Turneul memorial Antonio Alexe, ediția a 7-a (8-10 septembrie 2016) – Informații despre echipele participante

Turneul memorial Antonio Alexe, ediția a 7-a (8-10 septembrie 2016) – Informații despre echipele participante

Turneul memorial Antonio Alexe, ajuns la ediția a 7-a, se va desfășura la Oradea, în sala ce poartă numele regretatului baschetbalist, în perioada 8-10 septembrie anul curent. Spre deosebire de edițiile anterioare, turneul din acest an va cuprinde trei echipe, însă se anunță a fi unul dintre cele mai redutabile din istoria competiției.

Invitate la acest eveniment sunt KK Partizan Belgrad și BM Slam Stal Ostrow. Cele două grupări au confirmat participarea la turneul menit să prezinte echipa CSM CSU Oradea pentru sezonul competițional 2016/17. Astfel, după ce a fost onorată de participarea unor echipe puternice din Liga Adriatică, precum Metalac Valjevo (Serbia) și MZT Skopje (campioana Macedoniei), respectiv de cea a unor reprezentante ale Ungariei și Slovaciei, turneul memorial Antonio Alexe se va bucura de participarea unei multiple campioane a Serbiei și câștigătoare a Ligii Adriatice, respectiv de cea a unui club din Polonia.

Partizan Belgrad este cel mai mare nume din baschetul sârbesc, ex-iugoslav și după CSKA Moscova este probabil cel mai celebru club din baschetul profesionist în Estul Europei. Finalistă a cupei și campionatului Serbiei, respectiv clasată pe locul al 5-lea în ultima ediție a Ligii Adriatice, formația din Belgrad s-a redresat din punct de vedere organizatoric și financiar în ultima perioadă, sezonul următor având premise să relanseze cel mai mare brand din sportul de înaltă performanță al unei țări celebre pentru competitivitatea din jocurile de echipă.

Palmaresul lui Partizan cuprinde 21 titluri naționale, 13 cupe naționale, 6 trofee de Liga Adriatică, 3 cupe Korac și un trofeu de Euroligă. Este echipa la care s-a lansat Zeljko Obradovic în baschetul mare. De notat că echipa din Belgrad a participat la Final Four-ul Euroligii din anul 2009, a lansat un număr impresionant de jucători spre echipele naționale, Euroligă și NBA, identificându-se cu numele lui Dusko Vujosevic, unul dintre cei mai mari antrenori din baschetul european.

Actualmente echipa este antrenată de către Aleksandar Dzikic, un discipol al lui Vujosevic și unul dintre cei mai importanți antrenori sârbi din noua generație, multiplu campion al Sloveniei, fost antrenor în Euroligă și EuroCup, respectiv fost antrenor asistent în NBA. De asemenea, președinte ale clubului este Nikola Pekovic, fost câștigător al Euroligii alături de Panathinaikos Atena și component al echipei Minnesota Timberwolves în NBA, acolo unde a acumulat o experiență de șase sezoane și aproape 300 de meciuri, după alte șase sezoane și 100 de meciuri în Euroligă.

BM Slam Stal Ostow vine după un sezon în care s-a clasat pe locul al 13-lea în primul eșalon baschetbalistic al Poloniei. A fost primul sezon în eșalonul de elită al țării amintite pentru clubul invitat la memorialul Antonio Alexe, după o perioadă de șase ani petrecuți în eșaloanele inferioare.

Confruntată cu probleme financiare în mai multe perioade ale existenței sale, gruparea din Ostrow a găsit resurse de supraviețuire și de a lega mai multe decenii de continuitate în sportul cu mingea la coș. Stal Ostrow a evoluat ultima dată în prima ligă pe parcursul sezonului 2008/09, când s-a clasat pe locul al 9-lea, dar s-a retras din următoarea ediție din lipsă de fonduri. Echipa a evoluat în ligile inferioare, iar în sezonul 2014/15 a câștigat cel de-al 2-lea eșalon, după ce a încheiat atât faza regulată, cât și playoff-ul în prima poziție.

Sezonul 2015/16 a cuprins 12 victorii din 32 partide disputate și o clasate pe locul al 13-lea din totalul de 17 formații participante în eșalonul de elită al baschetului polonez. La acest rezultat au contribuit, printre alții, doi dintre jucătorii care au evoluat în Liga Națională în trecut. Este vorba despre bulgarul Hristo Nikolov (ex-Steaua, Cluj și Timișoara), respectiv americanul Curtis Millage (ex-Cluj). De altfel, cei doi au fost liderii lui Stal în sezonul 2015/16, la capitolele puncte pe meci și eficiență. Nikolov a semnat un nou contract cu polonezii, valabil pentru sezonul 2016/17. În schimb, locul lui Millage pentru sezonul următor va fi luat de Aaron Johnson, fostul conducător de joc al Craiovei.

Astfel, cu obiectivul îndeplinit și lipsită de grija supraviețuirii, formația pregătită de Zoran Sretenovic se pregătește de noul sezon competițional cu o participare la memorialul Antonio Alexe.

Programul complet al turneului este următorul:

 program

Decizia de a invita doar două echipe, în loc de trei, la turneu a fost luată ținându-se cont de faptul că riscul de accidentări este mare după o perioadă de încărcare, iar numărul meciurilor disputate în această perioadă este oricum destul de ridicat. De asemenea, turneul se desfășoară cu câteva zile înaintea startului oficial al perioadei competiționale. Un alt motiv constă în faptul că de-a lungul sezonului competițional nu se întâlnesc situații în care echipa să aibă de disputat trei meciuri în zile consecutive.

Comentarii

comments

Attachment

afis program