Scurt istoric al participărilor CSM Oradea în Cupa României la baschet masculin

Scurt istoric al participărilor CSM Oradea în Cupa României la baschet masculin

O săptămână ne desparte de startul turneului final al Cupei României la baschet masculin – ediția 2018. CSM CSU Oradea va participa la acest eveniment, găzduit de Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe în perioada 10-13 februarie anul curent. Este un prilej bun să ne amintim de parcursul și bilanțul echipei în istoria participărilor în competiția eliminatorie.

CSM-ul participă pentru a 13-a oară în istorie în Cupa României. Echipa orădeană a debutat în întrecerea eliminatorie în sezonul 2005/06. La primele patru participări, Oradea nu a reușit să treacă de primul tur al competiției. Primul succes s-a consemnat în sezonul 2009/10, când CSM-ul a trecut de CSM București, dar s-a oprit în sferturile de finală, învinsă fiind de CS Otopeni.

După un nou eșec în primul tur, consemnat în sezonul 2010/11, CSM-ul a izbutit prima calificare la turneul final cu ocazia celei de-a 7-a participări în competiție. Oradea a irosit o șansă mare de a se califica în finala turneului de la București după ce a irosit un avantaj de 14 puncte în penultimul act cu BC Timișoara.

În sezonul 2012/13, CSM CSU Oradea s-a oprit în sferturile de finală, pentru ca în ediția următoare să obțină calificarea în finala Cupei României. Aceasta s-a desfășurat la Ploiești, însă a fost adjudecată de către Energia Târgu Jiu, după ce bihorenii au irosit un avantaj de 16 puncte, consemnat la capătul primului sfert.

Ediția 2014/15 a consemnat eliminarea CSM-ului în primul tur al Cupei României, însă în sezonul imediat următor s-a consemnat cea de-a 2-a calificare în finala Cupei României. Turneul final al ediției 2016 a avut loc la Arena Antonio Alexe, acolo unde CSM-ul a pierdut la mare luptă cu U-BT Cluj-Napoca.

Stagiunea 2016/17 a consemnat calificarea directă a echipei la turneul final, organizat pentru prima dată după formă de Final 8 și nu de Final 4. CSM CSU Oradea a depășit Timișoara în sferturile de finală, însă a fost oprită în penultimul act de BC Mureș.

Așadar, bilanțul echipei orădene cuprinde două finale (pierdute) și două semifinale de Cupa României. CSM-ul a câștigat 21 din cele 39 meciuri disputate în cadrul acestei competiții. Ar mai fi de notat că Oradea a bifat o calificare la turneul final prin prisma retragerii din competiție a adversarului stabilit prin tragere la sorți în ediția 2011/12, pentru ca în ediția următoare să obțină trei victorii în cadrul unui turneu de cupă ce a înlocuit primul tur eliminatoriu.

Comentarii

comments