Șerban Sere, președinte CSM Oradea, despre sezonul tocmai încheiat pentru secția de baschet masculin

Șerban Sere, președinte CSM Oradea, despre sezonul tocmai încheiat pentru secția de baschet masculin

Șerban Sere, președintele CSM Oradea, a concluzionat activitatea echipei de baschet masculin la încheierea sezonului competițional 2016/17. Acesta a participat la o conferință de presă desfășurată joi (25.05), la sala mică a Primăriei Oradea.

“Ne aflăm la finalul unui sezon extrem de dificil, bun spre foarte bun. Desigur, se putea și mai mult. Titlul național a fost o dorință și un obiectiv al nostru. Dar se putea și mai rău, având în vedere că am obținut locul 3 în ultima fracțiune de secundă a sezonului.

Cu siguranță se vorbește mult despre echipa de baschet. Eu aș vrea să remarc câteva borne importante de care trebuie să ținem cont atunci când analizăm sezonul tocmai încheiat. Am avut o participare extraordinară din punct de vedere al reprezentării internaționale, pe care mi-aș dori, dacă noi nu vom avea oportunitatea, să fie atinsă de orice altă echipă românească. Mă refer la grupele Basketball Champions League. O competiție deosebită, prin intermediul căreia s-a vorbit foarte mult la modul pozitiv nu doar despre echipă ci și despre orașul nostru. Probabil, mediatic, nu s-a acordat importanța cuvenită participării în cupele europene. Aș vrea să nu trecem peste ea chiar atât de ușor deoarece va fi extrem de greu ca o altă echipă din România să repete acest parcurs.

Am avut 66 meciuri oficiale în sezonul tocmai încheiat. Din informațiile mele nicio altă echipă românească nu a avut un astfel de parcurs ca număr de jocuri.Este un sezon fără precedent. La început de sezon am fost surprinși deoarece considerăm că trebuia să avem încă 2-3 jucători de valoare. Din păcate nici regulamentul specific nu ne-a ajutat, fiind nevoiți să abordăm sezonul cu doar cinci jucători străini pe foaia de arbitraj.

Din punct de vedere al atitudinii eu cred că toți au dat maxim posibil. Este adevărat, au fost anumite meciuri, în special în competiția internă, când evoluțiile noastre nu au fost cele așteptate. Este reversul medaliei pentru participarea de durată din cupele europene. Probabil cei 30.000 kilometri parcurși și-au pus amprenta.

Sunt convins că dacă nu aveam participare în cupele europene, parcursul nostru ar fi fost altul și probabil am fi disputat cel puțin finala campionatului. Asta este o opinie personală. Pe de altă parte, dacă am avea de ales, cu siguranță ne-am dori o nouă participare în Basketball Champions League, cu toate greutățile pe care o implică. Ocazii să ne luptăm cu echipele românești se ivesc în fiecare sezon, dar să ai oaspeți de seamă precum Venezia, Karsiyaka, Le Mans și așa mai departe este cu adevărat onorant și remarcabil.

De aceea, toți cei care au păreri extrem de critice la activitatea echipei de baschet să țină cont de toate aceste aspecte enumerate, înainte de a face afirmații. Desigur, orice critică exprimată în mod constructiv este bine venită, utilă. Întotdeauna ne-am asumat tot ce am făcut, dar să aud păreri mult prea aspre la adresa activității echipei de baschet după un astfel de sezon mi se pare cam mult.

Vom face tot ce depinde de noi pentru a menține ștacheta cât mai sus posibil și în sezonul următor. Un alt obiectiv va fi acela de a-i apropia și mai mult pe acești minunați suporteri care ne-au susținut și încurajat.

Vreau să îi felicit pe toți cei care au făcut parte din programul echipei de baschet în acest sezon și să îi asigur de toată aprecierea mea.”

Referitor la sezonul următor, oficialul CSM Oradea a precizat:

“Probabil nu voi fi foarte spectaculos în afirmații, dar cu siguranță o fac cu toată sinceritatea și la modul concret: Am așteptat încheierea sezonului competițional. Nu am discutat cu aproape nimeni. Sunt doi jucători români cu care am început niște discuții, timide, tocmai pentru a rămâne concentrați la ce aveam de făcut în finalul acestui sezon competițional. Este exact aceeași abordare pe care am utilizat-o în fiecare an.

În prezent, Titus Nicoară și Bobe Nicolescu au contract semnat. De asemenea, Cristian Achim și Milan Mitrovic au contracte semnate pentru sezonul următor. Ne dorim continuarea colaborării cu Marius Marinău. Urmează să discutăm și cu domnia sa pentru că suntem deosebit de mulțumiți de activitatea sa, la fel cum au fost și băieții.

În ceea ce privește strategia de construire a lotului de jucători pentru sezonul următor, ținând cont de specificul campionatului, de regulament și așa mai departe, ne concentrăm să securizăm cât mai rapid posibil pozițiile pentru jucătorii autohtoni. Desigur, s-a mărit numărul de jucători străini la șase pe foaia de arbitraj, va fi obligatorie folosirea unui român sub 23 ani în primul sfert, astfel încât va trebui să fim foarte atenți cu privire la bugetul pe care îl vom avea.”

Referitor la situația finanțării echipei de baschet masculin:

“Nu avem niciun fel de problemă. Ne dorim ca sponsorii pe care îi avem la ora actuală să rămână alături de noi. Doresc să le mulțumesc tuturor pentru efortul depus pentru a ne ajuta. Odată încheiat sezonul competițional, îmi revine datoria de a construi bugetul pentru sezonul următor.

Mi-aș dori să avem un buget mai mare decât în sezonul tocmai încheiat. Va trebui să port discuții individuale cu fiecare dintre sponsorii actuali și potențialii sponsori noi pentru a asigura un buget suficient pentru a ne desfășura activitatea în cele mai bune condiții.

Am discuții în permanență cu diferite companii sau firme. Am captat sponsori și pe parcursul sezonului tocmai finalizat. Cu siguranță acum voi vizita mai mulți potențiali finanțatori.”

Președintele clubului a fost întrebat dacă a luat în considerare schimbarea antrenorului la baschet:

“Nu s-a pus problema aceasta. Nu văd de ce ar fi trebuit să se pună această problemă din punctul meu de vedere, al funcției pe care o dețin și a informațiilor pe care eu le am cu privire la activitatea secției de baschet. Sigur, au fost foarte multe comentarii, oamenii discută foarte mult, își doresc tot timpul mai mult de la echipa noastră. Fiecare e liber să-și exprime opinia din postura în care se află și conform viziunii pe care o are, dar nu aș vrea să uităm niște lucruri.

Avem antrenorul care a adus primul și deocamdată unicul titlu național din istoria baschetului masculin românesc pentru Oradea, care a adus patru medalii în ultimii cinci ani și care a calificat echipa în două finale de campionat, respectiv două de cupă. Aș mai adăuga faptul că în baschetul românesc competiția este acerbă, există un număr destul de însemnat de pretendenți la supremație. Când pun în balanță toate aspectele, așa cum trebuie să o fac pentru a avea o opinie și poziție echilibrată, nu văd de ce aș lua în considerare schimbarea antrenorului.

Nu avem motive să luăm în considerare o schimbare de antrenor. Repet, sunt păreri și e bine să fie așa. Probabil sunt oameni care contestă poziția mea, cea a unuia sau altula dintre jucători în echipă și așa mai departe. Fiecare e liber să gândească cum dorește, însă atât timp cât noi avem acestă responsabilitate prin funcțiile pe care le deținem, consider că este de datoria noastră să stabilim aceste lucruri.”

Foto: Roby Boros

Comentarii

comments

Attachment

Sere2