Un an de vis pentru baschetul orădean

Baschetul orădean a avut parte de un an impresionant. Sportul cu mingea la coș a continuat ascensiunea în ceea ce privește prioritățile și preocupările cetățenilor municipiului Oradea. Totodată, performanța sportivă a atins cote nemaiîntâlnite în întreaga istorie a disciplinei pe meleagurile Crișului Repede.

Arena Antonio Alexe s-a dovedit a fi neîncăpătoare de la începutul lunii ianuarie și până pe 2 iunie, atunci când echipa de seniori a devenit campioană a României în premieră. Pe lângă sala arhiplină, orădenii au urmărit împreună, fie pe platoul din fața Arenei Antonio Alexe, fie în Piața Unirii, în fața unui ecran gigant instalat, meciurile decisive ale CSM CSU Oradea din finala Ligii Naționale.

Dincolo de echipa de seniori, sportul cu mingea la coș din țara noastră a înregistrat alte performanțe remarcabile. Este vorba, în primul rând, despre câștigarea titlului național al României de către generația 2003. Performanța a fost atinsă pe 11 iulie 2015, la Mangalia, după o săptămână în care copiii orădeni au învins toate echipele care le-au ieșit în cale.

De asemenea, echipa U20 masculin a municipiului Oradea a obținut locul 4, performanță atinsă și de echipa satelit a CSM CSU Oradea.

În plus, numărul practicanților sportului cu mingea la coș, fie în cadrul academiei CSM Oradea, fie în cadrul celorlalte structuri sportive afiliatela Federația Română de Baschet și stabilite în Oradea, a crescut substanțial. Faptul că Oradea are atât de mulți practicanți ai sportului cu mingea la coș reprezintă o victorie la fel de mare precum performanța atinsă de elevii lui Cristian Achim.

Tinerii au posibilitatea de a practica baschetul sub formă de sport de masă în parcuri ori în aer liber, în diferite locuri din oraș. Au fost amenajate diferite terenuri, orădenii având acum posibilitatea să arunce la coș, să se întreacă cu prietenii și vecinii în spații special amenajate pentru practicarea baschetului ca formă de relaxare și mișcare în regim zilnic.

Creșterea sănătoasă, fără evitarea pașilor, respectiv fără a forța lucruri ori a unui produs care să nu fie pe placul oamenilor, au condus baschetul spre această ascensiune. Oradea este un oraș al baschetului în adevăratul sens al cuvântului. Credem că orașul nostru poate să cunoască noi forme prin care această disciplină sportivă să se identifice cu tot ce înseamnă baschet. A fost un an de vis, dar ne dorim ca visul să continue.

Foto: Ovi Pop