Un an de la primul titlu național din istoria CSM Oradea la baschet masculin

Un an de la primul titlu național din istoria CSM Oradea la baschet masculin

2 iunie rămâne o dată de maximă importanță pentru secția de baschet a Clubului Sportiv Municipal Oradea. În urmă cu exact un an, Leii Roșii au cucerit primul trofeu din istoria sportului cu mingea la coș orădean.

CSM CSU Oradea a învins BC Mureș, scor 79-73, pe 2 iunie 2016, în Meciul 5 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2015/16. Roș-albaștrii au câștigat seria respectivă cu scorul general de 3-2.

Meciul amintit a cuprins șapte situații de egalitate și patru schimbări la conducere. CSM-ul a reușit să se desprindă la un moment dat la 11 lungimi, însă confruntarea a avut parte de echilibru, fiind decisă în ultimele momente ale finalei.

Martin Zeno a totalizat 21 puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive, Andrei Mandache a adăugat 13 puncte, 5 recuperări și 2 intercepții, Will Franklin a încheiat cu 12 puncte și 5 pase decisive, iar Sean Barnette a încheiat cu 11 puncte și 10 recuperări.

În cadrul partidei decisive au mai jucat Salih Nuhanovic, Miha Zupan, Rareș Pașca, Uros Lucic, Bogdan Țîbîrnă și Bobe Nicolescu. Din lot au mai făcut parte Cătălin Petrișor, Silviu Lupusavei și Nemanja Barac. De asemenea, Radovan Markovic a absentat, fiind accidentat. În prima parte a sezonului, în lotul echipei s-a aflat și Daniel Popescu.

Staff-ul tehnic a fost alcătuit din Cristian Achim, Milan Mitrovic, Igor Ranisavljev (perioada precompetițională), Alin Iova și Cristian Dan. Staff-ul administrativ i-a cuprins pe Florin Birta (președinte), Șerban Sere (manager), Milan Luchin (organizator de competiții).

CSM CSU Oradea avea să completeze un sezon 2015/16 ce a cuprins 51 meciuri oficiale. Roș-albaștrii au avut o serie de 13 victorii consecutive în campiont, un nou record absolut. Ei au ocupat prima poziție a clasamentului mai bine de patru luni, clasându-se pe locul al 2-lea la încheirea sezonului regulat.

În primul tur al playoff-ului, Leii Roșii au trecut de Phoenix Galați cu 3-1 la general. Același rezultat s-a consemnat în semifinala cu U-BT Cluj-Napoca, după care a urmat finala cu BC Mureș, decisă în cinci meciuri.

Este fără îndoială cel mai important rezultat obținut din istoria de 14 ani a acestei echipe. Ea a parcurs diferite etape, incluzând primii doi ani în cel de-al 2-lea eșalon al țării, promovarea în prima ligă, calificarea în playoff la primul sezon în Divizia A, urmată de trei ani de greutăți și lupte pentru evitarea retrogradării împreună cu cele pentru supraviețuire. Schimbarea radicală s-a consemnat în anul 2009. Au fost cinci ani de progres permanent, incluzând medalii și finale disputate în competițiile interne, respectiv debutul pe plan internațional, după care în 2015 s-a consemnat un regres, cauzat de motive obiective. Sezonul 2015/16 a urcat CSM Oradea pe prima treaptă a podiumului după trei finale de competiții oficiale pierdute și cinci clasări pe podium în cadrul acestora.

De atunci a trecut exact un an. Perioadă în care CSM-ul a avut o aventură continentală cu care nu s-a mai întâlnit nimeni în sportul românesc cu mingea. A mai cucerit o medalie de bronz și a susținut peste 60 de meciuri oficiale, parcurgând cel mai solicitant sezon din istoria clubului.

Titlul național 2015/16 nu va fi uitat vreodată. Indiferent care va fi viitorul acestei echipe, cucerirea primului trofeu, a primei medalii de aur nu va putea fi uitată niciodată.

Comentarii

comments