nu a fost de cel mai bun augur pentru orădeni. Ei au cedat fără drept de apel în jocul cu Le Mans Sarthe, de la Arena Antonio Alexe. Deținătoarea Cupei Franței s-a impus cu scorul de 79-60.

Primul meci oficial jucat la Oradea în noul an calendaristic a fost onorat de vizita lui Radovan Markovic, cel mai bun shooter din istoria CSM-ului. El a fost primit de club și suporteri cu brațele deschise.

Rade

A urmat o deplasare în Ucraina, acolo unde echipa a avut oportunitatea să experimenteze o nouă operă de artă în ceea ce privește baza sportivă în care s-a desfășurat meciul cu campioana vecinei de la Nord. Khimik a spulberat CSM-ul cu scorul de 78-49.

După această dublă înfrângere, CSM CSU Oradea păstra șanse de calificare cu două etape rămase de disputat. Acesta a fost parte din motivul pentru care Basketball Champions League a ales drept “Game of the Week”, confruntarea cu Kataja Basket. Una care a fost extrem de inspirat aleasă, datorită faptului că cele două protagoniste au oferit un baschet de înaltă ținută, prin care au arătat întregii Europe, cu expunerea pe care statutul de meci al săptămânii o oferă, că două echipe mici, ca buget și tradiție în baschetul la nivel înalt, pot să ofere un extraordinar spectacol în această disciplină. Oradea s-a impus, după o repriză e prelungiri și suspans cât încape, cu scorul de 101-91. În cadrul acestui meci s-a consemnat recordul lui Martin Zeno, de 42 puncte marcate.

Recomandăm să accesați și parcurgeți galeria video a acestui meci AICI.

Faza grupelor și implicit aventura în Basketball Champions League s-a încheiat pentru CSM CSU Oradea pe 24 ianuarie, cu cel de-al 18-lea meci în această competiție. Roș-albaștrii s-au deplasat la Venezia, acolo unde au avut șansa unei noi experiențe atât umane, cât și baschetbalistice de senzație. Bihorenii au vut probleme în prima repriză a acestui meci, însă au replicat în repriza secundă, primind aplauze din partea publicului local. Meciul s-a terminat cu scorul de 89-78 în favoarea Veneziei, dar a fost confruntarea ce a produs cea mai spectaculoasă pasă decisivă a sezonului nu doar pentru CSM CSU Oradea ci pentru întreaga competiție. Serviciul lui Branko Mirkovic pentru Titus Nicoară a fost recompensat la gala de final de sezon, desfășurată la Tenerife, pe o plantație de banane, cu trofeul de cea mai spectaculoasă pasă decisivă a sezonului inaugural în Basketball Champions League.

CSM CSU Oradea a contabilizat șase victorii și opt înfrângeri, clasându-se pe locul al 6-lea în grupă. Poziționare ce a permis roș-albaștrilor să continue aventura continentală, în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Playoff-ul FIBA Europe Cup

CSM CSU Oradea s-a duelat cu Muratbey Usak Sportif, o echipă care învinsese pe U-BT Cluj-Napoca în preliminariile Basketball Champions League, la care în trecut a evoluat Miha Zupan și la care s-a consacrat actualul pivot al vicecampioanei Europei canadianul Khem Birch. Prima manșă s-a desfășurat la Oradea, fiind controlată de amfitrioni cu scorul de 82-72.

bataie

Avantajul de zece puncte consemnat în prima manșă a fost insuficient pentru roș-albaștri. Ei nu au reușit să se apere foarte eficient la perimetru în jocul revanșă, desfășurat în Turcia. Usak Sportif a marcat cu generozitate pe tot parcursul jocului, scor 108-82. Astfel, turcii au continuat aventura continentală și au oprit-o pe cea a CSM-ului.

Finalul sezonului s-a consumat la Santa Cruz de Tenerife, acolo unde a avut loc gala de închierea a ediției inugurale Basketball Champions League. CSM-ul a obținut aici premiul pentru cea mai spectaculoasă pasă decisivă a sezonului, una ce a aparținut lui Branko Mirkovic.

Placheta

Concluzii

Bilanțul general a fost de 10 victorii și tot atâtea înfrângeri. Este vorba despre 3-1 în preliminariile BasketballCL, 6-8 în grupe, respectiv 1-1 în playoff-ul FIBA Europe Cup.

Un bilanț de 50%. Ținând cont de tradiția acestei discipline în țara noastră, experiența anterioară a clubului orădean în arena internațională, respectiv nivelul de valoare, investiție și tradiție a partenerilor de întrecere, se poate spune că a fost un bilanț cel puțin mulțumitor.

Dincolo de cifre, statistici și bilanț, a fost o aventură pe care clubul și-o va aminti pentru totdeauna. Una în care Oradea a avut ocazia să găzduiască niște spectacole baschetbalistice de excepție, cu oaspeți pe care până de curând i-am putut urmări la TV, în Euroligă, la EuroBasket sau chiar în NBA.

A fost o experiență cum nu se poate exprima în cuvinte la fel de frumos cum este vie în amintirile celor care au participat și contribuit la ea! Putem doar să ne declarăm norocoși că suntem contemporani cu cele mai de succes vremuri ale baschetului masculin orădean. Indiferent că suntem suporteri, jucători, antrenori, membri ai staff-ului administrativ, colaboratori, finanțatori sau sponsori.

Foto: Roby Boros, Alex Rad, Ovi D. Pop, Bogdan Pater, www.basketballcl.com
Video: www.basketballcl.com

Comentarii

comments

Attachment

echipa bataie Tragere grupe Barnette_Fin Rade Placheta