William Franklin la capătul primului sezon complet în România

William Franklin a avut un sezon 2012/13 extrem de solid. Conducătorul de joc originar din Texas s-a prezentat la Oradea pe la sfârșitul lunii iulie a anului 2012, la aproximativ 10 luni după recidiva accidentării suferite la genunchi în urma căreia a fost nevoit să se supună unei intervenții chirurgicale.

El a ratat un an, iar premisele pentru o revenire completă era relativ sumbre la începutul pregătirii. Adică la începutul lunii august. Totuși, la finele lunii septembrie, Will a fost titularizat în primul meci oficial al lui CSM Oradea, împotriva lui BC Mureș, la turneul de cupă de la Sibiu. Americanul nu a mai ieșit din garnitura de start a lui Cristian Achim.

Cifrele vin să confirme că încrederea pe care tehnicianul originar din Râmnicu-Vâlcea a investit-o în Franklin a fost întemeiată. Numărul 55 de la CSM Oradea a fost în progres din punct de vedere statistic la capitolele minute, eficiență și puncte.

Vom compara cifrele lui Will la cinci capitole statistice – eficiență, puncte, pase decisive, minute și randament (raportul eficiență/minut) – în cele trei părți ale sezonului competițional 2012/13 – tur, retur, playoff.

Tur
– eficiență: 168 – 11.2 pe meci
– puncte: 131 – 8.7 pe meci
– pase decisive: 67 – 4.4 pe meci
– minute: 406 – 27.0 pe meci
– randament: 0.413

Retur
– eficiență: 216 – 14.4 pe meci
– puncte: 202 – 13.4 pe meci
– pase decisive: 59 – 3.9 pe meci
– randament: 0.398

Playoff
– eficiență: 161 – 14.6 pe meci
– puncte: 152 – 13.8 pe meci
– pase decisive: 37 – 3.4 pe meci
– randament: 0.430

Cupa României
– eficiență: 84 – 16.8 pe meci
– puncte: 75 – 15.0 pe meci
– pase decisive: 15 – 3.0 pe meci
– randament: 0.560

În plus, americanul a avut doar șase coșuri marcate din spatele semicercului în turul campionatului. În retur, în același număr de meciuri, a avut 18 reușite de la distanță. În playoff, a bifat 19 reușite în doar 11 meciuri jucate (patru mai puține decât în tur și retur).

Evident cifrele nu spun totul despre conducătorul de joc american. Acesta a demonstrat că este un baschetbalist matur, cu bogată experiență și un tip extrem de calculat pe teren. Avantajele sale nu se văd întotdeauna în statistici, însă e limpede că Franklin se încadrează în categoria jucătorilor care le ridică valoarea colegilor de echipă. Pe de altă parte, Will este capabil să joace mai bine decât a arătat-o în primul sezon complet în Liga Națională.

După un sezon, sau cel puțin un început de sezon, în care mulți s-au întrebat de ce Franklin a avut parte de atât credit din partea antrenorului, la startul următoarei ediții de campionat toată lumea va avea așteptări mari din partea americanului.

În fine, atunci când vorbim despre William Franklin putem pe bună dreptate să ne așteptăm la un randament mai ridicat, nu doar statistic. Este genul de jucător capabil să-și eleveze nivelul de joc și poate să joace mai bine atunci când alături de el evoluează jucători mai valoroși. Spre deosebire de mulți dintre fundașii din România care devin total neproductivi fără mingea în mână.