Rotație lungă și efort colectiv în victoria de la Tîrgu Mureș

Rotație lungă și efort colectiv în victoria de la Tîrgu Mureș

În deschiderea etapei a 4-a, CSM CSU Oradea a învins pe terenul lui BC Mureș, scor 86-60. Este cea mai categorică victorie repurtată de roș-albaștri în “Junglă”, respectiv al 8-lea succes obținut de Leii Roșii în ultimele nouă jocuri disputate la Tîrgu Mureș. Totodată, bihorenii au oprit seria de două înfrângeri consecutive avută în compania Mureșului.

Echipa antrenată de Cristian Achim a deschis meciul de la Tirgu Mureș foarte bine, marcând primele șase puncte. Adversarul a reacționat și a restabilit egalitatea după un parțial de 6-0, însă a urmat o perioadă excelentă de joc pentru orădeni. Ei au mrcat 21 din următoarele 28 puncte pentru a se desprinde decisiv.

Sfertul al 2-lea a cuprins o perioadă în care CSM-ul a alimentat ofensiva cu o apărare exemplară. Tranziția ofensivă și contraatacul au permis Leilor Roșii să se desprindă la peste 20 puncte pe tabela de marcaj. Jocul bun a continuat în repriza secundă, în pofida relaxării premature și a unui parțial de 5-13 ce l-a forțat pentru antrenorul Cristian Achim să ceară un timp de odihnă în cadrul căruia să le reamintească jucătorilor că meciul nu s-a terminat.

Planul de joc a fost respectat pe tot parcursul confruntării. Acest lucru a fost remarcat de antrenorul Cristian Achim la conferința de presă. Roș-albaștrii au avut ritm, inițiativă și disponibilitate la efort. Orădenii au pus presiune pe omul cu mingea, iar Jonathan Person a resimțit din plin acest lucru. Fundașul suedez a întâmpinat mari probleme în duelurile cu Muhamed Pasalic și Andrei Mandache, respectiv cu ceilalți jucători de perimetru ai CSM-ului, având 25% la aruncările din acțiune, trei posesii pierdute și cea mai săracă linie statistică de la debutul în baschtul românesc.

Remarcabil a fost jocul la perimetru al lui Arturas Valeika în faza ofensivă. El a primit mingea în fara semicercului și a creat pentru colegii săi precum un veritabil conducător de joc. Lituanianul are viziune, este creativ și implicit foarte îndemânatic, calități de care s-a folosit și i-a pus în situații favorabile pe colegii săi. În schimb, Arturas continuă să se confrunte cu probleme la linia de pedeapsă.

De altfel, în afara relaxării consemnate prematur, în debutul reprizei secunde, un alt aspect îngrijorător care se perpetuează la nivelul întregii echipe este imprecizia de la linia de pedeapsă. CSM-ul a obținut 20 de aruncări libere, însă a terminat partida cu doar 60%. Cel mai problematic este faptul că Oradea are dificultăți la acest capitol indiferent de adversar și de rezultatul pe tabela de marcaj. Oradea are 65% în sezon și se situează pe locul 11 din totalul de 12 poziții la precizia aruncărilor libere…

Rotație adâncă și generoasă

Antrenorul Cristian Achim a rotit cu generozitate jucătorii. Nu mai puțin de nouă baschetbaliști au bifat peste 15 minute, dar nimeni nu a jucat mai mult de 28 minute. Șase jucători au avut peste 20 minute pe parchet. Staff-ul Leilor Roșii a apelat la schimbări cu generozitate, nivelul jocului prestat de CSM neavând oscilații cu excepția relaxării din debutul sfertului 3, ceea ce confirmă utilitatea rotației adânci. În schimb, adversarl a avut trei jucători cu peste 30 minute pe parchet.

Cifre

CSM CSU Oradea a înregistrat un record stagional absolut de pase decisive. Roș-albaștrii au transformat 25 de acțiuni colective în puncte.

Bihorenii au avut 12/24 de la mare distanță pentru 50% la acest procedeu. Oradea a avut cu 16 procente peste adversar la aruncările din acțiune. Alte avantaje ale CSM-ului: 12-17 la posesii piedute, 13-7 la intercepții, 25-16 la pase decisive, respectiv 5-3 la capace.

În schimb, BC Mureș a avut avantaj la recuperare ofensivă (11-6), explicabil prin prisma faptului că gazdele au ratat 41 aruncări din acțiune, față de cele 27 imprecizii ale orădenilor consemnate la finalizare.

Șapte jucători au avut cel puțin 10 puncte de eficiență, al 8-lea având 8 la eficiență, iar al 9-lea a terminat cu 6. Nimeni nu a marcat mai mult de 14 puncte, însă opt jucători au avut cel puțin 7 puncte marcate. De notat că CSM-ul a terminat partida cu zece marcatori, opt pasatori și tot atâția au contribuot la recperare.

CSM CSU Oradea este prima echipă din Liga Națională care acumulează peste 110 puncte de eficiență în trei meciuri consecutive în actuala ediție a Ligii Naționale. Roș-albaștrii au avut 112 în victoria cu Dinamo, 122 în cea cu Iașiul, respectiv 120 în succesul de la Tîrgu Mureș. De altfel, în meciul cu BC Mureș s-a consemnat un raport de 120-60 la eficiență.

Foto: Zsolt Puskas (BC Mures)

Comentarii

comments

Attachment