S-a încheiat Campionatul European U16 feminin – Divizia B, ediția 2016

S-a încheiat Campionatul European U16 feminin – Divizia B, ediția 2016

Polonia a învins România în finala Campionatului European U16 feminin – Divizia B, ediția 2016, de la Oradea. Ultimul act s-a desfășurat duminică (15.08), într-o Arenă Antonio Alexe încărcată de tinere sportive, dar și de suporteri ai echipei naționale veniți să susțină formația pregătită de Cătălin Tănase și Larisa Toma. Partida s-a încheiat cu scorul de 66-52.

Compatrioatele noastre au început jocul curajos și au avut inițiativa pe tabela de marcaj aproape opt minute din timpul de joc efectiv. Finalul primei reprize a consemnat o cădere în jocul României, una de care a profitat Anna Makurat, MVP-ul turneului de la Oradea. Astfel, la pausă scorul era de 39-26.

România nu a cedat și a început o cursă de recuerare în sfertul al 3-lea. Tricolorele au reușit să se apropie la cinci puncte în minutul 29, însă Polonia a replicat cu un parțial de 7-0 în ultimul minut al secvenței pentru a reface diferența dintre cele două echipe. Finalul partidei a fost controlat de Polonia, în ultimele trei minute de joc tabela de marcaj fiind intactă.

Anna Makurat a avut 14 puncte, 9 recuperări și 4 pase decisive pentru Polonia. Alexandra Ghiță a avut 18 puncte, 12 recuperări (7 ofensive), iar Sarah Dumitrescu a terminat cu 11 puncte pentru România în finala competiției.

Podiumul a fost completat de Olanda. Batavele au depășit Israel cu scorul de 50-44, reușind astel să se alăture protagonistelor finalei în lista echipelor care au obținut promovarea în Divizia A.

Competiția s-a desfășurat pe parcursul a zece zile în trei săli din Oradea. Ediția 2016 a Campionatului European U16 feminin – Divizia B s-a bucurat de participarea a 23 de țări. Municipiul Oradea s-a bucurat de vizita sportivilor și reprezentanțiilor federațiilor naționale, dar și de prezența multor părinți sau aparținători, care au profitat de această ocazie pentru a vizita Oradea și împrejurimile.

Cu această ocazie a fost inaugurată sala de sport din cadrul Colegiului Economic Partenie Cosma. Alături de aceasta, meciurile de la competiția găzduită în Oradea s-au desfășurat în sala de sport a Universității Oradea.

În echipa ideală a turneului a fost incluse două românce, Este vorba despre Maria Ferariu și Nicolett Orban. Cea din urmă este pivotul echipei CN Mihai Eminescu Oradea, acolo unde este antrenată de Suzana Onaca. Orădeanca a fost liderul echipei României la eficiență (14.0). Ea a avut medii statistice de 8.4 puncte, 7.6 recuperări, 2.3 intercepții, 1.6 capace și 1.4 pase decisive în 24.1 minute, pe parcursul celor șapte meciuri disputate. Ea a avut procentaje de 41% la aruncărle din acțiune, respectiv 63% la linia de pedeapsă.

Clasamentul final

1. Polonia
2. România
3. Olanda
4. Israel
5. Grecia
6. Irlanda
7. Finlanda
8. Luxemburg
9. Belgia
10. Anglia
11. Estonia
12. Slovenia
13. Bulgaria
14. Ucraina
15. FYROM
16. Danemarca
17. Bosnia-Herțegovina
18. Islanda
19. Norvegia
20. Austria
21. Scoția
22. Cipru
23. Albania

Rezultatul final obținut de echipa României este îmbucurător. El oferă promovarea echipei naționale U16 feminin în eșalonul de elită al baschetului european. Este cel mai bun rezultat obținut de echipele naționale de nivel juvenil în ultimii ani și este prima promovare pe care România o obține la U16 feminin în întreaga istorie a competiției.

Foto: Alina Cojocaru / www.frbaschet.ro

Comentarii

comments

Attachment

rou